IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчният експеримент на Тръмп тревожи Европа, но може и да е за добро

Американският ход може да промени данъчната политика на континента

11:16 | 10.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Светът е свидетел на голям икономически експеримент. Съединените щати, най-важната икономика в света, се трансформират от държава с високи данъци в рай с ниско данъчно облагане. Понастоящем повечето компании трябва да предадат на данъчните над 40% от своите печалби, повече от всяка друга развита икономика. В Германия този процент е 30%, пише в свой анализ германското списание Spiegel.

Тази тежест обаче сега предстои да бъдe драстично намалена. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да намали федералния корпоративен данък от 35 на 20 процента. Сенатът и Камарата на представителите вероятно ще постигнат бързо споразумение за окончателната форма на проектозакона.

Системата за корпоративен данък в САЩ наистина е ужасна, тъй като в момента насърчава изкарването на печалби извън страната. От тази гледна точка никое правителство не трябва да бъде критикувано, че се опитва да направи нещо по въпроса, пише германското издание.

Реформата трябва да спести на данъкоплатците около 1,5 трлн. долара през следващите 10 години, особено на тези с най-високите доходи. Фактът, че мярката представлява по същество масов трансфер на богатство от бедните към богатите, е вътрешен проблем за САЩ и нещо, за което американската политическа класа ще трябва да отговоря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
Една съществена подробност - когато човек е извън САЩ приема реалността за тях от статиите доста буквално без да се замисли. Реално данъчната система им е доста по-сложна и дава право на множество данъчни намаления и облекчения на корпорациите, които те използват на максимум и реалните данъци за големите корпорации далеч не са 40%... Така че след промените с новата реформа нещата няма да се променят толкова драстично, колкото го представят. Да не говорим, че Гугъл и разни други вече са осъдени да платят милиарди на държави като Ирландия и стимулите им да се правят на тарикати в ЕС намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още