Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дните на евтина соларна енергия приключват

Проблемите с доставката на електроенергия в Китай принуди много фабрики да затворят врати, което оскъпява допълнително суровините за фотоволтаици

Дните на евтина соларна енергия приключват

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите за глобалния преход към зелена енергия нарастват, тъй като цената на полисилиция се радва на своеобразно рали и вероятно ще продължа да расте поради временното спиране на заводите в Китай, пише Oilprice.

Полисилицийът е свръхрафинирана форма на силиций, използвана при изработването на соларни панели заради полупроводниковите свойства на материала. Спот цените на полисилиция достигнаха дъното в средата на 2020 г., като суровината се търгуваше при цена от 6,3 долара за килограм, като в рамките на година тя поскъпна с около 600% до сегашните 36,09 долара/кг, според изчисления на BloombergNEF.

Китай е водещ производител на полисилиций в глобален план. Последните прекъсвания на производството в местните фабрики и енергоемките заводи, като например тези, които рафинират силиций, заради недостига на електроенергия, доведоха до намаляване на производството, което ще се отрази на глобалното предлагане. Държавите, които бързат да „озеленят“ своите икономики, увеличават търсенето на соларни панели, което допълнително стимулира растежа на цените на полисилиция.

„Това е една много луда година“, споделя Сакура Ямасаки, директор на Singapore Solar Exchange, по време на уебинар на Roth Capital Partners. Тя посочва, че цените на полисилиция могат да се стабилизират през второто тримесечие на 2022 г., но допуска, че суровината ще продължи да поскъпва. „Покачването на цените не е приключило“, изтъква Ямасаки.

Според нея пазарът ще остане „хаотичен“ през 2022 г., тъй като други разходи, като тези за транспорта, и по-скъпите стоки ще повишат разходите за производство на соларни панели спрямо предишни години.

„Няма да има облекчение през 2022 г.“, изтъква Ямасаки.

Може би цената на полисилиция и в крайна сметка тази на соларните панели ще продължи да се повишава през годините, както Bank of America наскоро отбеляза. Според кредитора ще са необходими не по-малко от 150 трилиона долара нови капиталови инвестиции, за да се достигне въглероден неутралитет в света през следващите 30 години, което се равнява на около 5 трлн. долара годишни инвестиции, което е два пъти текущия глобален брутен вътрешен продукт.

Преминаването към зелена глобална икономика е шокиращо скъпо начинание. Само за САЩ президентът Байдън иска 40% от електроенергията в САЩ да бъде осигурявана от соларни мощности до 2035 г., като за целта ще е необходимо да бъдат изградени множество нови фабрики за полисилиций.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
3
 
13
преди 1 месец
Кви са тия статии и заглавия в Инвестеро, то направо не моам поверва! До вчера бяха по правоверни от зеленого папа, днес сякаш са им клъцнали зелените .... ! Брях, кви времена, кви нрави....
0
 
3
 
12
преди 1 месец
Кви са тия статии и заглавия в Инвестеро, то направо не моам поверва! До вчера бяха по правоверни от зеленого папа, днес сякаш са им клъцнали зелените .... ! Брях, кви времена, кви нрави....
1
 
4
 
11
преди 1 месец
Прави впечатление едно изречение: "Преминаването към зелена глобална икономика е шокиращо скъпо начинание. "Кому беше нужно, бай *** да участва в тия неща ???? И да плаща сметката на баровците, които гледат да му одерат кожата...
0
 
4
 
10
преди 1 месец
Че тя кога е била евтина? Не случайно се субсидираше и се изкупуваше с предимство, въпреки че офертите от АЕЦ/ТЕЦ/ВЕЦ бяха много по-добри. Тока от Козлодуй е около 6ст/кВч, от Мариците(хамерикански) - 20ст/кВч, от МИ2-10ст. Отделно и водните централи, но там е друга тема. А на колко плаща народа за хрумките на зеленакавите - 1.20лв/кВч, гарантирано! Виждал съм договора с очите си. Къде са 6ст, къде са 1.20лв?.. Това преди няколко години, може да има промени.
1
 
5
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Полисилицийът....ха ха ха

Още от Анализи
Повече или по-малко потребителски избор е по-добре?