Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ трябва да приложи новата си рамка на практика

Забавянето на покупките на активи би изпратило грешен сигнал

ЕЦБ трябва да приложи новата си рамка на практика

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) постигна първата важна стъпка от стратегическата си ревизия, когато стартира новата рамка на паричната си политика в началото на юли, пише за Financial Times Елга Барч, ръководител на макро изследванията в BlackRock Investment Institute. 

Заседанието на управителния й съвет тази седмица предлага възможност на ЕЦБ да съобщи как новата рамка ще бъде приложена на практика, особено когато става въпрос за насоки относно нейните програми за закупуване на активи, които имат за цел да стимулират икономиката, като поддържат ниска доходността на облигациите.

Продължителното неизпълнение на целта на ЕЦБ за инфлацията през последното десетилетие доведе до това, че очакванията за инфлацията в еврозоната остават нестабилни и доста под целта на централната банка. На фона на това може би не е изненадващо, че пазарите доскоро бяха песимистични по отношение на способността на ЕЦБ да изпълнява своя мандат.

Съгласно новата си рамка, ЕЦБ възприе „симетрична“ цел за инфлацията от 2%, като отклоненията в двете посоки се считат за еквивалентни. Когато лихвеният процент на банката е близо до ефективното ниво, под което лихвите не могат да бъдат намалени допълнително, ЕЦБ ще толерира временно превишаване на целта си за инфлацията. Това отчасти се дължи на факта, че монетарната подкрепа може да бъде по-силна, отколкото в противен случай би била при предишната стратегическа рамка от 2003 г.

На своята среща в края на юли управителният съвет на ЕЦБ предприе първа практическа стъпка за въвеждане на новата рамка, като промени своите насоки за лихвените проценти. Засега това предполага и промяна в продължителността на покупките на активи, подлежащи на бъдещо разискване в съвета.

Като се ангажира да запази лихвените проценти на текущи или по-ниски нива, докато инфлацията не се върне до 2% на устойчива основа, ЕЦБ накара много прогностици да отложат допълнително във времето прогнозата си за първото увеличение на лихвите.

Но ЕЦБ все още трябва да достигне до решение относно темповете на покупка на активи. За да е ясно, не става въпрос за тримесечния преглед на темповете на програмата, обвързани с извънредната реакция на пандемията от Covid-19. Става дума за нейната „редовна“ програма за закупуване на активи.

Като се има предвид, че прогнозите на банката за инфлацията все още показват темпове в средносрочен план доста под новата цел от 2%, изглежда ясно, че програмата за покупка на активи трябва да се засили, след като тя ще поеме щафетата от пандемичната програма, която изтича през март.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Дните на евтина соларна енергия приключват