Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Полски десни националисти. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз е похарчил досега почти 1 трилион долара, за да обедини и сближи континента, като финансира магистрали и влакове на места, където някога имаше само чакълести пътеки. В сегашни долари сумата е повече от осем пъти по-висока от плана „Маршал“, който възстанови Европа след Втората световна война. ЕС купи летища и мостове, трамваи и басейни. Ремонтирани са замъци и средновековни църкви.

Но ЕС не успя да купи любов, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

За притеснение на европейските лидери едни от най-големите получатели на финансиране сега са развъдници на недоволство, препълнени с гласоподаватели, опустошени от културния и политически натиск и заплашващи сближаването на блока.

Реконструирана детска градина в Лапи, Полша, се намира в близост до светлосин билборд с надпис „Финансирано от Европейския съюз". ЕС финансира една пета от бюджета на Лапи, подобрява канализационната му система и изгражда офис комплекс за стартиращи фирми. В същото време местните власти подкрепят най-вече полската управляваща националистическа партия, според която ЕС има предимство над полския суверенитет, като не мисли за  поляците и заплашва религиозните ценности на страната.

"Трябва да има уважение", казва кметът на Лапи Урсула Яблонска, седнала в кабинета си между флаг на ЕС и разпятие. Ако Полша проведе референдум, подобен на този за Brexit, Яблонска не е сигурна как ще гласува. „Трябва да взема предвид националните ни ценности", пояснява тя.

От 1970 г. насам ЕС прехвърля богатството си извън границите си в мащаб, който рядко се е срещал дотогава, по програми, наречени понастоящем „финансиране на сближаването". Между 2000 и 2020 г. ЕС е напът да изхарчи около 858 милиарда евро за нуждаещите се региони или страни, избрани, защото тяхната икономическа продукция на глава от населението е под 90% от средното за ЕС ниво.

Недоволството произтича отчасти от икономическата криза, която това финансиране не може да успокои, като се има предвид, че парите се разпределят между 28-те държави членки на ЕС. Във всичко това се намесват и по-спорни дебати като тези по въпросите за суверенитета, културната идентичност и уважението. Те се простират от малките градове в най-богатите държави в Европа, включително Великобритания и Франция, до затрудняващи се региони в бързорастящи посткомунистически икономики, като Полша и Унгария.

Много от тях са амбивалентни по отношение на строителните проекти и предпазливи по отношение на придружаващите ги условия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
26
преди 7 месеца
Ужасно манипулативен материал.
Първо - защо продължава да се твърди, че това са хвърлени пари на вятъра след като хората категорично отказаха да приемат единствено хомосексуалната диктатура и новите й философски възгледи?
Второ - на кого му трябваше да обвърже сближаването и европейските инвестиции и фондове с насилственото налагане на Истанбулската конвенция и суспендирането на национален суверинитет?

Б*хти и лъжите дето продължават да се тиражират от някого с надеждата да станат някога истина!!!
6
 
9
 
25
преди 8 месеца
Вие сигурно се шегувате. Това, което е изхарчил ес са новонапечатени пари възникнали от нищото след решение на някой централен банкер. Зад тези пари не стои нищо - никакви стоки или услуги, а само предполагаеми гаранции на западните правителства. Истиска справедливост може да се възстанови, когато всяко правителство бива наказвано с инфлация, когато си позволява подобни своеволия, за да заработи този механизъм трябва да отпадне възможността да се заменя поскъпващото местно производство с евтин внос...
3
 
15
 
24
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
и още нещо: с трансит на руски газ икономика не се прави...
7
 
19
 
23
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Преди ЕС в България нямаше нито едно свясно летище и нито една завършена магистрала. Половината населени места нямаха пречиствателни станции и канализация (справка морето). Да факт е, че пазарите ни се орвориха за западните продукти и инвестиции. Щеше ли това да е различно, ако източна Европа не беше част от ЕС? Ами съмнявам се. Те дойдоха още преди ЕС и то защото социализмът фалира (спомняте ли си мораториума върху плащанията на външния дълг при Луканов?). Ако те бяха фалирали, ние щяхме да ги 'завладеем'.
6
 
3
 
22
KPetkov до: neverland
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Тоя въпрос към Business Insider и Bloomberg :)

Още от Анализи
Най-заможните в САЩ настояват за реформа на капиталистическата система