IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Трябва да се мобилизираме във войната срещу коронавируса

Предизвикателството пред нас е как да действаме с достатъчна сила и скорост, за да предотвратим превръщането на рецесията в продължителна депресия

08:35 | 01.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Марио Драги. Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус е човешка трагедия с потенциално библейски размери. Мнозина днес живеят в страх за живота си или оплакват своите близки. Действията, предприети от правителствата за предотвратяване претоварването на нашите здравни системи, са смели и необходими. Те трябва да бъдат подкрепени, пише за Financial Times бившият управител на ЕЦБ Марио Драги.

Тези действия обаче идват с огромна и неизбежна икономическа цена. Докато мнозина могат да изгубят живота си, още повече са изправени пред загуба на прехрана. Ден след ден икономическите новини се влошават. Компании от цялата икономика са изправени пред загуба на доходи. Голяма част от тях вече съкращават работници. Дълбоката рецесия е неизбежна.

Предизвикателството пред нас е как да действаме с достатъчна сила и скорост, за да предотвратим превръщането на рецесията в продължителна депресия, изострена от множество дефолти, нанасящи необратими щети. Вече е ясно, че отговорът трябва да включва значително увеличение на публичния дълг. Загубата на доходи, понесена от частния сектор - и всеки дълг, набран за запълване на тази дупка - в крайна сметка трябва да бъдат поети изцяло или частично от държавните баланси. Много по-високите нива на публичния дълг ще станат постоянна характеристика на нашите икономики и ще бъдат придружени от отписване на частен дълг. 

Роля на държавата е да разгърне баланса си, за да защити гражданите и икономиката от шокове, за които частният сектор не носи отговорност и не може да абсорбира. Държавите винаги са го правили в условията на извънредни ситуации. Войните - най-релевантният пример - са финансирани от увеличения на публичния дълг. По време на Първата световна война в Италия и Германия само между 6 и 15 на сто от военните разходи в реално изражение са били финансирани от данъци. В Австро-Унгария, Русия и Франция нито един от продължаващите разходи за войната не е плащан чрез данъци. Навсякъде данъчната основа е ерозирана от военните щети и военната повинност. Днес това става заради човешкото бедствие заради пандемията и блокирането на икономиката.

Ключовият въпрос е не дали, а как държавата да използва баланса си по най-добрия начин. Приоритетът трябва да бъде не само осигуряването на основен доход за тези, които губят работата си. Преди всичко трябва да предпазим хората от загуба на работните им места. Ако не го направим, ще излезем от тази криза с трайно по-ниска заетост и капацитет, тъй като семействата и компаниите ще се борят да закърпят балансите си и да натрупат наново богатството.

Субсидиите за заетост и безработица и отлагането на данъци са важни стъпки, които вече бяха въведени от много правителства. Но защитата на заетостта и производствения капацитет в момент на драматична загуба на доходи изисква незабавна ликвидна подкрепа. Това е от съществена важност за всички бизнеси, за да покрият оперативните си разходи по време на кризата, било то големи корпорации или още повече малки и средни предприятия и самонаети предприемачи. Няколко правителства вече въведоха приветствени мерки за насочване на ликвидността към затруднените бизнеси. Но е необходим по-всеобхватен подход.

Въпреки че различните европейски държави имат различни финансови и индустриални структури, единственият ефективен начин за незабавно достигане до всяко кътче на икономиката е пълната мобилизация на техните финансови системи: пазарите на облигации, най-вече за големи корпорации, банковите системи, а в някои страни дори пощенските. Това трябва да се направи незабавно, като се избягват бюрократични забавяния. По-специално банките се простират над цялата икономика и могат да създават пари незабавно, като отпускат овърдрафти или отварят кредитни линии.

Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
печатайте бе ... какво чакате ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още