IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ тества провеждането на аукциони за количествени улеснения

Системата трябва да подобри прозрачността на програмата за количествени облекчения, но някои експерти са скептично настроени

09:03 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира през тази седмица ограничена пилотна програма, с която тества изкупуването на облигации на аукционен принцип, а не чрез индивидуални заявки на дилъри.

Системата трябва да подобри прозрачността на програмата за количествени облекчения - масираното изкупуване на ценни книжа, чрез които банката влива ликвидност в икономиката на еврозоната.

Две от трите централни банки, които тестват новия процес, вече са заявили, че ще публикуват предварително подробности за придобиваните облигации. Централната банка на Франция например вече обяви детайли за своя първи рунд с ценни книжа преди аукциона по-късно тази седмица, предава Bloomberg



„Тези аукциони окуражават конкуренцията, предлагат повече прозрачност и концентрират ликвидност от целия пазар“, коментира Хаосян Джу, доцент по финанси в Massachusetts Institute of Technology, който е проучвал този метод за изкупуване на облигации от Федералния резерв. Аукционът е по-ефективен от покупките, които се осъществяват двустранно на децентрализирана база, твърди той.

Програмата за количествени улеснения на ЕЦБ се превърна в основния двигател на пазара на облигации в еврозоната. Доходността по суверенния дълг се понижи до рекордни нива при нейния старт през март. Досега централните банки в еврозоната са купили дълг на стойност повече от 340 млрд. евро (389 млрд. долара) при условията на програмата, чиято цел е да се стимулира инфлацията и растежа. Напоследък се засилват спекулациите, че властите във Франкфурт скоро ще обявят удължаване на програмата за изкупуване на книжа след септември 2016 г.

Пилотната програма на ЕЦБ използва обратни аукциони, където потенциалните продавачи се състезават един с друг. Подобна система е била използвана от Федералния резерв на САЩ. ЕЦБ обяви пилотната програма на 5 октомври, като посочи, че тя ще бъде изпълнявана без да предрешава дали евросистемата ще обсъди систематичното прилагане на аукционите.

По-късно френската централна банка публикува списък от идентификационни номера на ценни книжа (ISIN) преди своя аукцион на 16 октомври, докато холандската централна банка обеща да направи това преди първитe покупки през идната седмица. „Това ще позволи по-голяма дълбочина и по-гладко функциониране на пазара“, коментира в изявление централната банка на Литва – третата централна банка, която участва в теста. Тя проведе първия аукцион във вторник.

"Този метод ще стане норма в еврозоната“, смята Антоан Буве, базиран в Лондон стратег от Mizuho International Plc. 

За разлика от ФЕД, Европейската централна банка е ограничена от липсата на единен дългов пазар, смята Commerzbank AG, най-големият първичен дилър на германски държавни облигации. Има и ограничения за това какво могат да купуват централните банки на еврозоната. Така например те не могат да притежават твърде голямо количество от отделна емисия и нямат право да купуват книжа, чиято доходност е по-ниска от депозитната лихва на ЕЦБ.

„Обратните аукциони могат и да увеличат прозрачността, но те намаляват гъвкавостта в полза на евросистемата. Това вероятно ще ги направи трудно приложими за цялата програма на количествени облекчения“, коментира Кристоф Ригер, директор на отдела за анализи на книжа с фиксиран доход в Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още