IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Всяка трета петролна компания е заплашена от фалит

Особено тежко е положението за добивните компании, докато за доставчиците на услуги в сектора ситуацията е по-благоприятна

17:43 | 16.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител на &quot;Лукойл&quot; в петролна платформа на компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител на "Лукойл" в петролна платформа на компанията. Снимка: Ройтерс

Заради сериозния срив на цената на петрола още през тази година около една трета от фирмите в бранша са застрашени от „измиране“. Това твърди в свой анализ консултантската компания Deloitte.

От около 500 проучени в глобален аспект компании около 175 са заплашени от изпадане в несъстоятелност, се казва в анализа. Те дължат общо над 150 млрд. долара и заради спадащите курсове на акциите почти не могат да си набавят свежи средства посредством увеличаване на капитала.

„Тези фирми изчакваха твърде дълго, а сега са изложени на риск от измиране", казва експертът от Deloitte Уилям Снайдер. „Става дума за ликвидност". 

Цените на петрола са на най-ниските си нива от повече от десетилетие.

Въпреки че благодарение на икономиите и технологичния напредък сега 95% от компаниите могат да добиват суровината за по-малко от 15 долара за барел, за някои това няма е достатъчно.

„2016 е годината на трудните решения", заяви вицепрезидентът на Deloitte Джон Ингланд в интервю за Ройтерс. Особено напрегнато ще е положението за самите производители на петрол, в доставчиците на услугите за петролния бранш са по-малко засегнати.

Спадът в цените на петрола докара на компаниите от бранша най-слабите им тримесечни резултати от около десетилетие, а BP отчете дори рекордна загуба. Много компании обявиха съкращаване на работните места и оттегляне от редица проекти.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
мхм верно е красота .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Това е ясно и петролният отрасъл е началото защото цените на акциите са завишени ''се утроиха само за шест години''(коментар 8,9)- http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/и количествените улеснения допълнително наляха масло в огъня и т.н. Като цяло става въпрос за системна криза и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още