IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е напът да постигне своя Енергиен съюз

Възобновяемите енергийни източници са спестили на страните от ЕС 16 млрд. евро от внос на изкопаеми горива през 2015 г.

17:34 | 24.11.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните години Европейският съюз направи сериозен напредък по поставените цели и е напът да постигне и своя Енергиен съюз. Основните стъпки са пакетът "Чиста енергия за всички европейци" и предложението, представено преди броени дни за чиста мобилност. Целта е до края на мандата на тази Европейска комисия (2019 година) Енергийният съюз да бъде не политика и намерения, а реалност.

Това е записано в третия доклад на Европейската комисия за постиженията по реализирането на идеята за Енергиен съюз. От Брюксел посочват, че сега е ред на пълната мобилизация на цялото общество - граждани, селските региони, градовете, научните среди, неправителствените организации и т.н., за да бъдат постигнати всички цели по тази европейска политика.

В доклада се напомнят основните цели на общността - до 2020 година намаляване на емисиите парникови газове с 20%, дял от 20% на възобновяемата енергия и повишаване на енергийната ефективност с 20%, както и 10% енергийна свързаност между държавите.

До 2030 година страните от ЕС трябва да постигнат намаляване на емисиите с 40%, поне 27% възобновяема енергия и поне 30% повишаване на енергийната ефективност. Обвързаността трябва да се увеличи с 15%.

Прегледът на Комисията показва, че общността се доближава до тези цели. През 2015 година например 77% от всички нови мощности в енергетиката разчитат на възобновяемите източници. Цената на енергията от ВЕИ намалява, особено по отношение на соларните панели и вятърните паркове.

Благодарение на зелената енергия през 2015 година ЕС е спестил 16 млрд. евро от внос на изкопаеми енергийни източници. Въпреки тези позитивни данни опасенията в Брюксел са, че зелената енергетика все още страда от нелоялната конкуренция на субсидиите за изкопаеми горива, които раздават в някои държави от ЕС.

В документа е отбелязано, че реализацията на идеята за Енергиен съюз зависи от сътрудничеството между ЕК, държавите от общността и всички сегменти на обществото, както и от интегрираните национални енергийни и климатични планове за развитие след 2020 година, които страните трябва да подготвят. Повечето членове вече подготвят такива планове, но всички имат нужда да увеличат усилията си, за да ги представят в началото на 2018 година.

Докладът обръща внимание на един социален проблем - енергийната бедност. Според изчисленията на Комисията той обхваща повече от 50 млн. души в общността. Със своите предложения за чиста енергия от Брюксел предлагат и редица мерки за намаляването на бедността - основно чрез повишаването на енергийната ефективност.

Европейската комисия одобри днес и обновен списък с проектите от общностно значение, свързани с изграждането на Енергийния съюз и целите за по-добра свързаност между държавите. Сред тях са и няколко с българско участие като изграждането на електропровода между Маришкия басейн и Неа Санти (в Гърция), газовата връзка IGB с Гърция и връзката със Сърбия, както и Eastring, който е свързан и с развитието на идеята за газовия хъб "Балкан".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 3
doba
преди 6 години
Другата половина, че и повече 'се отича' в хАмериканските ТЕЦ-ове(1 и 3) на Марица, които незнайно защо произвеждат 10 ПЪТИ по-скъп ток от държавната Марица 2 и перките и фотоволтаиците(да са ни честити).Но когато миналата зима системата висеше на косъм, перките спряха да въртят(имаше бури големи), а фотоволтаиците спряха да генерират, защото бяха затрупани от сняг.Е, и?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
doba
преди 6 години
Никой никого не напада, но ей тук в 'Калкулатор: Къде отиват парите от вашата сметка':http://***.capital.bg/energy/След като въведеш своето потребление какво излиза: ако токът който консумираш идва само от АЕЦ-а, ТЕЦ Марица Изток 2(държавния) и водни електроцентрали сметката ще ти е поне двойно по-малка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Токът може да бъде по-скъп поради много непроизводствени причини. Например висок акциз, ДДС или други добавени такси и таксички към него и е неправилно ВЕИ-тата да се обвиняват затова. Нещо боите ли се от тях, че всеки път така организирано и самоотвержено ги нападате, или е просто защото отхапват част от приходите на няколко руски компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Вярно е, но за сметка на десетина-двадесет милиарда евро субсидии. В Дания, която е страната с най-много ВЕИ токът е най-скъп в целия ЕС, а даже май и в целия свят. В Германия токът е близо три пъти по-скъп от този в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ако е истина че ВЕИ са спестили на страните от ЕС 16 млрд. евро от внос на изкопаеми горива то тогава тези ВЕИ трябва да бъдат строени безплатно с еврофондове, в най-подходящите места на територията на ЕС и без гарантирани цени за изкупуване на енергията от тях.Ако е вярно де....Щото може да е поредната фалшификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още