IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еластичността на заетостта спрямо минималната заплата в САЩ е -0,15

Това значи, че ако се въведе ставка от 15 долара на час, в щатите, където тя сега е 7,25 долара, нискоквалифицираната заетост ще спадне с 16%

23:17 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неотдавнашен доклад на Бюджетната служба на Конгреса (CBO) изчисли, че 1,4 милиона работни места в САЩ ще бъдат загубени, ако бъде въведена минимална работна заплата от 15 долара на час. Застъпниците й бързо отхвърлиха заключението на службата. „Не е преувеличено да се каже, че се очерта нов консенсус сред икономистите, че увеличението на минималната заплата не е съпроводено от значителна загуба на работа“, каза Хайди Ширхолц от Института за икономическа политика (EPI), която също така разпространи писмо, подписано от Нобелови лауреати и други, които отстояват същото твърдение.

Както показвам в скорошно обширно проучване на изследванията в областта на минималната заплата и загубата на работни места в САЩ, това просто не е вярно, пише за Wall Street Journal Дейвид Нюмарк, професор по икономика и директор на Центъра за население, неравенство и политики към Калифорнийския университет. Повечето изследвания установяват, че минималната работна заплата намалява заетостта на нискоквалифицираните работници, особено на най-нископлатещите, които са най-пряко засегнати от повишаването й.

Има противоречиви индивидуални проучвания за въздействието на минималната заплата върху заетостта. Това, че има разногласия, не трябва да е изненадващо. Икономиката е социална, а не естествена наука. Изследванията на минималната заплата и загубата на работа не са лабораторни експерименти. Те не могат да бъдат репликирани и затова не може да се очаква да дадат абсолютно същите резултати.

Изненадващото обаче е, че резюметата в изследователската литература отправят противоречиви твърдения относно това, което казва общия обем доказателства. Изтъкнати икономисти като Ангъс Дийтън и Питър Даймънд подписаха писмото на EPI, твърдейки, че изследванията показват малко или никакви доказателства за загуба на работа, докато други смятат обратното. Как може такова нещо? Кой е прав?

Повечето икономисти имат твърда позиция по отношение на минималната заплата по един или друг начин. Може би това повлиява на начина, по който те разглеждат и тълкуват доказателствата. Или може би има толкова много проучвания за въздействието на минималната заплата върху заетостта, че е трудно да се заключи какво казва обемът от доказателства като цяло.

За да осигурим точен прочит на изследванията, Питър Шърли и аз проучихме авторите на почти всички американски проучвания, оценяващи ефектите от минималната заплата върху заетостта, публикувани през последните 30 години. Помолихме ги да ни дадат своята оценка за ефекта върху заетостта, измерен като еластичност - процентната промяна на заетостта за всеки процент промяна в минималната работна заплата. Повечето автори отговориха, а в малкото случаи, в които не го направиха, ние извлякохме този показател от техните проучвания.

Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още