Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Диктатурата на Си Дзинпин застрашава китайската държава

В преследване на лична власт той отхвърли пътя на икономически реформи на Дън Сяопин

Диктатурата на Си Дзинпин застрашава китайската държава

Снимка: Bloomberg

Си Дзинпин, владетелят на Китай, страда от няколко вътрешни несъответствия, които значително намаляват последователността и ефективността на неговото ръководство. Има конфликт между неговите вярвания и действията му, и между публичните му декларации, че иска да направи Китай суперсила, и поведението му като местен владетел. Тези вътрешни противоречия се разкриха в контекста на нарастващия конфликт между САЩ и Китай, пише за Wall Street Journal Джордж Сорос, основател на фондацията Отворено общество.

В основата на този конфликт е реалността, че двете държажви представляват системи на управление, които са диаметрално противоположни. САЩ отстояват демократично, отворено общество, в което ролята на правителството е да защитава свободата на личността. Си Дзинпин от своя страна вярва, че Мао Дзедун е изобретил превъзхождаща форма на организация, която той продължава: тоталитарно затворено общество, в което индивидът е подчинен на еднопартийната държава. Тя е превъзхождаща според този възглед, защото е по-дисциплинирана, по-силна и следователно с гарантиран успех в съперничество.

Отношенията между Китай и САЩ бързо се влошават и могат да доведат до война. Си Дзинпин даде да се разбере, че възнамерява да завладее Тайван през следващото десетилетие и съответно увеличава военния капацитет на Китай.

Той също така е изправен пред важно вътрешно препятствие през 2022 г., когато възнамерява да наруши установената система за наследяване, за да остане доживотен президент. Той чувства, че има нужда от поне още десетилетие, за да концентрира властта на еднопартийната държава и нейната армия в собствените си ръце. Той знае, че планът му има много врагове и иска да се увери, че те няма да имат способността да му устоят.

На този фон се развиват настоящите сътресения на финансовите пазари, които заварват много хора в неведение и ги оставят объркани. Объркването задълбочи сътресенията.

Въпреки че вече не се занимавам с финансовите пазари, преди бях активен участник. Аз също съм активно ангажиран с Китай от 1984 г., когато запознах реформаторите от местната комунистическа партия с техните колеги в моята родна Унгария. Те научиха много едни от други, а аз продължих като създадох фондации и в двете страни. Това беше началото на кариерата ми в това, което наричам политическа филантропия. Моята фондация в Китай беше уникална, тъй като получи почти пълна независимост. Затворих я през 1989 г., след като научих, че е попаднал под контрола на китайското правителство и точно преди клането на площад Тянанмън. Възобнових активното си участие в Китай през 2013 г., когато Си Дзинпин стана лидер, но този път като явен противник на това, което оттогава се превърна в тоталитарен режим.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
5
 
24
evlogi до: dakl
преди 2 месеца
Нали си чувал израза каквото сам си направиш,никой друг не може да ти го направи.Си с пълна сила премахва почти всичко, въведено от ДЪн Сяопин , благодарение на което Китай можа да постигне доста през последните 40 години.
6
 
2
 
23
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това че управлението на Си застрашава некого е съвършенно вярно , но във всички случаи не и Китай!
4
 
1
 
22
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район Красно село Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв.Кауне, браво вашите кметове са много по-честни от тези на ГЕРБ :-) ще спасите България ...
2
 
4
 
21
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нали може да ползваш Google? Провери, кои са в управителния съвет на ДБ и къде са работили. Провери и какви награди са получавали и от кого. Не е трудно - после ми пиши пак какво си открил.
4
 
3
 
20
преди 2 месеца
Хааахаха . . . Да, разликата м/у Китай и Русия е, че Сорос си развява байрака 10 години в Русия и към 1999 г . тя фалира и беше пред разпад, а в Китай, както сам казва, навреме го изгониха. Това направи и Путин през 2001 г . и резултатите дойдоха - Русия за 10 години си върна мястото сред големите. Но загуби 10 години, които трудно ще навакса и за това заслугата е на Сорош и другите отвореняци от клуба . Само не стана ясно защо в отвореното общество УСА нахлулите в Конгреса ги стреляха, съдиха и осъдиха, а в Украйна ги сложиха да управляват . . . ?

Още от Анализи
Портфолиото 60/40 акции към облигации не е мъртво, но вероятно ще поскъпне