IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще трябва да вземе някои трудни решения

Следващата среща на управителния съвет на 22 юли ще бъде много интересна, особено ако Лагард продължава да държи на консенсуса

21:46 | 14.07.21 г. 1
<p>
	Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.<em> Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард се справя добре със запълването на пукнатини. След почти две години управление на институцията тя извърши цялостен ремонт с пълната подкрепа на всички членове на Управителния съвет - първият преглед на стратегията от близо две десетилетия и най-същественото упражнение от въвеждането на обща валута.

Очевидната ѝ победа в получаването на единодушна подкрепа за прегледа на стратегията прикрива обаче разрива във връзка с определянето на паричната политика, пише онлайн изданието Politico.

Управителите на централните банки в Португалия и Ирландия коментират пред медията различните мнения що се отнася до превръщането на стратегията в политически решения.

„Всички имаме възгледи, а някои от нас имат различни възгледи“, казва членът на Управителния съвет на ЕЦБ Гейбриъл Маклъф.

Еврозоната продължава да се бори с излизането от най-дълбоката рецесия след Втората световна война. На този фон способността на Лагард да обедини политиците зад обща стратегия все още предстои да бъде изпитана.

След малко повече от седмица централните банкери ще обсъдят дали да актуализират бъдещите насоки на ЕЦБ за състоянието на икономиката и вероятните бъдещи ходове за паричната политика.

Лагард вече се готви за турбуленция.

"Ще бъде тествана на всеки шест седмици оттук нататък", коментира тя относно предстоящите насоки в интервю за Financial Times, публикувано във вторник. „Нямам илюзии, че на всеки шест седмици ще имаме единодушно съгласие и всеобщо приемане, защото ще има някои вариации, малко по-различно позициониране. И това е добре“, допълва тя.

Широко се очакваше прегледът да дойде след лятото, особено след като централните банкери излязоха публично с противоречиви възгледи по ключовите въпроси за това каква трябва да бъде целта за ценова стабилност на централната банка.

Един от най-висшите служители в ЕЦБ посочва, че поддържането на всички на борда през целия процес е приоритет за управителя на централната банка на еврозоната. Самата Лагард подчертава а важността, която придава на получаването на пълна подкрепа, на пресконференцията след последното заседание на управителния съвет на банката.

„Това единодушие дава допълнителна достоверност на нашия ангажимент да постигнем целта си от 2 процента инфлация“, коментира тя.

Откакто се присъедини към ЕЦБ, 65-годишната французойка работи за преодоляване на разделящата атмосфера в управителния съвет, която нейният предшественик Марио Драги остави. Драги имаше навика да посочва решения преди време за ужас на много негови колеги, по-специално тези, които благоприятстват по-строгата парична политика.

Членовете на управителния съвет на ЕЦБ, с които Politico разговаря, хвалят ръководството на Лагард. „Нейният стил е да постигне консенсус. И това е важно“, коментира Маклъф, управител на централната банка на Ирландия.

Като подчертава многообразието на възгледите, което вижда като положителен елемент на дискусиите, той хвали Лагард за нейния стил на модериране на споразумения. Тя „ни кани да говорим, насърчава ни да продължим, ако отнемем твърде много време. Със сигурност нейният стил се различава от нейните предшественици“, допълва той.

Марио Сентеньо от Португалия посочва, че ролята на Лагард в осигуряването на конструктивен дебат и сключването на сделка е „решаваща“. „Бях в продължение на две години и половина председател на Еврогрупата. Знам всичко за червените линии, розовите линии, зелените линии. Мога да ви кажа, че дебатът около тази маса е гладък и конструктивен. Различията могат да бъдат идентифицирани много лесно, но те никога не са се намесвали в това мислене за постигане на консенсус“, коментира той.

Централните банкери се съгласиха да променят целта за инфлацията от близо до 2% на 2%. ЦБ също така призна, че закрепването на инфлационните очаквания, когато лихвените проценти са достигнали дъното, може да означава „преходен период, в който инфлацията е умерено над целта“.

Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Сигурен бях, че на вещиците маски не им трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още