IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата пред ЕС: Свобода или сигурност

Отворените граници олицетворяват свободата и напредничавото мислене за много европейци, но те все повече започват да приличат на Ахилесовата пета

20:46 | 27.12.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отворените граници олицетворяват свободата и напредничавото мислене за много европейци, но те все повече започват да приличат на Ахилесовата пета на континента. Заподозреният №1 за тероризъм в Европа прекоси най-малко две държавни граници миналата седмица въпреки международното издирване за залавянето му и беше открит само по случайно стечение на обстоятелствата при рутинна полицейска проверка в предградие на Милано.

Съпътстваното от грешки преследване на предполагаемия извършител на атентата срещу берлинския коледен базар Анис Амри е само един от примерите за пропуски в трансграничната сигурност в последно време, наливащ вода в мелницата на националистите, които не искат повече европейско единство. Екстремисткото насилие, твърдят те, е прекалено висока цена за свободното движение на хора, пише в цитиран от БТА анализ AFP. 



Защитниците на Шенгенското пространство за свободно движение отстояват тезата, че пропуските в сигурността показват нужда от повече сътрудничество между европейските правителства, дори от общи въоръжени сили - а не от нови бариери. Тесногръдият навик да не се споделят разузнавателни информации между вековните граници е част от проблема, смятат те.

Но тези аргументи са критикувани от хора като крайнодесния лидер Марин льо Пен, която се надява да спечели президентските избори във Франция през май.

"Митът за тоталната свобода на движение в Европа, в който моите опоненти са се вкопчили така силно преди предстоящите президентски избори, трябва да бъде окончателно погребан. Залогът тук е нашата сигурност", каза тя в петък, окачествявайки Шенгенската зона за свободно движение като "тотален крах в областта на сигурността".

Това изправя пред проблем идеолози на Европейския съюз като германския канцлер Ангела Меркел, които ще се явяват на избори догодина.

Позицията на Меркел в защита на ЕС и радушният прием, който тя оказа на бежанците от войната в Сирия, отначало минаваха за актив и свидетелство за моралния й авторитет. Днес обаче, предвид възхода из цяла Европа на антиимигрантските и антисистемни настроения, те заплашват да се превърнат в пасив.

Безброй хора ежедневно пресичат границите на 26-членната Шенгенска зона благодарение на 31-годишна система, обхващаща територия с население от близо 400 милиона души и драстично повишила равнищата на търговията и перспективите за заетост в най-голямата колективна икономика в света.

Шенген е стожер на система, замислена да предотврати нови световни войни, но натискът, на който е подложена в последно време, не спира да нараства. Докато държавите от ЕС спореха как да овладеят миграционния поток миналата година, някои страни на изток издигнаха отново огради по границите си и извадиха наяве слабости на съюза.

Германската крайна десница настоява за затваряне на границите на Германия. Консерваторите на Меркел предлагат да бъдат създадени "транзитни зони" в пограничните райони, в които мигрантите да бъдат държани, докато се потвърди самоличността им, като по този начин по-лесно ще могат да бъдат задържани и лица, подлежащи на депортация, преди да бъдат връщани в родните си страни.

Атентаторът с камиона от Берлин Амри болезнено напомни как ислямски екстремисти използват отворените граници на Европа, за да атакуват принципите на толерантността, които тези отворени граници трябва да олицетворяват.

Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
Точно казано! Охраняването на границите не бърка по никакъв начин свободното движение на стоки и хора. Онези, които твърдят подобни абсурди сами се компрометират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Чиста проба демагогия. Не виждам как охранявани граници ще попречат на нормалните и порядъчни европейци да пътуват където си искат в границите на ЕС. Показваш си документите и минаваш !!! Проблемът е, че толерастията дори към потенциални терористи стои над реда, законите и правилата !!! Колко случаи има, в които властите не са взели мерки срещу потенциални и дори реални престъпници - терористи, насилници от талибански произход, само и само да не ги обвинят в "ксенофобия" и дявол знае още какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/12/27/frankreich-merkels-absurde-fluechtingspolitik-ist-eine-tragoedie/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
EUROPA Gegen offene GrenzenFrankreich: Merkels absurde Fl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
EUROPA Gegen offene GrenzenFrankreich: Merkels absurde Fl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
"Позицията на Меркел в защита на ЕС и радушният прием, който тя оказа на бежанците от войната в Сирия, отначало минаваха за актив и свидетелство за моралния й авторитет. Днес обаче, предвид възхода из цяла Европа на антиимигрантските и антисистемни настроения, те заплашват да се превърнат в пасив."Никога не са били актив ! Просто миналата година тревопасните бяха повече ...тая година видяха за какво става въпрос ! А реакциите са точно резултат от политиката на Меркел , която трябва да бъде осъдена за умишленото разрушаване на ЕС , след като сте заплакали за него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още