Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Енергийната програма на австралийското правителство е напът да се срине

Премиерът Търнбул не получи необходимата подкрепа от представителите на австралийските щати, водени от опозиционната лейбъристка партия

Енергийната програма на австралийското правителство е напът да се срине

Снимка: Ройтерс

Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул се провали при осигуряването на подкрепа от щатските управи за своя план за постигане на по-чиста, по-евтина и по-надеждна енергия.

Енергийният министър Джош Фрайденбърг се срещна с представители на осем австралийски щата, за да спечели тяхната подкрепа за правителствената Национална енергийна гаранция (НЕГ). Министри от щатите Виктория и Куинсленд посочиха, че все още не са убедени в изпълнението на проекта и няма да го подкрепят на този етап, съобщава Bloomberg.

Липсата на консенсус е сериозно препятствие за желанието на Търнбул да подобри енергийната политика на Австралия, която в момента предоставя на местните потребители скъпи източници на електроенергия и високи цени за доставка. Макар че е един от най-големите източници на въглища и природен газ, Австралия продължава да се мъчи да запази собствената си енергийна среда в рамките на едно десетилетие на политическа дисфункция, като увеличаването на възобновяемите енергийни източници не компенсира напълно затварянето на остарелите въглищни централи. 

Либерало-нациналистическото правителство на Търнбул се опитва да спечели доверието на щатите, които са ръководени от основната опозиционна лейбъристка партия, търсеща по-сериозни ангажименти за редуцирането на въглеродните емисии. Цената на неуспеха на Търнбул може да бъде много висока – неговото правителство проследява общественото мнение преди националните правителствени избори, които ще се проведат през май догодина.

Още по темата

НЕГ се нуждае от повече работа и ние винаги сме били ясни по въпроса – няма да подпишем нито една схема, която заплашва възобновяемата енергийна индустрия на нашия щат и хилядите работни места, която тя ни дава“, заяви енергийният министър на щата Виктория Лили ДиАмброзио в имейл до правителството.

Фокусът сега е насочен към следващия вторник, когато Търнбул ще бъде домакин на среща на своите коалиционни партньори в Канбера, като целта му е да си осигури пълна вътрешна подкрепа за НЕГ.

Тази оферта може да пропадне бързо, тъй като някои, включително и бившия премиер Тони Абът, заплашиха да гласуват против законодателството. Според тях НЕГ не помага достатъчно за на въглищната индустрия, която представлява и най-голям процент от износа на Австралия.

Действащият енергиен министър на Куинсленд Камерън Дик заяви, че законодателството има нужда да бъде одобрено от коалиционните законодатели преди неговия щат да обсъди одобрението на НЕГ.

„Щатите искат твърда сделка, което вероятно е доста разумно според финансовия експерт на Bloomberg за Австралия Кобад Бхавнагри. „Одобрението на НЕГ педи подписката на коалиционното правителство рискува да се доверят на сляпо на поддръжниците на въглищните централи“, смята още Бхавнагри.

Търнбул се стреми да създаде план, чрез който да бъде доставяне евтина и надеждна енергия, както и да намали вредните емисии без субсидии, без данъци и схеми за търговия с емисии. Той иска и да насърчи развитието на всички видове енергийни източници, както и да даде необходимата яснота, която инвеститорите искат преди да се ангажират с нови проекти.

НЕГ може да доведе до намаляване на сметките за енергия на домакинствата с около 89 щатски долара в периода между 2020 г. и 2030 г.

Планът се състои от две основни части: да гарантира надеждността на енергийните източници и редуцирането на вредните емисии.

Съгласно препоръките на борда, пазарният оператор трябва да предостави 10-годишна прогноза за това дали доставките на електроенергия ще бъдат надеждни, като търговците, които не изпълняват своите задължения, ще бъдат наказвани. Тези търговци трябва да спазват и определените емисионни граници, с които Австралия се е ангажирала на международно ниво.

„Погледите на австралийците са насочени към днешното заседание“, заяви Фрайденбърг в началото на срещата в Сидни, като добави: „Това, което се случва тук има значение за всяко семейство в рамките на държавата и за всяка местна фабрика“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Най-заможните в САЩ настояват за реформа на капиталистическата система