Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Един от стълбовете на европейския единен пазар е разклатен

Антитръстовият режим на ЕС ще бъде преразгледан някога, но няма гаранции, че ще създаде „шампиони"

Един от стълбовете на европейския единен пазар е разклатен

Снимка: Getty

Европейският съюз (ЕС) се гордее със своя строг антитръстов режим. Той е един от стълбовете на единния пазар. Неотдавнашно съдебно решение, което отмени това на Брюксел за блокиране сливането на британски телекоми, обаче го излага на риск, пише Bloomberg в свой анализ.

В същото време някои от най-мощните държави в ЕС настояват за създаването на „европейски шампиони“ в определени отрасли, като комбинират компаниите за по-добра конкуренция с глобални лидери, например китайски дружества.

Пандемията от новия коронавирус също насърчава промяната в отношението към индустриалната консолидация. Като се вземат предвид всички събития и фактори в момента, може да се каже, че ангажиментът на Европа за защита на конкуренцията е в етап на колебание, посочва информационната агенция.

Още по темата

За съжаление, малко са доказателствата, че сливанията ще повишат ефективността, както твърдят техните шампиони. В действителност те могат да навредят на потребителите чрез повишаване на цените и ограничаване на избора.

През май вторият по важност съд в ЕС отмени решението на Европейската комисия от 2016 г. да блокира поглъщането на O2 - британски мобилен оператор, собственост на испанския Telefonica SA, от вътрешния си конкурент Three, който е собственост на хонконгския CK Hutchison Holdings Ltd. Според съда Брюксел не е доказал, че сливането ще навреди на конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените.

Комисията обжалва пред Европейския съд. Междувременно управляващите подтикнаха компаниите да се откажат от плановете си за сливания в далекосъобщенията и други сектори.

Ако Съдът потвърди решението на Общия съд, би било много по-трудно Брюксел да заведе дело заради други т.нар. хоризонтални сливания (сливания на две компании, които предлагат подобни услуги).

Решението идва в лош момент за антитръстовата политика на ЕС. Правителствата на Франция и Германия вече притискат Комисията да намали стандартите си, след като през миналата година Брюксел блокира сливането на железопътния бизнес на френската Alstom SA и германската Siemens AG. Към тях вече се присъединиха Полша и Италия.

ЕС обеща да прегледа своя режим на конкуренция, но това няма да се случи до 2021 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Вярно е, но компаниите от Китай и САЩ просто ще премажат европейските.
0
 
5
 
2
преди 10 месеца
То това е едно от малкото неща, които правят и отличават ЕС от останалите световни играчи... Ако видят сметката на конкуренцията, наистина ще направят крачка към разпад.
0
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
игнорирането на антитръстовото законодателство е много лошо решене в дългосрочен план, мааайна му на тоя европейски шампион!

Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма