Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ерата "Тръмп" - ново предизвикателство за МВФ

Преди полугодишната среща на 189-те страни членки на МВФ тази седмица разногласия с Белия дом не липсват

Ерата "Тръмп" - ново предизвикателство за МВФ

Снимка: Ройтерс

В 70-годишната история на Международният валутен фонд (МВФ) финансовите кризи и политически спорове не са били чужди на институцията, но сега тя е изправена пред ново предизвикателство: американска администрация, принципно противопоставяща се на някои от най-важните позиции на фонда.

Преди полугодишната среща на 189-те страни членки на МВФ тази седмица (започва утре, 21 април - бел. прев.) разногласия с Белия дом не липсват, пише в цитиран от БТА материал за  AFP Джереми Торджман.

Администрацията на (президента на САЩ Доналд) Тръмп се ангажира да премахне голяма част от финансовата регулация, въведена след финансовата криза от 2008 година. Фондът обаче предупреждава заплашително, че прекомерна дерегулация би могла "да увеличи вероятността" от нов срив.

МВФ предупреждава за икономическите опасности от климатичните промени. Администрацията на Тръмп обаче ги поставя под съмнение и се стреми да съживи въглищната си индустрия, заплашвайки в същото време да се оттегли от Парижкото споразумение за емисиите от 2015 година.

При все това щекотливият въпрос за глобалната търговия крие най-голяма заплаха за възникване на търкания между МВФ и най-големия му акционер.

След началото на президентските кампании в САЩ МВФ нееднократно предупреждаваше за опасностите от тесногръди протекционистки мерки и защитаваше мултилатерализма.

Трудно е това да се разглежда като нещо друго освен косвен контрааргумент на Тръмп, който се ангажира да издигне търговски бариери и да ограничи имиграцията, който атакува свободната търговия, насърчавана от Световната търговска организация и във вторник, 18 април, подписа указ за поощряване на американските компании пред чуждестранните в сключването на федерални договори.

Засега МВФ не е мишена на язвителните забележки на президента. Нещата обаче не стоят така при министъра на търговията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Казусът AstraZeneca подчертава разделението между Изтока и Запада в ЕС