IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Даунинг Стрийт“ в търсене на бъбривата къртица

От месеци лични текстови съобщения на Борис Джонсън се появяват в публичното пространство и тревожат торите

21:28 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Някой публикува лични съобщения на Джонсън в публичното пространство.&nbsp;<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Някой публикува лични съобщения на Джонсън в публичното пространство. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Личните текстови съобщения на Борис Джонсън влизат в публичното пространство от месеци, което радва опозицията и от време на време дава на гражданите предоставя прозрения за комуникационния стил на техния премиер. Самият Джонсън обаче очевидно не е толкова щастлив от всичко това и сега  апочва вътрешно разследване. Според няколко вестникарски материала търсенето на „бъбривата“, „приказливата къртица“, много бързо се към стар познайник: Доминик Къмингс, главен съветник на министър-председателя до края на миналата година.

Неговите доверени лица са възмутени от подозрението, но Къмингс е принадлежал към малка група в Whatsapp, в която са циркулирали политически значими новини от и до Джонсън. Окончателният тласък за вътрешното разследване идва от публикувани текстови съобщения, които Джонсън е разменил с производителя на прахосмукачки Джеймс Дайсън в началото на пандемията. Дайсън обаче е споделил кратката кореспонденция с многобройни служители на Министерството на финансите, което е разширило групата на заподозрените.

Намеса от мобилен телефон на саудитския престолонаследник

По това време базираният в Сингапур милиардер е поискал в замяна на спешната си помощ като производител на оборудване за обдишване неговите служители, изпратени в Англия, да не бъдат подлагани на никакви данъчни неблагоприятни условия. След като финансовият министър Риши Сунак не е отговорил, Дайсън се е обърнал директно към Джонсън, който го уверил по мобилния телефон, че ще реши проблема „ tomo“, т.е. утре (tomorrow, б. ред). На следващия ден Джонсън съобщава за изпълнението според уговореното: „Риши направи това. Нуждаем се от вас тук!".

Но това не е всичко. Намесата на мобилен телефон на саудитския принц стана известна през миналата седмица. В кореспонденцията Мохамед бин Салман е помолил министър-председателя за помощ за неуспешния му опит да придобие футболния клуб Нюкасъл Юнайтед. Преди това на свой ред публично се появиха имейли, които са изпращани от и до избирателната комисия.

Те показват, че дарител на партия, станал член на Камарата на лордовете, е дал на касиера на Консервативната партия 58 000 британски лири при условие, че те ще бъдат използвани за подпомагане на ремонти на “Даунинг Стрийт” - по-точно новия интериор на частния апартамент, който Джонсън и годеницата му Кари Саймъндс обитават. Всичко това в момента позиционира опозицията срещу премиера.

Едва ли станалите сега публично достояние лобистки действия на бившия премиер Дейвид Камерън също могат да бъдат проследени до същия източник. Financial Times съобщава през март с позоваване на "двама души, запознати с разговора", че Камерън е поискал от финансовия министър да включи своя клиент, сега разпадналата се финансова група Greensill в програма за помощ заради коронакризата. Сега темата се разследва от различни публични органи. Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър обвинява Джонсън в „мошеничество“.

„Това е малко като Виетнам"

Три големи вестника пишат в изданията си от петък, че източник в „Даунинг Стрийт“ твърди, че Къмингс "систематично предава разговори", за да навреди на правителството и партията. Той бил "огорчен" заради напускането си, но също така и от факта, че оттогава Джонсън постигна повече публични успехи. Къмингс впечатли Джонсън през 2016 г. като директор на кампанията Vote.Leave и беше доведен на „Даунинг Стрийт“ от него, след като встъпи в длъжност.

Там Къмингс насочи министър-председателя към по-смел курс през драмата за Brexit и му помогна да постигне сериозна победа на изборите. По време на пандемията обаче Къмингс стана все по-голяма тежест за министър-председателя. През есента той се раздели с противоречивия главен стратег. Оттогава Камингс вече не е публична личност.

Торите предупредиха да не се стига до ескалация в петък. Ожесточена битка до кръв би била страхотно представление за публиката, но заплашвало да се превърне в ущърб на премиера, цитиран е в Daily Telegraph бивш министър. Има опасения, че Къмингс може да е снимал или да е набавил по друг начин компрометиращ материал.

Бивш служител на Къмингс говори за война, която „Даунинг Стрийт“ не може да спечели. Уволненият главен съветник, казва той, имайки предвид Къмингс, „не се интересува от всички тези неща“, докато другата страна се бунтува. „Това е малко като американците във Виетнам: Те могат да хвърлят големи бомби, но в една изморителна война бунтовниците винаги печелят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още