IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте балона, които ще погубят капитализма на САЩ

Новият екстремен американски капитализъм в стил Айн Ранд е самоунищожителен, и катастрофата е само въпрос на време, пише Пол Фарел

08:10 | 04.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някъде през лятото на 2005 година - 3 години преди колапса на Wall Street - икономисти предупредиха за „опасността от спукването на най-големия балон в историята“, пише Пол Б. Фарел, анализатор на MarketWatch, в коментар за изданието.

През 5-те години след спукването на „dot-com“ балона през 2000 г. цените на недвижимите имоти по света нараснаха с безпрецедентните 75%. Секторът на недвижимите имоти се превърна в новия dot-com.

През април 2007 г. Джеръми Гартмън, основател на GMO, повтори предупреждението, допълвайки, че това ще се окаже „първият наистина глобален балон с потенциал да засегне всички страни и всички активи по света“.

Към средата на 2007 г. Гартмън коментира, че „сме свидетели на много бавна влакова катастрофа“. През октомври същата година той вече предупреждаваше, че „влакът е на път да излезе от релсите с пълна скорост“. Година по-късно, съвсем по разписание, кредитният експрес на Wall Street наистина катастрофира.

Преди месеци в началото на 2012 г. Гартмън предупреди за ускоряването на „още по-голям влак“.

Ако се вгледаме става ясно, че „в капитализма няма етика или съзнание, а най-голямата слабост на системата се крие в абсолютната й неспособност да осъзнае факта, че ресурсите не са неизчерпаеми и че математически е невъзможно да се поддържа устойчиво висок растеж на реалното производство“.

Феноменът е придобил популярност като „Мита за самозахранващия се растеж“ - псевдонаучната обосновка на съвременния капитализъм.

Гартмън заключава, че пропуските на капитализма са толкова сериозни, че „въпреки че успява да реши много проблеми хиляди пъти по-добре в сравнение с други системи“, той търпи пълен крах в три ключови области. „За наше общо съжаление всеки един от тези проблеми има потенциала да разруши системата и живота ни“. 

Капитализмът е на път да се самоубие и да разруши света със себе си.

Фарел обръща внимание на 10 балона, които са недвусмислено предупреждение за опасността надвиснала над системата. Ето ги и тях:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Капитализмът на Айн Ранд никога не е съществувал - той е утопия също като тоталитаризма на Маркс. Върху "не/равенството" са построени и двете абстракции. И то е по важната парадигма от вида икономическо надстрояване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Vlado Sirkarov
преди 11 години
... много точно казано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
Vlado Sirkarov
преди 11 години
Толкова нелогична и безумна статия не съм чел отдавна ... дори и Стиглиц, и Кругман могат пасти да ядат. Тезата се базира на абсолютно невярната концепция за идеите на капитализма и особено тези свързани с Айн Ранд ... Пол Фарел многократно е доказал своята интелектуална скупеност, но да сравняваш икономическите процеси в Америка в последните две десетилетия и идеите на Ранд е просто профанно. Държавният корпоративизъм е именно това, което се прокламира от Джоузеф Стиглиц и неговите икономически алогични констатации. Да не говорим за книгата му Цената на неравенството" един безупречен трактат на глупостта. Държавният корпоративизъм е пропит от лобизъм, държавно субсидиране, морален хазарт и тн., което е всичко друго, но не и ефективна пазарна система ... В статията се дават примери за балони в здравеопазването, дълговият балон, които са прекрасен пример за неефективността на централизираното преразпределяне. Джеръми Гартмън показва явните си пропуски в материята и неподготвеността му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
astra.v
преди 11 години
Новият екстремен американски капитализъм в стил Айн Ранд е решението което ще наследи това жалко подобие на капитализъм което се практикува сега в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
astra.v
преди 11 години
Типична статия с правилен анализ на симптомите и тотално погрешна диагноза. Точно защото в САЩ няма пазарен капитализъм, а псевдо-капитализъм се надуват големи балони. Да Псевдо-капитализма ще умре, и дано няма много като Гартмън, а да има такива които да намерят проблема в "псевдо", не в "капитализъм"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Аноннимен
преди 11 години
Според мен проблема идва от това, че науката Икономика е "недоразвита". Тя само описва нещата, но не може да предложи решение когато възникне проблем. Не съм икономист и говоря от обща култира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ146
преди 11 години
А, по тоя повод, гърците нямало да свиват разходите, а щели да се борят с рецесията!!! Смешници! И КОЯ Е ГЪРЦИЯ В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА? И как Гърция ще спре рецесията! Че това изобщо не е само гръцки проблем! Такива по-големи и по-велики от Гърция стоят смирено мирно пред рецесията, Гърция щяла да я бори! То е видно, че и сами не си вярват, но КРЕДИТОРИТЕ им ИЗОБЩО НЕ ГИ РАЗБИРАМ! Май не са и чували поговорката "ПО-ДОБРЕ КРАЙ С УЖАС, ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗ КРАЙ"!!!:0)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ146
преди 11 години
"Мерките" за растеж са абсолютна дивотия! КОЙ може да ми каже, че трябва да "раста", ако моя интерес е да се свивам? Ами просто ще затворя бизнеса бе, ***! Научете се на изкуството да се разпростирате според чергата! Поне в тоя тип икономика. Като инвестирате в производство, като създадете някакъв продукт и най-накрая, като го продадете, тогава планирайте дали да произвеждате повече или по-малко. Но тая хурка ние сме я яли 50, а и повече години! Баста, поне НЕ НАМ тия глупости, ТОВАРИШЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И много интересно - спасяват се и се рекапитализират предимно банките. И правителства на закъсали държави. Иначе казано спасяват се точно виновните за сегашното състояние на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ146
преди 11 години
От 50-ина години каруцата е запрегната пред магарето. Банките и всички финансови институции ОТДАВНА са забравили, че те съществуват и са породени от нуждите на КАПИТАЛИСТИТЕ(по старому - сега предприемачи...)! Непрекъснато се сблъскваме с действителност, в която едва ли не предприемачите съществуват, за да имат алиби банките, че ги има! Фондовата търговия ОТДАВНА не се интересува КЪДЕ инвестира, КОЙ ще управлява инвестираните пари, какви са тия хора, колко им е багажа и т.н. Интересува се само от ПЕЧАЛБАТА, като забравя, че така създава ПИРАМИДИ, за които е въпрос на време да изгърмят. Нещо трябва да се направи с АЛЧНОСТТА, трябва да се намери приемлива и обективна, отрицателна обратна връзка, която да регулира АЛЧНОСТТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още