Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дигитализацията в помощ на енергийната ефективност

Трябва да се работи за повишаването на доверието в новите технологии в енергийния сектор и за насърчаване на тяхното навлизане, съветва МАЕ

Дигитализацията в помощ на енергийната ефективност

Снимка: Bloomberg LP

Дигитализацията на енергийните системи е от съществено значение за подобряване на енергийната ефективност, пише в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Но в същото време цифровите технологии крият нови рискове за системата - например, свързани със киберсигурността, изтичане на лични данни и т.н.

По тази причина са нужни действия, за да се гарантира, че доверието към системата от страна на обществото и бизнеса ще се запази при цифровата трансформация на енергийния сектор.

Още по темата

Политиките по енергийната ефективност винаги са били слабото място за управляващите по света, смята още МАЕ. Мерките засягат всички - домакинства и бизнеси, и въпреки икономическите ползи, разходите за увеличаване на енергийната ефективност са високи и крият предизвикателства за инвеститорите.

Дигитализацията на сектора обаче може да помогне много, защото новите технологии правят по-видими целите и резултатите. Енергийни иновации вече се използват на много места - например в Канада приложението MyHeat дава информация за загубата на топлинна енергия. Информацията се събира от въздуха чрез сензори, монтирани на самолети, а специална формула изчислява местните температурни амплитуди, микроклимата и други показатели, за да изчисли загубата на топлинна енергия. Чрез това приложение потребителите ясно виждат проблема и могат да предприемат точните действия за решението му.

Подобни приложения, използващи географски информационни системи, работят и в други части на света. Всъщност огромно количество информация е събрана за енергийната система чрез интелигентните измервателни уреди, от мрежите и друга инфраструктура и системи. Тези данни дават достатъчно информация, на базата на която да бъдат взимани политически решения.

Комбинирането на данните от енергийните мрежи и социо-икономическата информация за домакинствата реално дават картината на енергийноефективните цели и предпазва правителствата от свръхфинансиране, или обратното - липса на достатъчно финансиране, на мерките. Така и подкрепата ще бъде насочена към точните домакинства, а не към всички, включително и тези, които могат да си позволят да покрият разходите.

Наличието на толкова информация позволява и разработването на платформи със съвети за разумно енергийно потребление от страна на потребителите, разработени от държавните власти. Подобна платформа е създадена във Великобритания и всички съвети са базирани на националните стандарти и особености в потреблението на електроенергия.

Достъпът до информация може също така да насърчи и самите домакинства да инвестират сами в мерки за повишаване на енергийната ефективност, посочват още от МАЕ.

Споделянето на информация също е от ключово значение. В Канада например мобилно приложение свързва собственици на електрически автомобили и така те могат да си помагат и да изградят общности, които да насърчават ползите от използването на електромобил.

Приложения за смартфон насърчават мерките за енергийна ефективност и в Австралия - специално приложение помага на потребителите да изчислят енергийното потребление преди да купят електроуред или дава съвети за по-ефективно използване на електроуредите.

Във Великобритания пък подобно приложение съобщава на потребителите кога търсенето на електроенергия в района им е ниско, тоест цената също е ниска, и насърчава включването на електроуреди в този момент. Първоначалните данни са обещаващи - има годишно спестяване и на електроенергия, и на емисиите въглероден диоксид.

От МАЕ отчитат няколко необходими стъпки за подобряване на енергийната ефективност и една от тях е подобряване на достъпа до информация за мерките. Правителствата трябва да гарантират и защитата на личните данни от цифровизацията на системите и така да повиши доверието в новите технологии.Например трябва да е напълно ясно кой има достъп до данните, кой ще ги съхранява и защитава и за какви нужди се събират.

За да се подготвят за умните мрежи пазарите трябва също така да бъдат достатъчно гъвкави, да има равен достъп до технологиите и хората да бъдат окуражени да ги използват. Политиката трябва да бъде такава, че да не бъдат засегнати уязвимите групи в обществото, макар че има риск дигитализацията да разшири неравенството, колкото и правилни мерки да бъдат прилагани.

А всички стъпки трябва да гарантират, че негативният ефект върху околната среда ще бъде намален.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ESG балонът може да се спука