Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Екстремно ниските температури в Тексас „вледениха“ и вятърната енергия

Електроснабдителната мрежа, която все повече зависи от вятърната и соларната енергия, се нуждае от базови мощности, за да покрие внезапните скокове на търсенето

Екстремно ниските температури в Тексас „вледениха“ и вятърната енергия

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Докато милиони жители на Тексас остават без електричество за трети пореден ден, индустрията на вятърната енергия и нейните защитници обясняват, че вината за прекъсването на електрозахранването е в природния газ, въглищните и ядрените централи, а не в техните турбини със заледени витла. PolitiFact защитава твърдението, че „природният газ, а не вятърните турбини, е основният" виновник за недостига на енергия в Тексас.

Значението на климатичните промени в случая е нещо, което медиите трудно могат да поставят под съмнение. Но какво става, когато се погледнат фактите? 

Още по темата

Енергийните регулатори в Тексас предупреждаваха за потенциалните прекъсвания в електрозахранването още в края на миналата седмица, тъй като температурите в Западен Тексас се понижиха значително, което в крайна сметка доведе до замръзване на вятърните турбини, пише The Wall Street Journal в редакционен материал.

В същото време централите, работещи с природен газ и въглища, увеличиха производството на електроенергия, за да покрият недостига на вятърна енергия, докато търсенето нарастваше заедно с падащите температури.

Някои читатели поставиха под въпрос новините, публикувани от WSJ в сряда (17 февруари), че делът на вятърната енергия в производството на електроенергия в Тексас е спаднал до 8% от 42 на сто.

Но как може да стане така, при положение, че Съветът за устойчивост на електроснабдяването на Тексас (Ercot) съобщава, че разчита на вятърната енергия да покрие само 10% от щатския инсталиран енергиен капацитет през зимата.

Но в това се крие известна доза условност. Когато става въпрос за „капацитет“, се има предвид потенциалната максимална производителност. Това е различно от действителното производство на енергия.

Тексас разполага с общ зимен капацитет от около 83 000 мегавата, като тук влизат всички източници на енергия. Общото потребление на енергия и производството в своя пик, обаче достигат  около 57 000 мегавата.

В същото време Тексас разполага с около 30 000 мегавата вятърни мощности, но този източник не е постоянен, като много често е непредсказуем. В рамките на изминалия месец вятърните инсталации генерират между 600 и 22 500 мегаватчаса. Регулаторите не разчитат на този тип енергия да осигури повече от 10% от необходимите количества за щата, тъй като при тях няма вариант за увеличаване на мощността, както при въглищните и газовите централи.

В определени часове и дни през февруари вятърните турбини успяват да генерират повече от половината енергия от общото производство за Тексас, въпреки че това е само една четвърт от капацитета на мрежата

Миналата седмица производството на вятърна енергия спадна, когато търсенето нараства. Производството на изкопаеми горива се увеличава и покрива разликата в предлагането. По този начин между сутрините на 7 февруари и 11 февруари делът на вятърната енергия от общото производство спада до 8% от 42%, според американската Администрация за енергийна информация (EIA).

Газовите централи са произвели 43 800 мегавата в неделя вечерта (14 февруари), а въглищните централи - 10 800 мегавата - около два до три пъти повече, отколкото обикновено генерират в своя пик през зимните дни - след като делът на вятърната енергия до голяма степен се стопи.

С други думи, газовите и въглищните електроцентрали се представят значително по-добре при екстремно ниски температури в сравнение с вятърните турбини.

Едва когато температурите нарастват до едноцифрени минусови стойности в понеделник сутринта (15 февруари), някои от конвенционалните централи, в това число и ядрените, започват да се сблъскват с проблеми, докато нараства значително търсенето на енергия за отопляване.

Газовите електрически централи изчерпаха горивото си, тъй като газопроводите замръзнаха, а голяма част от ресурса се пренасочи за отопление. 

Още по темата

Производството на газ е спаднало с около една трета между неделя вечерта и вторник (16 февруари), но дори и тогава остава два до три пъти по-високо от нивата  отпреди застудяването. Природният газ почти напълно компенсира недостига на вятърна енергия, въпреки че се оказа недостатъчен, за да покрие нарастващото търсене.

Политическият момент тук е, че електропреносната мрежа, която все повече зависи от ненадеждната вятърна и соларна енергия, се нуждае от базови мощности, за да се справи с внезапните скокове при потреблението. Природният газ е от решаващо значение и е толкова надежден в подобни моменти, колкото ядрената енергия и въглищата.

Политиците и регулаторите не искат да признаят това, докато продължават да извеждат от експлоатация ядрени и въглищни мощности, за да отговорят на федералните ангажименти по отношение на изменението на климата. Но обществеността плаща цената, когато настъпи прекъсване в захранването, тъй като фокусът върху борбата с климатичните промени отне от устойчивостта на мрежата.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
преди 2 месеца
Соларите и Перките са крайно ненадеждно, нерентабилно и временно явление, което скоро ще потъне в миналото.
На сцената излизат Водородът и БиоГоривата.
Тук не говорим дори за конкуренция, а направо за тотално размазване.
0
 
3
 
4
michaelis23 до: zelka007
преди 2 месеца
ходи и им опрай вентилаторите и слънчаците на тез убусници, че Теслите не мое върват у студо да го евaа ..... :))
0
 
6
 
3
evlogi до: zelka007
преди 2 месеца
"...газовите централи са произвели 43 800 мегавата в неделя вечерта (14 февруари), а въглищните централи - 10 800 мегавата - около два до три пъти повече, отколкото обикновено генерират в своя пик през зимните дни - след като делът на вятърната енергия до голяма степен се стопи..."
Що да не са работили?Работили са, но не търсенето на енергия е надхвърлило капацитета им.
7
 
1
 
2
zelka007 до: michaelis23
преди 2 месеца
мише , я обясни защо не са работили газовите и въглищните централи , след като са били предвидени за заместващ зимен капацитет (студен резерв) . а вятърните паркове са генерирали почти половината необходима енергия при условие , че са били предвидени да захранват само 10% от потреблението ...

речи да те чуем ... :)))

п.с. само за протоколът , фазата в кухнята с какъв цвят е по стандарт ... :)))
3
 
6
 
1
преди 2 месеца
ние обаче тука иаме видни еколози кат Зелеф и СоларПоуера дет бил на слънчак още от Хан Аспарух ше им ги пратим там да им обяснят на ората как става аджеба филма с тия ветрове и слънца .... Приятел в нужда се познава, за наще братя американци веднага пращаме наща делегация от еколози и специалисти в енергетиката ....

Още от Анализи
Зелената енергия настъпва с най-бързи темпове от 1999 г.