IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните повишения на Байдън няма да подминат средната класа

Тежестта от увеличението на корпоративнaта ставка ще падне върху работниците под формата на по-ниски заплати

21:38 | 19.03.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Говори се, че президентът Джо Байдън обмисля първото голямо увеличение на данъците от няколко десетилетия. Няма да е ясно дали си струва плащането на по-високи данъци, докато не се разбере повече за разходните програми, които те биха финансирали. 

Но не е твърде рано да се каже, че поне един аспект от подхода на Байдън не излиза: обещанието да не се засягат данъкоплатците от средната класа, пише Майкъл Стрейн за Bloomberg.

Висш икономист от Белия дом даде ясно да се разбере наскоро, че Байдън не иска да облага тези, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно. В същото време Белият дом вероятно ще настоява за по-висока ставка на корпоративния данък. Тези цели си противоречат. Ако корпоративната ставка се повиши, това ще намали доходите на средната класа.

Корпоративният данък беше намален от 35% на 21% като част от данъчното законодателство на Тръмп от 2017 г. Смята се, че Байдън обмисля увеличение до 28%. Макар и да е изкушаващо да си пожелаем безлични субекти като корпорациите да поемат тежестта, спестявайки болката на хората, в действителност корпоративните данъци винаги се финансират от хората. Въпросът е само кои.

Икономистите преди мислеха, че тежестта на корпоративното данъчно облагане пада почти изцяло върху собствениците на капитала под формата на по-ниски цени на акциите или, да речем, по-малки дивиденти.

Тази гледна точка вече е демоде, тъй като за капитала стана по-лесно да преминава националните граници. За разлика от него работниците са много по-малко мобилни в международен план. Това ги прави по-уязвими, когато собствениците на фирми са принудени да плащат по-високи данъци върху доходите си от бизнеса.

По-високата корпоративна ставка намалява възвръщаемостта след данъци на допълнителните инвестиции. По-малкото инвестиции правят работниците по-малко продуктивни, което от своя страна ги прави по-малко ценни. Ако работниците са по-малко ценни, тогава бизнесът ще намали усилията си за привличането и задържането им, оказвайки натиск върху началните заплати и ограничавайки растежа им. Така че тежестта от увеличаването на корпоративния данък ще падне върху работниците под формата на по-ниски заплати.

Както всяка икономическа теория, и тази има слаби места. Например, доколкото корпоративните печалби се генерират от търговската марка, а не от допълнителни инвестиции, тогава не би трябвало по-високата данъчна ставка да намали заплатите. Но теорията е правилното място за започване на дебата.

Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тоест твърдиш че увеличението на данъците води до автоматизация... абсурд! Не вярно твърдение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bozavino
преди 3 години
И без да се увеличават данъците, компаниите, които не инвестират в автоматизация, биват или поглъщани, или изхвърряни от пазара. Бившият ми шеф Безос, така съкращана 2/3 от персонала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Относно Байдън .... един от лошите президенти в УСА. Тепърва ще *** рани.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Много добре си е статията :) Дори се сещам за един вариант как след 3-4 години няма продавачи в големите вериги магазини и дори в макдоналдс.... Всяко увеличаване на данъците ще кара капиталиста да оптимизира разходите чрез автоматизация. Баланса е много тънък и ако нещата работят по добре да не се пипат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
"По-високата корпоративна ставка намалява възвръщаемостта след данъци на допълнителните инвестиции. По-малкото инвестиции правят работниците по-малко продуктивни, което от своя страна ги прави по-малко ценни. Ако работниците са по-малко ценни, тогава бизнесът ще намали усилията си за привличането и задържането им, оказвайки натиск върху началните заплати и ограничавайки растежа им. Така че тежестта от увеличаването на корпоративния данък ще падне върху работниците под формата на по-ниски заплати."Ако някой вярва на това нещо наистина е много зле. Ако е било вярно в средата на миналия век, време е да си припомним че индустриалната революция свърши... дори и в България. Да не говорим за актуалната обстановка с безкрайно много пари и инвеститори търсещи отчаяно доходност. В този ред на мисли всичко, което носи стабилна перспектива и Положителна доходност едва ли ще се повлияе от подобно увеличение на данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още