IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган започва да усеща гнева на турците от икономическата му война

Непоклатимите привърженици на президента се топят, а според опозицията не е изключено да се стигне и до отмяна на изборите или извънредно положение

17:38 | 26.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

На фона на притесненията си за все по-поевтиняващата лира и скъпия живот турците получиха изненадващ съвет от депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган. Просто яжте по-малко.

„Да кажем, че при нормални обстоятелства ядем един-два килограма месо на месец. Нека ядем половин кило“, каза Зулфу Демирбаг в коментар, съпровождащ новината за поевтиняването на лирата с до 15% спрямо долара. „Ако купуваме два килограма домати, нека просто купуваме два домата“, продължи той, призовавайки за борба срещу тъмните сили, опитващи се да застрашат Турция, пише в анализ за Financial Times Лаура Пител.

Подобни конспиративни теории може и все още да работят върху ядрото на верните привърженици на ПСР, които гледат на президента като на силен лидер, борещ се за справедливото място на Турция в световния ред. Но за повечето други хора този образ вече се износва.

„Има едно ядро от хора, които ще гласуват за партията и за Ердоган независимо от всичко“, казва Синем Адар от Центъра за приложни проучвания за Турция в Берлин. „Но поддръжниците (на ПСР – бел. ред.) стават все по-недоволни от политиките и правителството. Има устойчив спад от септември малко или много във всяко надеждно проучване“, допълва тя.

Турците се оказаха между ужаса и изумлението, наблюдавайки как лирата поевтинява, след като централната банка, по нареждане на Ердоган, намали основната си лихва за трети пореден месец въпреки официалната инфлация от 20% миналия месец. Лирата изтри около 20% от стойността си спрямо долара само от началото на ноември. В понеделник президентът обяви, че страната му води „икономическа война за независимост“, намеквайки, че предстоят нови понижения.

Годишно изменение на стойността на турската лира спрямо долара (в %). Графика: Financial Times

Технологичният гигант Apple спря онлайн продажбите си в Турция във вторник, след като цената на долара падна под прага от 11,12, а след това и 13 лири, което прави много трудно ценообразуването. „Когато се качих в асансьора, доларът беше 11,55 лири. Когато слязох, беше 12,15 лири“, написа млад адвокат в Twitter.

Докато наблюдаваха хаоса от далече, мнозина международни инвеститори прогнозираха, че в крайна сметка Ердоган ще се съгласи на рязко увеличение на лихвите, за да спре поевтиняването на валутата, както направи по време на последната голяма валутна криза през лятото на 2018 г.

Но турските наблюдатели се съмняват, че президентът е недоволен от случващото се. „Не смятам, че това е резултат от невежество или „луд“ ход само в името на религиозните вярвания“, коментира Ибрахим Турхан, бивш член на ПСР в парламента, преминал в друга партия. Според него става дума за „изчислена промяна на политиката“.

По-рано през седмицата президентът защити икономическите си възгледи, посочвайки, че „конкурентен лихвен процент отваря пътя на силни инвестиции, производство и заетост“.

Анализаторите се чудят докъде ще стигне Ердоган, който изгради по-ранния си политически успех върху повишаващото се качество на живот в страната. Не е ясно и какви ще бъдат последиците за неговото политическо бъдеще, ако – както някои икономисти предупреждават – обезценяването доведе до хиперинфлация от 30% и повече.

Ердоган и неговият съюзник Девлет Бахчели – лидер на крайнодясната Партия на националистическото движение (ПНД), отхвърлят засилващите се призиви от опозицията за свикване на предсрочни избори преди редовните през 2023 г.

„Продължавам да се питам дали съюзът ще може да оцелее до 2023 г., като се има предвид, че отслабва много бързо“, казва Адар. „Ами ако внезапно се срине? Ако ПНД или структурите за сигурност оттеглят подкрепата си за управляващата коалиция?“, пита тя.

Според други натискът е по-вероятно да дойде от дезертьори от управляващата партия. „Няма да искате да сте депутат на ПСР, когато корабът потъва, особено ако не сте във вътрешния кръг“, казва Джан Селчуки, директор на социологическата агенция Turkiye Raporu.

И макар тази седмица животът да си вървеше по старому, налице бяха и някои малки сигнали за растящото безпокойство. Образуваха се опашки по някои бензиностанции в очакване на ново увеличение на цените. Малки протести, част от тях организирани от Турската комунистическа партия, доведоха до арести в Истанбул и Анкара.

Селим Кору, анализатор от базирания в Анкара аналитичен център Tepav, посочва, че Ердоган ще използва сила, ако по-големи групи се съберат по улиците. „Неговите привърженици са малцинство сега и губят почва“, посочи той, прогнозирайки, че президентът „ще бъде все повече и повече изплашен от протести“.

Някои гласоподаватели от опозицията смятат, че президентът, който през последните години възприе все по-авторитарни тактики, може да се опита да отложи изборите или дори да ги отмени, ако усилията му да увеличи подкрепата си със законни средства не даде резултат.

Членове на опозиционната Републиканска партия дори изразиха страхове по време на среща на ръководството в четвъртък, че президентът може да обяви и извънредно положение.

Един от високопоставените представители на опозицията успокои страховете, но прибави: „Когато става дума за правителството, които управлява тази страна, нищо не е невъзможно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Глупости! Ердоган нищо не усеща. Досега всички религиозни фанатици са доказвали само едно нещо - пълна загуба на реалността и паралелен живот в някакви измислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Джурнаглята с години се правят на луди, че Ердогат е воюва в Сирия и не поддържа тамошните главорези там. Днес един от тамошните дееебили си застрелял по дебббилизъм турският инструктор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още