IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ решава от колко стимули се нуждаят държавите през лятото

Повечето икономисти очакват от банкерите да се придържат към сегашните темпове още три месеца

10:52 | 10.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Банкерите от Европейската централна банка ще решат по-късно днес от точно колко парични стимули се нуждаят държавите от еврозоната, които облекчават тежките блокади заради коронавируса през лятото, съобщава Bloomberg.

След като увеличи програмата си за изкупуване на облигации през второто тримесечие, за да държат под контрол разходите по заемите, предстои да видим дали банката ще запази същия темп и през предстоящите месеци.

Повечето икономисти очакват от банкерите да се придържат към сегашните темпове още три месеца. Управителният съвет едва ли ще постави публично конкретна цел, принуждавайки инвеститорите отново да четат между редовете на политическата декларация, новите икономически прогнози и пресконференцията на председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Няколко датчика сочат към възстановяване в еврозоната

На фон обаче имаме възстановяваща се икономика, подхранвана от по-ускорени темпове на ваксинация и намаляващи случаи на заразени, което позволи да се отворят отново ресторанти, магазини и плажове. Това също така доведе до скок в цените, повдигайки въпроса кога ЕЦБ трябва да действа, за да задържи инфлацията под контрол.

Решението за политическата рамка на ЕЦБ ще бъде обявено в 14:45 ч. българско време, а Лагард ще проведе брифинга си 45 минути по-късно.

ецб ецб

Пандемични покупки

Ключовата фраза, на която трябва да обърнете внимание, е дали ЕЦБ очаква да изкупува облигации по своята програма за спешни покупки при пандемия със „значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на годината“. Това е езикът, който ЕЦБ използва на предишната среща, отразявайки решение от март, когато възстановяването на САЩ заплаши доходността по облигациите в еврозоната, чиито ръст може да навреди на крехкото възстановяване на икономиката.

ецб2 ецб2

Темп на покупки при пандемия

Нетните покупки по програмата от 1,85 трлн. евро в момента се извършват с около 20 млрд. евро седмично в сравнение с 14 милиарда евро седмично в началото на годината. Повечето икономисти казват, че не очакват значително намаляване през следващото тримесечие, след като банкерите, включително Лагард, отхвърлиха идеята, че икономиката може да се справи без подкрепа.

И все пак, по-слабата ликвидност през лятото може да доведе до известно забавяне на възстановяването, като се очаква Лагард да смекчи опасенията за подобно понижение.

Пазарни движения

Въпреки допълнителното изкупуване на облигации, доходността нарасна от март. Това отчасти се дължи на очакванията, че ускоряването на инфлацията в световен мащаб ще принуди централните банки да затегнат паричната политика. Последните коментари на ЕЦБ успокоиха някои от тези опасения, въпреки че спредът между германския и италианския 10-годишен дълг все още е по-голям, отколкото преди месец.

Централните банкери почти от всички държави твърдят, че повишаването на инфлацията ще бъде временно - че фактори като производствените затруднения и скокът на енергийните разходи няма да се запазят, а несигурността относно работните места ще задържи ръста на заплатите.

По стечение на обстоятелствата, точно когато Лагард започва пресконференцията си, САЩ ще публикуват данни, които се очаква да покажат ускоряване на инфлацията отвъд Океана до 4,7% през май. Това е далеч над целта от 2% на Федералния резерв.

И все пак председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че не обмисля да оттегли паричната подкрепа в скоро време, позиция, която вероятно ще насърчи банкерите на ЕЦБ също да запазят курса.

Икономически перспективи

Лагард ще представи нови икономически прогнози за еврозоната, които трябва да потвърдят по-позитивна перспектива. Анализаторите очакват прогнозите за растеж и инфлация да бъдат ревизирани нагоре.
Фокусът обаче ще бъде върху средносрочната прогноза за инфлацията и това вероятно ще покаже ръст на потребителските цени под целта на ЕЦБ от „под, но близо до 2%“ през следващата година и през 2023 г.

По-значителното преразглеждане на прогнозите за инфлацията вероятно би поставило въпроси относно продължаващата нужда от повишени стимули, ако не на тази среща, то през юли или септември.

ецб3 ецб3

Излизане от програмата?

Малък е шансът Лагард да говори за оттегляне на спешните мерки тази седмица, но темата се разраства все повече в някои части на региона. Комбинацията от покачващите се цени и нулевите лихви дава още аргументи на критиците на централната банка, особено в Германия, където изборите трябва да се проведат след три месеца.

Икономистите прогнозират, че програмата за покупка на пандемия ще приключи през март 2022 г., както е планирано. След това мнозина смятат, че предходната програма за закупуване на активи ще бъде удължена. Технически обаче тя не е толкова гъвкава, поради което предложението на гуверньора на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало тя да бъде адаптирана, привлече интерес.

Допълнителна тема, която може да се появи, е дигиталното евро. Управителният съвет заяви, че ще реши до средата на 2021 г. дали да стартира такъв проект, а Лагард посочи, че новата форма на валутата може да е факт до четири години, ако служителите дадат зелена светлина на идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
"Няколко датчика'Майко мила..весе весе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още