IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година управление на Тереза Мей: Brexit става все по-неясен

След референдума за излизането на Великобритания от ЕС Мей изглеждаше като разумния човек, който ще управлява страната добре

10:30 | 13.07.17 г. 5
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Идването на Тереза Мей на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от референдума за Brexit. Година по-късно британският премиер е със затихващи функции, а очертанията на Brexit стават все по-неясни.

Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени". Мей се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни. След вота нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента, пише БТА.

Тереза Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС.

Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и борбите между поддръжници на Brexit, последвали референдума от 23 юни. Тогава сегашният британски премиер изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната.

Избирателите обаче не приеха твърдата й линия и оттогава тя губи влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник.

Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне.

Финансовият министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Brexit и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще извън ЕС.

Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей, изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания.

Япония наскоро постигна принципна договорка за търговско споразумение с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей.

Министърът й за Brexit и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си.

Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенции за Великобритания "в един преходен период", вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по ВВС.

Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели, че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период докато се договори споразумение за свободна търговия и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв.

Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение. ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние.

Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Brexit да не се състои, като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Какво се хващаш да пишеш на тоя Англофил, дето е спал с отвоти крака. Истината е, че британците с високомерието си сами си намазаха ските. Да, ще има негативни последствия за ЕС, това е сигурно, но нищо подобно като това, което чака лордовете. Дори е възможно ЕС да се сплоти, като видят какво става със светлото бъдеще на британците след ЕС. Хората сме прости животни и няма да се научим, че от популизма нищо хубаво не следва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
Тук въпросът е че хората с който работя и общувам, и работата ми са засегнати от Брекзит (работя за английска строителна компания). Наскоро преработвахме дизайна на една конструкция за да спестим елементи и да я направим по евтина, някой неща вече е невъзможно да влязат в предвидения бюджет. Хората с минимално заплащане са изключително негативно настроени и тези които познавам трупат негативно отношение към Тереза Мей, защото вместо да се подобрява живота им, той става по труден и изпълнен с проблеми. (това разбирасе е нищожно малка извадка от огромното количество хора живеещо на острова)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 6 години
От изказването ти не проличава нищо аргументирано и плашешто за ИМПЕРИЯТА. Проблема обаче при ответната страна е огромен. ЛИПСА НА ЗАСОНОДАТЕЛСТВО , ЛИПСА НА ЗАКОНИ, СЕПАРАТИЗЪМ И ОБОСОБЯВАНЕ НА КЛУБ НА БОГАТИТЕ И КЛУБ НА БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕС Представителите на първите са Германия и Франция , а на вторите е ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА към която се присъедини и РУМЪНИЯ. ЕВРОПА Е ОБРЕЧЕНА ДА СЕ РАЗПАДНЕ , АНГЛИЯ НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Alx
преди 6 години
Проблема който се задава на острова е друг, и той е че "ниската" прослойка която агресивно подкрепяше Брекзит, сега е тази която първа усеща последствията, разходите за всичко тръгнаха рязко нагоре а приходите няма изгледи да се увеличат. Точно тази прослойка очакваше че стандарта на живот ще се повиши, а то стана точно обратното. И освен това в момента в строителния сектор нещата са плашещи. Всички договори и бюджети са разчетени при един съвсем различен курс на паунда, а огромна част от материалите са внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
крас
преди 6 години
НАПРОТИВ !ТЕРИ скъса пъпната връв с ЕС, вкарвайки за гласуване предложение за ОТХВЪРЛЯНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!С този ход ТЕРИ напрактика показва, че ЗАКОНИТЕ на ЕС вече не са валидни за Англия и ИМПЕРИЯТА НАД КОЯТО СЛЪНЦЕТО НЕ ЗАЛЯЗВА!Отнетият с влизането в ЕС суверинитет ще бъде ВЪЗТАНОВЕН не само в Англия , но и в империята.Предполагам, че някои се досещат какво значи това за ЕДИННАТА ЕВРОПЕЙСКА ВАЛУТА и периметъра и на действие. ИДЕЯТА Е ЯСНА - еврото да се превърне в една регионална валута.В това отношение ТЕРИ ще има пълната подкрепа на ДОНАЛД , който със смяната на шефа на ФЕД ще обърне палачинката към по високи лехви и КОНЦЕНТРАЦИЯ на капитали и инвестиции в собствената му страна. Войната с НЕМСКОТО ЕВРО е започнала и няма да спре само с това ключово гласуване в британския парламент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още