IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една Европа, но два различни свята

След кървавите атентати в Брюксел източноевропейските страни изразиха солидарност, но видяха и аргумент в полза на политиката си на отпор спрямо бежанците

21:46 | 24.03.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първоначално се чуха думи на съчувствие. Варшава, Прага и другите столици в Централна и Източна Европа изразиха своя потрес от атентатите. "Всички ценности, които съставят фундамента за изграждането на нашата общност, се рушат", заяви полският правителствен ръководител Беата Шидло. Тя беше видимо разтърсена, но това като че ли не беше последната ѝ дума.

И действително, само 24 часа по-късно тя обяви, че не вижда възможност за прием на бежанци в Полша. До края на март в Полша трябваше при това да пристигнат първите 100 сирийци, а до края на годината да бъдат приети общо 400. През 2015 година предишното правителство се задължи да приеме 11 500 бежанци, а новото увери Берлин, че ще се придържа към поетите ангажименти, пише в анализ за Deutsche Welle Розалия Романец.

Експертите окачествяват сегашния заден ход на полското правителство като липса на солидарност. „При скромния брой от 400 бежанци в годината, не може да има опасения от възникването на паралелни общества. Това, че Полша толкова бързо даде на заден ход, показва по-скоро, че правителството използва атентатите като предтекст", казва Кай-Олаф Ланг от фондацията „Наука и политика" в Берлин.

В Източна Европа всичко е по-различно

Полша не е изключение, защото "източноевропейците виждат в терористичните нападения в Брюксел потвърждение на убеждението си, че има връзка между миграцията, бежанците и терористичнота опасност", казва експертът. А реакциите от всички страни от Вишеградската четворка само потвърждават негото мнение. Унгарският външен министър заяви, че терористичната заплаха се е увеличила поради неконтролираната нелегална миграция. В официалната декларация на партията ФИДЕС се казва, че "сега Европа плаща за своята политика с живота на своите граждани".

"Подобни изявления са вътрешнополитически сигнал, но същевременно и сигнал по посока Берлин. От самото начало Унгария наблягаше в бежанския дебат на политиката за сигурност в бежанския дебат и сега се чувства повече от права", казва Якоб Вьоленщайн от фондация Konrad Adenauer в Берлин. Според експерта, правителствата в региона подминават факта, че няма никаква връзка между бежанците и атентатите в Брюксел, тъй като и тримата атентатори са родени в Белгия.

В Чехия и Словакия също не правят разлика между бежанци и терористи. както и в България. Българският премиер Бойко Борисов само наля масло в огъня, като заяви че "няма как да интегрираме терористи". "Европа плаща милиарди за тези хора. Не е честно те да ни удрят в сърцето", заяви Борисов. Острата реакция от България може да се обясни и с факта, че страната има известен опит с ислямския терор. През лятото на 2012 година ливански атентатор-самоубиец се взриви в туристически автобус с изрaeлски граждани на летището в Бургас. При атентата загинаха седем души, а над 30 бяха ранени.

Вътрешнополитически сигнали

Заради това България, която всъщност иска да бъде приета в Шенгенското пространство, въведе тотален граничен контрол и увеличи значително полицейското присъствие. Другите държави почти нямат подобен опит и броят на бежанците в тях е обозрим. Въпреки това в страните от Централна и Източна Европа незабавно бяха въведени редица мерки за сигурност. Унгария и Чехия повишиха степента на сигурност. Прага засили полицейското присъствие около атомните си централи и мобилизира армията за тяхната охрана. По летищата, гарите и метростанциите в Полша, Румъния и Словакия също има засилено полицейско присъствие. Постове са разположени и пред дипломатическите представителства.

