IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДЦК вече не носят предишната сигурност за портфейлите

Пазарният фокус се измества от регулаторната подкрепа към икономическия фундамент

18:45 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За мнозина на облигационните пазари разпродажбите от началото на годината може да изглеждат като предвкусване на нещата, които предстоят, пише за Financial Times Тушка Махарадж, глобален стратег за различни активи в JPMorgan Asset Management. 

Пазарите претърпяват ключова промяна. Докато извънредната подкрепа от централните банки беше основен двигател за пазарите през последните девет месеца, икономическият фундамент ще има водеща роля през тази година. И преоценките на пазара на облигации са в основата на този преход.

Преоценката вече започна. Дългосрочните американски държавни облигации загубиха над 12% тази година на фона на нарастващата волатилност на пазарите за инструменти с фиксиран доход. По-силният фискален стимул в САЩ тежи силно на пазара на облигации.

Макар рязкото покачване на доходността да е признак за хаотично преоценяване, не трябва да забравяме, че по-голямата част от покачването идва от преоценка вследствие на по-високите очаквания за растеж. Това е хубаво нещо.

И е трудно да наречем настоящите финансови условия затегнати. След отчитане на инфлацията реалната 10-годишна доходност остават дълбоко отрицателна. Активите, които са по-чувствителни към промени в риск апетита, изглежда като цяло преодоляват с лекота волатилността на облигациите. Така наречените акции на стойността с ниска оценка се справиха добре, докато акциите с малка капитализация са на или близо до своите максимуми.

Дори индексът Vix, най-добрият барометър на страха, който измерва очакванията на инвеститорите за волатилността на пазара на акции, остава значително потиснат. Можем да очакваме и вербална намеса от централните банки за успокояване на пазарите, ако финансовите условия започнат да се затягат, което трябва да изглади волатилността по време на този преход.

Не става въпрос само за няколко лоши седмици за притежателите на облигации. Последните ценови движения са навременно напомняне за предизвикателствата пред инвеститорите основно във фиксиран доход. Тъй като глобалната икономика навлиза в нов цикъл, се трупат нови рискове. Перспективата за устойчив фискален стимул, нарастващи инфлационни рискове и намалена подкрепа от централните банки едновременно поставя под съмнение сигурното убежище, което някога предсталвяваха държавните облигации.

Инвеститорите вървят към това осъзнаване. В неотдавнашно проучване сред над 1500 от нашите клиенти, повече от 60 на сто от анкетираните заявяват, че или намаляват средствата за държавни облигации от развитите пазари или използват по-активни инструменти за справяне с волатилността. Тук действат няколко фактора.

Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още