IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един месец след окончателния Brexit: Какво се промени за индустриите на Острова?

Някои от проблемите ще станат дългосрочни, ако не се работи за решаването им, предупреждават бизнес организации

09:10 | 02.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Измина един месец, откакто Великобритания напусна единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз (ЕС), което разтърси търговските отношения между Лондон и Брюксел.

Най-лошите опасения на британското правителство от огромни опашки от камиони, струпани по британските пристанища, и недостиг на храни в супермаркетите, не се реализираха. Много фирми обаче предупреждават, че още не успяват да се адаптират към новите договорености, произтичащи от търговската сделка между Обединеното кралство и ЕС, сключена в навечерието на Коледа и приложена от 1 януари, пише FT.

Изданието разглежда пет сектора от икономиката и какво се случва в тях месец след приключването на преходния период на Brexit. Някои от тези проблеми рискуват да се превърнат в дългосрочни, освен ако не бъдат адресирани, предупреждават бизнес организации.

Земеделие и риболов

Земеделската и риболовната индустрия бяха силно засегнати от новия режим, тъй като пресните им продукти не могат да се складират, а същевременно изискват подготовка на сериозна документация за внос/износ.

Разгневени рибари коментират, че са били „предадени“ от британския премиер Борис Джонсън в условията, с които той е подписал търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС, тъй като те не успяват своевременно да изнесат улова си.

Рибарите, които преди 1 януари биха могли просто да натоварят своята продукция на камиони за доставка на следващия ден в ЕС, сега трябва да попълнят митнически декларации, документи за улов и здравни сертификати за износ, наред с други неща.

Британското правителство обяви компенсационен пакет за рибарите на стойност 23 млн. паунда, но дългосрочното въздействие на новите гранични търкания е неясно. Дона Фордайс, главен изпълнителен директор на търговската организация Seafood Scotland, заяви, че потокът на износа за ЕС е в застой заради огромните проблеми покрай бюрокрацията.

Британските фермери пък се наложи да изхвърлят огромно количество месо, което се развали, докато престояваше в камиони и пристанища, тъй като граничните служители на блока заявиха, че продукцията е с издадени неправилни здравни сертификати за износ. Националната овчарска асоциация заяви, че новите документи добавят до 1,2 паунда на агне, изпратено към ЕС.

Британските фермери се оплакват и от евтин внос от ЕС заради решението на британското правителство да не налага пълни гранични проверки на вноса от блока до юли.

Потребителите, купуващи стоки от ЕС

Британските потребители, купуващи стоки от ЕС, бързо откриха, че животът извън единния пазар на блока създава значително търкане и допълнителни разходи. Няколко големи логистични компании, включително DHL, DPD и DB Schenker, бяха принудени да преустановят трансграничните услуги за доставка, за да се приспособят към новите митнически документи и друга бюрокрация.

Всички услуги бяха рестартирани, но много потребители бяха изненадани от допълнителните разходи за доставките, включително данък върху добавената стойност върху стоки на стойност над 135 британски лири, плюс други тарифи и такси за обработка.

Социалните медии бяха затрупани с оплаквания за покупки, които са пристигнали с „ужилване“. „За това няма фиксирана политика“, казва Уилям Бейн от Британския консорциум за търговия на дребно, търговски орган. "Това ще си остане“, допълва той.

Последна актуализация: 20:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Да са мислили преди да гласуват.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още