Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Домбровскис: По-важно от махането на лицензите е увеличаване на производството

Комисарят се противопостави и на впечатлението, че ЕС ще допусне прекратяване на инвестиционното споразумение с Китай

Домбровскис: По-важно от махането на лицензите е увеличаване на производството

Снимка: Alexandros Michailidis/SOOC/Bloomberg

Валдис Домбровскис е въплъщение на спокойния политик. Тази трезвеност може да бъде полезна, за да управлява експлозивното портфолио, за което той е отговорен като заместник-председател на Европейската комисия: латвиецът отговаря за икономиката и търговията и по този начин - за климатичните мита, митническите спорове и за въпроса дали ЕС трябва да освободи патентите за ваксините. 

Домбровскис реагира предпазливо на натиска на правителството на САЩ за широкообхватно облекчаване на патентната защита за ваксините срещу Covid-19. Универсалният и справедлив достъп до ваксините и лекарствата за Covid-19 е „основен приоритет" за Европейската комисия, каза Домбровскис пред Handelsblatt.

Разбира се, европейците били готови да обсъдят „как предложението на САЩ за дерогация може да помогне за постигането на тази цел". Но: „Най-важното е да накараме компаниите да работят заедно и да гарантираме, че производството може да се увеличи“. 

Още по темата

ЕС предпочита доброволните лицензионни споразумения между разработчиците на ваксини и фармацевтичните производители, за да се преборим с глобалния недостиг на ваксини. Задължителните лицензи също биха били опция, но за предпочитане в рамките на съществуващите международни правила за защита на интелектуалната собственост. „Доброволното лицензиране вече се случва и ние сме готови да разгледаме въпроса за задължителното лицензиране“, каза Домбровскис. Задължителното лицензиране е "вече предвидено в съществуващите правила на СТО, даже и за страни, които нямат производствен капацитет", пояснява още той. „Готови сме да започнем преговори в СТО, за да можем бързо да постигнем съгласие относно мерките, които да направят това възможно“.

По-рано през седмицата американският търговски представител Катрин Тай даде а знак за подкрепа за премахването на патентите за ваксини, за което много страни отдавна настояват. САЩ стоят зад защитата на интелектуалната собственост, но пандемията е глобална криза, която изисква извънредни стъпки, каза Тай.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е отворена за дебат относно инициативата на САЩ за премахване на патентите за коронавирусната ваксина. „Европейският съюз е готов да обсъди всяко предложение, което се отнася ефективно и прагматично към тази криза," каза Фон дер Лайен в четвъртък, цитирана от DPA.

Домбровскис също се противопостави и на впечатлението, че ЕС ще допусне прекратяване на инвестиционното споразумение (CAI) с Китай. „Ние не спираме инвестиционното споразумение с Китай", каза той. „Не го замразяваме“. За него било важно да изясни това, тъй като чете медийни заглавия, които „не отразяват казаното от нас през последните няколко дни“.

Съвсем наскоро се развихриха спекулации около интервю на Домбровскис, което беше интерпретирано по такъв начин, че Европейската комисия вече не искала споразумението с Китай да бъде ратифицирано от парламента. „Нашият подход не се е променил“, изясни сега Домбровскис.

Техническата работа продължава, тоест „юридическите проблеми и други стъпки, които са необходими за подготовка за ратификация". Тази дейност обаче трябвало да се разглежда в „по-широк политически контекст“.

Фактът, че Китай е наложил санкции на членовете на Европейския парламент, със сигурност не е "полезен". Домбровскис нарече тези наказателни действия „неприемливи и мерки, за които можем да съжаляваме“, но подчерта: „Няма стопиране на споразумението“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите