Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дори не сме близо до голяма финансова криза. За какво тогава е целият този шум?

Статистиката не е добра, но това не означава, че нещата са трагични, смята Даниел Мос от Bloomberg

Дори не сме близо до голяма финансова криза. За какво тогава е целият този шум?

Снимка: Ройтерс

За какво е тази врява?

Може би световната икономика все пак не се намира в толкова лоша форма. Новите прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), публикувани във вторник, показват, че растежът все пак не е съвсем отслабнал. Разрастването на икономиката се очаква да бъде през тази година в размер на не чак толкова нищожните 3,3%, посочва анализаторът на Bloomberg Даниел Мос в свой материал.

Това наистина е под предишните прогнози за 3,5%. Така че – да, намаление е. Но не драматично. Тези стойности са далеч от дефиницията на МВФ за рецесия (2,5%) и на километри от свиването, отчетено през 2009 г. Преувеличенията за най-ниския растеж от Голямата рецесия насам са подвеждащи.

Новите данни от МВФ също карат човек да се чуди откъде цялата тази драма – така преобладаваща в новините, идва. Възстановяването на ръста на пазара на труда в САЩ през предходния месец, признаците за частично възстановяване в Китай и смекчените позиции на водещите централни банки – всичко това носи известно успокоение.

Но нека не ставаме прекалено лекомислени. Една евентуална рецесия в – да речем – САЩ е неизбежна рано или късно. Настоящото разширяване на икономиката тази година ще стане най-дългото в историята. На този фон Германия се заиграва с рецесията, а Китай се намира на дългосрочния път на забавения растеж.

На пръв поглед данните от МВФ не казват нищо толкова страшно. Но тяхната посока прави впечатление – това е третият път, в който фондът понижава прогнозите си през последните шест месеца. Но дали статистическите данни на МВФ са така безукорни. Не съвсем (Авторът пише този материал от Индонезия – сцена на една от най-продължителните програми на фонда).

Апокалиптичните гласове от частния сектор обаче заслужават същия контрол. Следващият път, в който видите проучване, което показва възможност за рецесия, си задайте въпроса защо и до колко то се отклонява от консенсуса. Същото се отнася и за някои индивидуални инвеститори. Дейността на МВФ трябва да бъде гледана под лупа, но нека направим същото и с останалите.

Списъкът с рискове, маркирани от фонда в неговата прогноза за световната икономика, може малко да бъде актуализиран. Търговски войни? Да. Brexit? Да. Какво друго има?

Според ръководителката на МВФ Кристин Лагард това е „деликатен момент“ за световната икономика. Централните банки също имат своята роля, която трябва да изиграят в САЩ, Европа и Азия.

Както авторът посочва миналия месец идеята за съкращения на лихвените проценти от Федералния резерв беше само една теория, която обаче все повече се разпростира, макар и по нея да не е постигнат точно консенсус. Ако наистина се стигне до съкращения, то това няма да е защото така искат от Овалния кабинет. Това ще е така заради твърде ниска инфлация или заради надвиснала опасност от такава, като управлението на риска ще изисква Фед да се застрахова.

Напълно възможно е световната икономика да избута и тази година. Данните може да са разнопосочни и да има различия в отделните региони.

Икономиката може и да не е в страхотно състояние, особено в зависимост от това къде се намирате. Това обаче не означава, че нещата са ужасни.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
1
 
11
ivan.kostov.39 до: george353
преди 5 дни
Няма профилна снимка
И това ще стане. Чакай държавния дълг да порастне още малко и тогава, който има да взема, 'е пие една студена вода /Ако има разбира се / :))))
0
 
4
 
10
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Всяка една нормална страна на мястото на щатите би била обявена в несъстоятелност. 210 т нефинансирани задължения, федерална и персонална задлъжнялост, всичко общо за над 300т при бвп от около 20т. По-скоро ще завали сняг в ада отколкото да увеличат лихвите. Най-вероятно ще се върнат на 0 гарнирано с qe. Криза има но е напарфюмирана с лесни заеми.
4
 
1
 
9
преди 6 дни
Основните възможности за обществено развитие са:
1. При запазване на местната проява на разпространена в света държавна грешка за неправилно правителствено подпомагане на централната банка – в съответната държава възникват неограничавани щети и правителството е с подсигуряван провал.
2. С правилно правителствено подпомагане на централната банка е с условия за устойчив обществен просперитет.
Сега обществеността е с реално мълчаливо съгласие за първата възможност.
0
 
29
 
8
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Кризата е корекция на пазарните изкривявания. Сега я задържат изкуствено, като продължават да надуват балони, от лесните пари на централните банки. Щатите се отказаха да се върнат към нормалността, по политически причини - предстоят президентски избори,но колкото повече се надува балона, толкова повече ще изпуска парата по-късно. А когато Лемънс потече с токсичните дългове, никой не говореше за криза. Да тя има симптоми, но тряска изневиделца, като сърдечен пристъп! :)
22
 
5
 
7
Sakamano до: troika
преди 1 седмица
Едно е да не приемаш всичко казано на доверие, друго е да мислиш всичко за лъжа.

Още от Анализи
ОПЕК рискува да загуби всичко с твърде високите цени на петрола