Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ трябва да ограничи ръста в доходността на облигациите

Тя може да го направи, без да посочва конкретно ниво на доходност, матуритет или дори за чий държавен дълг става въпрос, твърди Маркъс Ашуърт

ЕЦБ трябва да ограничи ръста в доходността на облигациите

Снимка: Bloomberg

Кристин Лагард трябва да даде някои обяснения на днешната среща на Европейската централна банка, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.   

На фона на разпродажбите на облигационните пазари и покачващите се доходности, ЕЦБ е твърде предпазлива при използването на най-видимото си оръжие: количественото облекчаване чрез покупка на облигации. Банката е купила книжа за само 12 милиарда евро (нетно от падежиралите) през всяка от последните две седмици – доста под 18-те милиарда евро, които купуваше средно на седмица от стартирането на пандемичната си програма преди година.

Президентът на ЕЦБ трябва да направи изявление за ангажимент, че ще ограничи доходността на облигациите и може да го направи без да посочва конкретно ниво на доходност, матуритет или дори за чий държавен дълг става въпрос. Това е хубавото на голямата гъвкавост, заложена в пандемичната програма.

Още по темата

По-голямата част от изпълнителния борд на ЕЦБ беше гласовит в призоваването за повече покупки. Членът му Фабио Панета заяви миналия вторник, че ръстът в доходността на държавните облигации „е нежелан и трябва да срещне съпротива“. Но всички тези приказки не доведоха до достатъчно действие. Всъщност чешенето на езици рискува да направи политиката на ЕЦБ неефективна, ако доходността стане твърде висока.

Банката има късмет в това, че успя да предотврати валутна криза: Еврото бе слабо както срещу възраждащия се долар, така и срещу паунда. За такава експортна икономика като еврозоната наличието на твърде силна валута би попречило на възстановяването точно когато то е най-необходимо. Няколко членове на ЕЦБ трябва да бъдат облекчени от това, след като нарушиха обичайната традиция да не се споменава движението на валутите, когато еврото се повиши рязко в края на миналата година.

С огромния пандемичен пакет от стимули за 1,9 трилиона долара, вече одобрен от Конгреса на САЩ, който дори доведе до подобряване на прогнозите на ОИСР за растежа в Обединеното кралство и Европейския съюз, страхът от рефлация може да тласне доходността в еврозоната нагоре. Блокът трябва да бъде проактивен, за да гарантира, че условията за финансиране в него остават привлекателни, за да способстват за собственото му икономическо възстановяване - и това означава да се запази ниска доходността на облигациите.

Днешният тримесечен преглед на икономическите прогнози е идеалният момент за изясняване на еволюиращата стратегия на банката. Цитираната по-долу визия, която беше обявена на последната пресконференция на управителния съвет в края на януари, просто няма да свърши работа.

Още по темата
„И така, как да установим дали се намираме сред благоприятни условия за финансиране или не? Е, бих казал на първо място, че това се основава на цялостен и многостранен подход, нашата оценка, която е предназначена за всички сектори. И така, всички сектори означават домакинствата, МСП, корпорации, суверенни държави. Ние преценяваме условията за финансиране и в резултат на това разглеждаме лихвените проценти по банковите заеми. Гледаме условията за кредит, доходността на корпоративните облигации, държавните дългове...“

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн изложи академичния аргумент на тази стратегия за идентифициране на благоприятните финансови условия на 25 февруари, но макар тя да бе ясна за централните банкери, непрозрачните мерки не дават на трейдърите добра представа колко облигации ще бъдат закупени и кога. Това не е успокояващо, когато доходността скача.

Ако Лагард не дообясни логично какво означава „нови благоприятни финансови условия“ по отношение на основните регулаторни инструменти, тогава тя рискува да повтори ситуацията с фразата си „работата ни не е да свиваме спредовете“, която разтърси пазарите преди по-малко от година.

Време е ЕЦБ да използва своята мащабна програма за количествено облекчаване. Без повече покупки на облигации страхът ще се прокрадне отново на пазарите и доходността може да скочи допълнително. Когато пандемчната програма за спешни покупки бе разширена на срещата през декември, беше добавена ограничителна клауза, според която 1,85 трилиона евро е таван, а не цел на програмата. Така или иначе, банката още далеч не го е достигнала и не би трябвало да се сдържа сега.

С бавното разпространение на ваксините в ЕС и възможността за допълнителни затваряния, последното нещо, от което ЕЦБ се нуждае сега, е монетарно затягане.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна