Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Енергийната индустрия дори не е близо до прекратяване на сондажите за петрол

Дори търсенето да е достигнало своя пик, светът се очаква да изгори стотици милиарди барели петрол през следващите десетилетия

Енергийната индустрия дори не е близо до прекратяване на сондажите за петрол

Снимка: Bloomberg LP

Многомилиарден проект за сондиране в нови нефтени находища в Източна Африка се очаква да получи зелена светлина, което подчертава неудобна истина за енергийната индустрия.

Въпреки че Total SE, която стои зад новия проект, разположен в Уганда и Танзания, полага истински усилия да започне прехода към нисковъглеродна енергетика, индустрията дори не е близо до прекратяване на апетита си за петрол, пише Bloomberg.

Ако приемем, че търсенето на петрол може би вече е достигнало своя пик - а това все още е противоречиво мнение, светът се очаква да изгори стотици милиарди барели петрол през следващите десетилетия.

Това дава много стимул за гиганти като Total или Royal Dutch Shell Plc, плюс стотиците по-малки изследователи, които остават в бизнеса, да продължат да търсят следващото място, на което да сондират.

BP Plc е единствената петролна компания, която постави край на ерата на растежа на търсенето на петрол. Базираната в Лондон компания заяви миналата година, че потреблението може никога да не се върне до нивата, наблюдавани преди пандемията от новия коронавирус.

Още по темата

Другите в индустрията очакват ръст на търсенето поне още десетилетие. Дори и перспективата на ВР показва свят, в който ще се използва много петрол.

В сценария на BP, когато постигнем „нетни нулеви“ емисии до 2050 г. и търсенето на петрол бързо падне, светът все още ще има апетит за 660 млрд. барела петрол през периода, според оценките на компанията. Това не е далеч под 880-те млрд. барела, консумирани през предходните 30 години.

Това е отчасти защото повечето компании очакват парниковите газове да бъдат елиминирани не от света, който изоставя изкопаемите горива, а чрез използване на технология за улавяне на техните емисии или засаждане на дървета, за да бъдат абсорбирани.

В балансирания сценарий на ВР има ограничен напредък в договарянето на нови мерки за намаляване на въглеродните емисии, но търсенето на петрол все още отчита малък или никакъв по-нататъшен растеж. В този случай компанията очаква до 2050 г. ще бъдат използвани още 1,1 трлн. барела.

Търсенето, което петролните компании очакват в бъдещето с по-ниски въглеродни емисии, обяснява защо Total е готов да похарчи 5,1 млрд. долара за сондажи по отдалечения бряг на езерото Алберт в Уганда и за изграждане на 1443 километра тръбопровод да транспортира суровината до пристанището Танга в Танзания.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Путиновата автокрация блокира политическата и икономическата промяна в Русия