С тези мерки правителствата в Централна и Източна Европа отправят вътрешнополитически сигнал и той гласи: "Ето, вижте, държавата се грижи за сигурността на гражданите си! "Мнозина в региона си представят, че могат да решат проблема на национално равнище, но това е нереалистично. При подобни теми преходът между външна и вътрешна политика винаги е бил много лесен", казва Якоб Вьоленщайн от фондация "Конрад Аденауер".
Два свята

„Източноевропейските реакции произлизат от два противоположни наратива", смята Кай-Олаф Ланг. "Западноевропейците искат да запазят отвореното си общество и не желаят да предприемат масирани мерки за сигурност под диктата на терористите. Дори са готови да поемат известен риск за сигурността", казва той. В Източна Европа пък се прави всичко възможно, за да не пристигат повече бежанци и мигранти.

Тамошните правителства са твърдо убедени в своята правота. Още повече, че имат зад гърба си достатъчно граждани, които са скептично настроени по бежанския въпрос. Тези настроения отчетливо се проявяват и в социалните мрежи. А и в парламентите, както например в Словакия, където преди няколко дена в парламента за първи път влязоха и 14 дясноекстремистки депутати. И новият-стар премиер Фицо, известен с неприязънта си към мюсюлманските мигранти, иска да постави нови акценти в дебата за бежанската криза. От началото на юли 2016 година Словакия поема ротационното председателство на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Ако бяха тряснали АЕЦ както е било замислено първоначално по-сериозно лищеше да ги възприемеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 4
pinoccio
преди 8 години
Когато биват бомбардирани гари и летища - това е тероризъм. Когато биват бомбардирани цели държави - това е износ на демокрация. Разликата е в мащабите. Както казваше др. Сталин - когато убиеш един, си убиец, а когато убиеш милиони - завоевател. Разликата е в мащабите. Така е по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
После как "терористите" избирали точното място и точното време мноо чудно как....... Забранявайте тея гугли и фейсбоклуци location services информацията от тях да не се изнася навънка. Забранявайте НПО организации контрол на границите, полиция, армия и доносници дръжте чуждите слуби на страна и нема да има ядове......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Чудно преди през комунизма как нямаше такива атентати не е имало смарттелефони, фейсбоклуци и т.н. .... Нямаше защото границите се контролираха, имаше армия, имаше мрежа от доносници и най-важното американските служби се държаха на страна. Сега пускат Гоогала да фотографира всеки ъгъл в чужда държава и фейсбоклуци където знаят всеки къде е бил и какво е правил. Тези мазни поръчкови фирми ги финансираме отчасти ние с акции чрез майнстрйим медия пропаганда, а те снасят инфо на чужди служби и после що The Department of US знае и спирките в Обеля .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
panther
преди 8 години
Щом статията казва сигурно е истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 6
Nathan
преди 8 години
В статията се казва, че няма установена връзка между михрация и тероризъм, защото терористите са родени в Европа и са европейски граждани, не мигранти. Следователно причините за радикализирането на тези европейски граждани трябва да се търси в Европа, а не в Азия и в търсещите убежище, след поредната западна военна авантюра ,хора. Т.нар. ,,западни държави" от 5 години налагат в Сирия и Ирак такива ,,демокрация" в Близкия изток, че тези райони трябва да се възстановяват поне 50 годми от разрушението. Международното право също мълчи по отношение на материалната отговорност за щетите, причинени на една държава вследствие ,,хуманно военно нахлуване", каквото т.нар. западни държави извършват не за пръв път през последните 16 години от 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 4
verimg
преди 8 години
Ама тези май наистина си мислят, че няма връзка между безконтролното навлизане на чужденци и атентатите. Ами ще си мислят още известно време. И какво ще стане , ако се позатворят, Те за нас така или иначе са позатворени, не ни харесват много. "Проблем" сме им нищо, че им плащаме сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
panther
преди 8 години
Какъв политик е това безгръбначно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
А няма ли да се ангажира некой политик , като например президенто , да ни обясни колко ше ни бъде добре да приемем повечко кафява маса...нещо мълчи напоследък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Източна Европа (България) - 7 загинали(6 рискови чужденци, 1 местен), чуждестранни извършители. Запанда Европа - вече над 150 загинали, близо 400 ранени, извършители - "белгийци" и "французи". Еми... продължавайте да приемате мюмюнската ***, Източна и Централна Европа ви пожелават късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още