Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дейвид Камерън, най-големият лобист на Великобритания

Скандалът с Greensill показва, че правилата за лобистите във Великобритания са врата в полето

Дейвид Камерън, най-големият лобист на Великобритания

Дейвид Камерън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Веднъж Дейвид Камерън предупреди, че лобирането е „следващият голям скандал“ във Великобритания. Той със сигурност не е предполагал, че ще е в центъра на този голям скандал и че действията му ще осветят неблагоприятната светлина върху правителствената система за прозрачност, която самият бивш министър-председател създаде, пише онлайн изданието Politico в свой анализ.

Настоящото правителство третира скандала, в който Камерън последователно е опитвал да повлияе на британските министри от името на своя постправителствен работодател – фалиралата финансова компания Greensill, толкова сериозно, че започна независимо разследване, а опозиционната Лейбъристка партия иска изслушване на министри в парламента.

„Цялата система не работи, всеки знае, че не работи, всеки знае от години, че не работи. Дейвид Камерън знаеше, че не работи, поради което действията му не се появиха никъде при официално разкриване“, казва Стив Гудрич, старши научен ръководител в Transparency International UK.

Сагата Greensill има две основни части. Основателят ѝ Лекс Грийнсил е имал достъп до щедри договори за консултации на Острова относно финансирането по веригата на доставки, когато Камерън е бил в правителството. След като е напуснал кабинета, той е лобирал за Greensill, като е станал и платен съветник на компанията.

Текстовите съобщения, изпратени до финансовия министър Риши Сунак, в които Дейвид Камерън е искал компанията да стане част от ключова схема за кредитиране заради коронавируса, и срещите със здравния министър на Великобритания Мат Ханкок повдигат вежди. Молбите на Камерън са отхвърлени от Министерството на финансите, но Сунак е казал на бившия лидер на консерваторите, че е "подтикнал" служители да разгледат предложението.

Камерън коментира междувременно, че е научил „важни уроци“ от скандала, и заяви, че е трябвало да ангажира Сунак „само по най-официалните канали“, за да спести погрешно тълкуване на нещата. Той коментира още, че не е нарушил кодекса на поведение и правителствените правила.

Въпреки че е бивш световен лидер с множество контакти, за които повечето лобисти биха убили, Камерън, който напусна поста си през 2016 г. след неуспешната кампания против Brexit, не е регистрирал работата си в Greensill пред нито един регулатор.

Правилата, установени от Консултативния комитет по бизнес назначенията (ACOBA), предназначени да контролират новите работни места, които бившите министри и висши служители заемат, обхващат само двете години непосредствено след напускането на правителството. Работата на Камерън в Greensill започва през 2018 г., което означава, че той не е бил задължен да се отчита пред регулатор.

Хана Уайт, заместник-директор на мозъчния тръст IfG, коментира, че недостатъците на ACOBA са ясни. ACOBA не може да направи нищо, освен да публикува писмо, което може да привлече известно внимание, ако тези, които са били посъветвани да спрат да правят, каквото правят, не последват съвета, допълва тя.

Уайт признава, че санкционирането на тези, които вече не са на държавна работа, може да бъде трудно на практика и че прекалено строгите правила могат да разубедят хората да влизат в политиката. Дори и укрепването на връзката между ACOBA и парламента би помогнало и би дало повече лостове на влияние на регулатора.

Предшественикът на Камерън от лейбъристите Гордън Браун в понеделник призова за петгодишна забрана за лобиране от бивши премиери.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Зелената енергия настъпва с най-бързи темпове от 1999 г.