IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще прецени успеха на по-бързото изкупуване на облигации

Анализаторите очакват централната банка да обяви намеренията си да продължава да купува облигации с ускорени темпове до юни

13:57 | 22.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард ще бъде притисната да разкрие колко дълго еврозоната ще се нуждае от засилена подкрепа след края на днешното заседание на банката, пише Bloomberg.

Анализаторите очакват ЕЦБ да обяви намеренията си да продължава да купува облигации с ускорени темпове до юни, за да подкрепи условията за финансиране и да помогне на икономиката, докато пандемията продължава. Нейните възгледи за паричните стимули през второто полугодие вероятно ще бъдат много неясни, въпреки че някои от нейните колеги публично започнаха този дебат.

ЕЦБ е в сложна ситуация, тъй като нестихващите случаи на заразени с коронавирус налагат по-строги ограничения в по-голямата част от 19-членния регион, оставяйки икономиката далеч зад тази на САЩ. В същото време напредъкът по отношение на ваксинациите и фискалната помощ подхранва оптимизма, че силният отскок е близо.

ЕЦБ ЕЦБ

Актуализирани прогнози за растежа и и инфлацията не се очакват до юни, така че е малко вероятно банката да прави промени в лихвените проценти и програмите за закупуване на активи. ЕЦБ ще обяви решението си в 14:45 ч. българско време, като Лагард ще проведе пресконференция 45 минути по-късно.

През март ЕЦБ пое ангажимент да ускори изкупуването на облигации по нейната програма за спешни покупки при пандемия от 1,85 трилиона евро, за да поддържа благоприятни разходите по заеми за компании, домакинства и правителства в еврозоната.

Тази стъпка дойде в отговор на нарастването на доходността по облигациите в световен мащаб на фона на мащабните фискални стимули и по-бързото възстановяване на САЩ. Централните банкери прецениха, че ударената от пандемията икономика от еврозоната не е готова за по-високи разходи за заеми.

Оттогава централните банки в целия блок изразходват средно 17 млрд. евро седмично в сравнение с темпото на изкупуване от около 14 млрд. евро от началото на година.

„Пълна оценка на темповете на закупуване на активи може да се направи едва през юни, но от тона на пресконференцията може да се усетят намеци за предстоящ дебат. Ястребите вероятно ще се съсредоточат върху успешното ограничаване на доходността на облигациите и икономическото възстановяване, докато гълъбите ще бъдат по-предпазливи“, коментира Дейвид Пауъл от Blomberg Economics.

Доходността на германските 10-годишни облигации е с около 7 базисни пункта по-висока в сравнение с март - около -0,26%.

И все пак банките очакват да затегнат кредитните стандарти за бизнеса и потребителите през второто тримесечие, тъй като търсенето ще се увеличи. Това е важен въпрос за Лагард, която обеща „цялостен“ подход за поддържане на благоприятни условия за финансиране, който включва компании и домакинства, както и правителства.

Въпреки че ЕЦБ подчерта, че възнамерява да поддържа подкрепящата парична политика за дълго време, някои вече започнаха дискусии относно разхлабването на спешните мерки.

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви в скорошно телевизионно интервю за Bloomberg, че ЕЦБ „може да излезе“ от програмата за пандемични покупки на облигации след малко по-малко от година.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, казват, че централната банка ще сигнализира в края на годината, че програмата ще спре през март следващата година. Те също прогнозират, че ЕЦБ ще забави изкупуването на облигации до юли.

Допълнително усложнение е стратегическият преглед на ЕЦБ, който беше забавен от пандемията и който трябва да приключи тази година. Прегледът вероятно ще доведе до промяна на целта за инфлацията на централната банка, като се очаква да приключи през есента - по времето, когато спешното изкупуване на облигации ще бъде в центъра на вниманието.

Това ще остави на инвеститорите две важни неизвестни - каква парична подкрепа ще осигурят централните банкери и каква инфлация ще толерират, докато икономиката се възстанови.

Вероятно Лагард ще бъде разпитана за напредъка на правителствата от Европейския съюз в разпределянето на съвместните фискални стимули. Едно препятствие беше премахнато тази седмица, когато конституционният съд на Германия разреши на страната да одобри разпределянето на 800 млрд. евро в рамките на Фонда за възстановяване. Полша, където политическите кавги също забавиха ратификацията, вероятно ще гласува през май.

Междувременно италианският премиер Марио Драги, предшественикът на Лагард в ЕЦБ, ще очертае своя план за стимулиране и реформи в парламента през следващите дни. Най-новият план подробно описва разходите за 16 категории, твърдят запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RightWingConservativ
преди 2 години
Много добра и интересна статия. Още едно доказателство, че всички ограничения и наказания от ЕС и Байдън, няма да имат никакъв ефект върху емисиите на световно ниво. Активите ще се прехвърлят от големи западни корпорации в малки западни играчи и големи азиатски фирми. Инвеститорите в ESG фондове трябва да се замислят, дали това е най-удачното място за парите им. Загубена кауза според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още