IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да направи политиката си на отрицателни лихви ефективна

Централната банка трябва да преодолее две препятствия – трансмисионният проблем и бягството към кеша

10:42 | 07.08.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн. Снимка: Ройтерс

Дали напускащият президент на Европейската централна банка Марио Драги направи живота за неговата наследничка Кристин Лагард по-лесен или по-труден, като почти обеща по-хлабава парична политика, основно по-ниски лихвени проценти, се пита на страниците на Financial Times Реза Могадам, вицепрезидент на Morgan Stanley и бивш ръководител на европейския департамент на МВФ?

От една страна, задачата на новия президент е опростена чрез установената политическа линия - особено ако тази линия е разумна, което, в светлината на икономическата слабост и постоянно ниската инфлация, може да се твърди. (Пазарите не очакват ЕЦБ да се доближи до целта си за инфлация от 2% годишно дори в дългосрочен план, б. ред).

От друга страна, съществува проблем: при депозитна ставка на ЕЦБ вече на минус 0,4%, възможността за значително намаляване на лихвените проценти изглежда ограничена. Този проблем с доверието в лихвената политика изисква от ЕЦБ да преодолее две препятствия.

Първо, банките не успяват изцяло да прехвърлят отрицателната лихва, която плащат по резервите си в ЕЦБ - трансмисионен проблем. Разбира се, банките все още могат да реализират печалби, стига техните лихвени проценти да надхвърлят разходите по заемите. Но докато прехвърлиха отрицателните лихви върху корпоративните вложители, те не направиха това спрямо домакинствата. Никоя банка не желае да подкопае своята финансова база или да бъде първата, която предприема такава стъпка. При равни други условия резултатът е по-ниска доходност на банките или по-високи лихвени проценти по кредитите, което отслабва ефективността на политиката.

Второ, дори ако гореспоменатият въпрос бъде решен, остава рискът от бягство към парите в брой. Тъй като валутата гарантира нулева възвръщаемост, съществено отрицателните лихвени проценти по депозитите рискуват голямо пренасочване от депозити към кеш, като по този начин се дестабилизира банковата и икономическата дейност.

За да направи ЕЦБ политиката на отрицателни лихви наистина ефективна, тя ще трябва да се справи както с трансмисионния проблем, така и с проблема за бягството към кеша. За щастие, има решения, които наскоро бяха обсъдени в изследване на МВФ от икономистите Ручир Агарвал и Майлс Кимбал.

Що се отнася до трансмисионния проблем, ЕЦБ би могла да предпази малките вложители от отрицателните лихвени проценти. Например, ЕЦБ би могла да гарантира, че първите 5 000 евро по сметката на всеки вложител имат гарантирана депозитна ставка от нула процента.

Цената на подобна субсидия, която според данните на ЕЦБ ще компенсира напълно долните две трети от домакинствата по доходи, ще бъде около 15 млрд. евро за всеки процент пункт отрицателна лихва.

Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Това няма да помогне, защото балонът в който се намираме твърде голям... Еврото ще трябва да се девалвира с между 50 и 70% за да се завърне кенсианския растеж, а няколко стотин милиарда евро бонуси не променят нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
ЕЦБ има място за маневри колкото да раздаде коледни бонуси , или 13 заплата еднократно на всеки гражданин . С това циркът свършва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
xkm
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=pFuGS0bt5sk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Еврото очевидно не работи и затова трябва да се помисли как да се ликвидира еврозоната и да се върнем обратно към националните валути с възможно най-малко паника и щети... Това е планът, който да разисква ецб т.е. как ецб да закрие самата себе си с нанасяне на минимални щети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Пренасянето на негативната лихва върху обикновения вложител е политическо самоубийство подобно на качването на данъците на НИ и други непопулярни мерки . Директно кредитиране на гражданите от ЦБ е още по- смешно , защото ЦБ няма начин да си прибере вересиите , за разлика от кредитиращите местни институции ,чиято основна дейност е именно това ............. За изчерпания ефект на отрицателните лихви няма смисъл да говорим : той се изразява 1 . с "профукване" на спестяванията 2. харчене не на 50 , а на 100% от месечния доход 3. загробване с кредити . По т. 1 и 2. всичко свърши . За т. 3 мисля че разумната граница вече е премината .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
"Централната банка трябва да преодолее две препятствия трансмисионният проблем и бягството към кеша"Тези двете са нищожен проблем. Най-голямата заплаха ще дойде от огромния народен гняв от преодоляването на тези двете, а той няма да бъде ограничен от ецб и ще гарантира доминацията на партии като "Алтернатива за Германия" и "Националния фронт" на следващите избори още година-две. Така младата ялова лидерка на германските мюсюлман демократи няма да стане канцлер, а някой от AfD и Марин Льо Пен ще стане президент на Франция. Всяка една от тези изоборни победи ще доведе до закриването на ецб и ес. Наистина уникална ситуация имаме в момента и тази ситуацие е невъзможно статуквото в ес да не се срине и е невъзможно еврото да оцелее без значение какво прави ецб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още