IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги е възможност веднъж на поколение за Италия

Реформите на новия премиер обаче трябва да бъдат подкрепени от местните политици

07:48 | 19.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Камило Кавур, пиемонтският държавник, помогнал за основаването на съвременна Италия, казва през 1850 г.: „Реформите, извършени навреме, вместо да отслабят властта, я укрепват“.

Новият италиански министър-председател Марио Драги цитира наблюдението на Кавур, когато изложи пълната си с реформи програма за справяне със спешната ситуация в областта на здравеопазването и икономиката. Драги ще се нуждае от цялата смелост и лидерски умения на Кавур, както и от силно чувство за отговорност от страна на политическата класа в Италия, за да преодолее криза, която той правилно определи като най-тежката след Втората световна война, пише Financial Times в редакционен коментар. 

За щастие, никой не е по-добре подготвен за тази задача от бившия президент на Европейската централна банка. Като темперамент, опит и познаване на пречките, които спъват италианската реформа в продължение на десетилетия, той е подходящият човек за тази работа. Поради уважението, на което се радва на европейската сцена, той може да подобри справянето на ЕС с пандемията и нейните икономически последици.

За Италия обаче ще бъде жизненоважно Драги да служи поне две години на премиерския пост, до следващите редовни избори през 2023 г., и да не заема догодина година престижния, но по-малко важен пост на държавен глава.

В речта си пред италианския Сенат Драги заяви, че приоритетът на неговото правителство е да разгърне бърза и ефективна национална програма за ваксинация. За тази цел той обеща да мобилизира военните, цивилните доброволци и отделите за гражданска защита, които се справят с природни и други бедствия.

Организирането на масови ваксинации е най-слабото място в управлението на пандемичната криза от ЕС. Драги знае, че ако този проблем не получи спешно решение, популярният италиански евроскептицизъм, отслабващ откакто средиземноморската криза с бежанците и мигрантите вече не е във фокус, може да се завърне с пълна сила.

Както подсказва този пример, успехът на правителството на Драги ще зависи отчасти от това ЕС да действа ефективно. Икономическото съживяване на Италия след пандемията обаче ще бъде по-тясно свързано с решенията, вземани в Рим, и тяхното ефективно прилагане в цялата страна. Основният въпрос е как да се използват най-добре 210-те млрд. евро, предоставени на Италия по плана за възстановяване ЕС чрез заеми и субсидии.

Речта на Драги беше в целта, фокусирайки се върху подобренията в публичната администрация, съдебната и образователната системи, както и относно дигитализацията на икономиката, бизнес иновациите и възобновяемата енергия. Много важно, той идентифицира необходимостта от намаляване на разликите в заплащането и укрепването на социалната система, така че да привлече повече жени към работната сила.

Той също така обеща мерки за подобряване на перспективите за квалификация и кариера на младото поколение - основна реформа, като се има предвид, че през последните 20 години голяма част от най-талантливите италианци отидоха да търсят късмета си в чужбина.

Някои правителства на ЕС се притесняват от колосалния държавен дълг на Италия, който се оценява на почти 160 на сто от брутния вътрешен продукт. Но основните проблеми са хронична липса на икономически растеж, ниската производителност и недостатъчната вътрешна конкуренция - въпроси, свързани с инстинкта на италианската държава да защитава слаби компании, които обаче се ползват с политическа подкрепа. Драги намекна за предстоящи промени, като предупреди, че някои форми на икономическата дейност „ще трябва да се променят, дори радикално“.

Реформите на Драги са възможност веднъж на поколение да се подготви почвата за много по-добро бъдеще на Италия. Наложително е склонните към караници италиански политици да подкрепят премиера, а не да го парализират, маневрирайки преди следващите избори. Ако те не изпълнят дълга си, Италия и ЕС рискуват да платят висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
Прави сте - толкова злонамерен и некадърен глобалист като Драги взема властта веднъж на поколение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Драги не е Дейвид Копърфилд да извади чудото от ръкава си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Toranaga
преди 3 години
Драги е възможност веднъж на поколение за Италия ...да емигрира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Толкова си ***, че дори дърт *** като инж5ров се изчервява от страх, че ще изпусне първото място по тъппотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ми Жабарите заради глобалисти кат тоя седеха у панделата те им спретнаха цирка с Коронята, ако имат още такива в правителството ше седат още в затвора ..... ам ако искат аз ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още