Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Демокрацията страда заради икономически, политически и интелектуални олигополи?

Толерантността към малцинствата не бива да се бърка с истинското идейно многообразие и отвореността на мисълта

Демокрацията страда заради икономически, политически и интелектуални олигополи?

Според някои масовите медии са съучастници във втълпяването на пропазарния дискурс. Снимка: Bloomberg

През последните месеци масовият американец разви по-силно усещане за ползата от „многообразието“ и „приобщаването“. Сенатори коленичиха в знак на протест срещу полицейското насилие - жест, който не толкова отдавна прекрати една голяма спортна кариера. Компанията за модни облекла Ralph Lauren реши 20% от нейното глобално ръководство да се състои от черни, латиноси и азиатци. Академията за филмови изкуства и науки вече изисква лентите, които се състезават за голямата й награда да имат разнообразни актьорски състав и екипи, пише Панкаж Мишра за Bloomberg. 

И все пак, толерантността към малцинствата не бива да се бърка с истинското интелектуално многообразие и отвореността на мисълта, които са по-трудни за постигане, но абсолютно необходими, тъй като се изправяме пред свят, драстично променен от коронавирусната пандемия.

Още по темата
Мощни институции от областта на политиката, бизнеса и медиите отдавна се застъпват не само за расова и сексуална хомогенност, но и за интелектуална еднородност, дори конформизъм. Повече от три десетилетия те твърдо се придържат към вярата, че демокрацията и капитализмът в съществуващите им форми осигуряват социална справедливост, както и просперитет, и носят в себе си потенциала да станат наистина универсални - колкото в Съединените щати, толкова в Китай и Русия.

Според този широк консенсус глобализацията изглеждаше неизбежна и неудържима. Националните държави бяха безсилни пред механизмите на свободния пазар на капитали и стоки.

Тези идеи днес са разбити. Техните сторонници са изправени пред тежка криза на легитимността, която дори вероятното отстраняване на президента Доналд Тръмп през ноември няма да разреши. Внезапно се оказахме без ясно усещане за бъдещето - освен че то ще бъде изпълнено с несигурност и нестабилност.

Безспорно се нуждаем от нов език на политиката. Но откъде ще се появят тези свежи идеи? И какъв шанс имат да бъдат чути, ако днешните интелектуални елити не ги лансират?

Няколко седмици преди смъртта си през 2010 г. историкът Тони Джъд вече предупреждаваше за една наследствена и безотчетна управляваща класа, която е станала неподатлива на натиск или критика отвън: „Няма външни съставки, няма нови хора, само размножаваща се политическа класа."

Волфганг Мюнхау отправи подобно отрезвяващо послание в своята прощална колонка за Financial Times. Говорейки за настоящите кризи, той отхвърли всички стандартни критики към крайните левица и десница, и обясненията, които обвиняват безскрупулния популизъм за собствените ни проблеми.

„Базираният на правила международен ред“, написа той, „се руши по причини, които нямат нищо общо с популизма“. И ако „много традиционни властови средоточия на нашите демокрации - центристки политически партии, масови медии, някои индустрии“ са под обсада, то е защото те са „олигополи“, загрижени преди всичко за защита на своите интереси.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
3
 
7
studioaa до: фиг.1
преди 2 седмици
Тези се страхуват дори от звука на пр***днят@, те са като *** и бълхите. Те никога не са вдигали оръжие и нямат нямат никакъв шанс, защото всички и всичко ги мразят. Те нямат нито един приятел или съюзник извън техните организации... Ти да не мислиш, че има толкова глупави, че да водят война в името на "планетата" и "климата"...
2
 
1
 
6
фиг.1 до: studioaa
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Зависи кой победи. Ако са либералите и зелените, трябва да съберат всичките си противници на стадионите и да ги разстрелят. Включително и форумните им поддръжници. Но те няма да го направят, защото са прекалено мекушави. Тъй че имаш късмет, жабчо!
3
 
3
 
5
studioaa до: фиг.1
преди 2 седмици
"Европа трябва само да се построят повече затвори и лагери за политически противници"
Не знаеш даже колко си прав. Трябва да изградим големи ТВО и там да натикаме цялата пасмина: феминисти, зеленаши, активисти за гражданско общество, гей активисти, активисти за нормализиране на педофилията, защитници на малцинствата, ромни барони, неолиберали, антифашисти, анархисти, жени лидери и цялата там п***смин@ нео-комунистическа. Те ще строят пътища, мостове и обществени сгради безплатно и тяхната надница ще е топъл обяд. Ако откажат да работят директно ги пращаме на разстрел пред наказателния взвод. Така и тези ***, които нямат и 1 ден трудов стаж и са свикнали само да крадат и грабят другите, най-накрая ще са полезни за нещо...
3
 
4
 
4
Dr. Vatnikov до: фиг.1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Празните кратуни си обичат да имат цар. Да мисли, вместо тях и да ги командва. Така са свикнали. И по фирмите е същото - умните хора търсят лидер, а другите си търсят началник да тропа по масата.
4
 
3
 
3
zelka007 до: studioaa
преди 2 седмици
някава каша ти е в главата ... ако нещо не ти достигат кинти за лекарствата , пиши , ще ти съберем . времената са трудни за всички ...

Още от Анализи
Намесата на Китай в енергийните планове на Израел, Гърция и Кипър тревожи ЕС