IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екофин препоръчва да се довърши Икономическият и паричен съюз

В позиция за икономическата политика Съветът насърчава повече координация между страните и настоява за провеждане на отложените структурни реформи

17:20 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз  по икономическите и финансови въпроси (Екофин) препоръчва да бъдат предприети реформите, които са необходими за завършването на архитектурата на Икономическия и паричен съюз (ИПС).

Това се посочва в позиция, в която нееднократно се призовава и за по-голяма координация – на макроикономическите политики, на фискалните политики, които следва да допълнят паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), на политики, насърчаващи иновациите и икономическото развитие, с цел по-голяма подкрепа за икономическия растеж на валутния блок на ЕС.

„Европейската централна банка поддържа приспособима парична политика, за да помогне на инфлацията да постигне своята средносрочна инфлационна цел, като същевременно подкрепя растежа и създаването на работни места. Фискалната политика трябва да допълни позицията на паричната политика, както и структурните реформи в различните сектори, включително тези, необходими за завършване на архитектурата на Икономическия и паричен съюз (ИПС)“, посочва се в позицията на Европейския съвет.

„Съгласуваността и балансът в комбинацията от макроикономически политики на еврозоната, включително паричната, фискалната и структурната политика, са от решаващо значение за осигуряване на стабилен, приобщаващ и устойчив икономически растеж и за ефективно реагиране на устойчивата ниска инфлация, отслабване на перспективите и рисковете за дългосрочен растеж“, допълва се в документа.

Според Съвета задълбочаването на ИПС би довело до по-добри макроикономически резултати. Непълният ИПС възпрепятства финансовата интеграция. Това ограничава възможностите за финансиране на така необходимите инвестиции за насърчаване на приобщаваща, продуктивна, устойчива и стабилна икономика.

Непълният ИПС също пречи на безпроблемното предаване на паричната политика в еврозоната и ограничава възможностите на Европа да определи своята икономическа съдба.

Рискове пред икономическите перспективи

Еврозоната продължава разширяването си, но с взаимосвързани рискове пред перспективите и несигурност на хоризонта. Очертава се риск от по-продължителен период на нисък растеж и инфлация, обусловен от анемичната производителност и застаряването на населението.

Основната инфлация остава в рамките на 1-1,5% и се очаква да се задържи в тези граници през тази и следващата година. Индикаторите на пазара на труда продължават да се подобряват, макар и с по-бавни темпове, а растежът на заетостта се очаква да се забави още повече. Остават и предизвикателствата по отношение на качеството на работните места. Въпреки добрите условия на пазара на труда, растежът на реалните заплати е бавен – под 1%, констатира Съветът.

Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още