Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕС ли е отговорен за разпадането на Украйна?

Ясен отговор на въпроса може ли Брюксел да събере парчетата от "счупените" държави от Източното партньорство не може да се очаква

ЕС ли е отговорен за разпадането на Украйна?

Снимка: Архив Ройтерс

Четири години след като Европейският съюз (ЕС) притисна Украйна за по-тесни връзки и това провокира Русия да нападне, страната е опустошена от война и почти провалена, пише в свой анализ онлайн изданието politico.eu.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел на конференция, посветена на Източното партньорство – инициативата за външна политика за укрепване на отношенията със страните от бившия съветски блок. Основният въпрос обаче е може ли ЕС да събере счупените парчета от тези страни?

Не очаквайте ясен отговор, посочва изданието.

Създателите на политики в ЕС са били и остават дълбоко разделени. Някои твърдят, че е налице морално задължение да се направи повече, за да се защити Украйна и да се сложи край на руската военна агресия, особено защото Киев демонстрира ангажимент да направи трудни промени.

Други твърдят, че Западът вече е предоставил прекалено голяма помощ и е поел твърде голям риск за страна, в която корупцията остава втъкана в правителствената структура, а усилията за реформи, особено в съдебния, финансовия и енергийния сектор, са твърде бавни.

В опит да покаже продължаването на подкрепата си за Украйна преди срещата на върха Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви още 37 млн. евро финансиране за подпомагане на селскостопанския сектор в страната.

Общата финансова помощ за Украйна от ЕС възлиза на 12 млрд. евро, включително и най-големият финансов пакет от 2014 г., който някога е предоставян на държава извън блока, припомня изданието.

Ако оставим символизма настрана, Украйна има много тежки проблеми. Ново проучване, поръчано от Европейския парламент (ЕП), обяви Източното партньорство за изключителен успех. Резултатите обаче показват, че 94% от помощта за Украйна е под формата на заеми, които допълнително задълбочават задлъжнялостта на страната. Това ще възпрепятства възстановяването й в дългосрочен план.

Още по темата

През следващите пет години Украйна ще трябва да изплати 38 млрд. евро, но централната банка разполага с резерви в размер на 5 млрд. евро.

Политическото споразумение с ЕС и доближило Киев до блока и други западни институции, пишат авторите на доклада, като цитират и безвизовите пътувания в рамките на общността. В резултат на революцията от 2014 г. и последвалите руски предизвикателства пред суверенитета на Украйна ерата на геополитическия избор за Киев приключи. Тези драматични събития обаче отдалечават страната от членство в ЕС и НАТО повече от всякога, допълва се в доклада.

Резултатът от революцията – икономическият спад, агресията на Русия, войната в размирните източни области, две десетилетия забавени реформи, води и до сериозно недоволство сред населението, посочва изданието.

Украйна е най-драматичната, но не и единствена илюстрация на двусмислените резултати от Източното партньорство. И останалите държави в инициативата са изправени пред трудности.

Армения и Азербайджан все още са във война заради спорната територия Нагорни Карабах. Молдова остава в разрез с отцепилото се Приднестровие. Две от грузинските територии, Абхазия и Южна Осетия, са все още анексирани от Русия. Беларус е в голяма степен изолирана полицейска държава, пише изданието в анализа си.

Длъжностните лица от ЕС като цяло отхвърлят твърденията, че носят отговорност за политическата криза, която избухна в Украйна преди няколко години. Нормандският формат, воден от Германия и Франция, не успя да сложи край на конфликта в източните области на страната, което навлече критики на двете страни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (50)

   1| 2| 3| 4| 5    
9
 
0
 
50
юрист до: Mavi Goz
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не се кипря в “женски гащи“, невежо небългарско същество- аз СЪМ жена, при това- семейна жена! Или сте от тези същества, за които се казва: “Бий, за да те уважават“ и е необходимо съпругът ми лично да Ви скръцне със зъби, за да започнете да уважавате съпругата му? Не Ви се отразяват добре совалките между 2та свята- България и Израел....Определете се в кой свят искате да живеете и спазвайте неговите закони!
7
 
0
 
49
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
“...., че този де бил, дето тука се е разпищолил под неколко ника, е помирисвал юридически факултет...“ Г-не, упражнявам адвокатска професия в София от 18 години. Не знам от какъв вид е била Вашата комуникация с колегите, но ми е странно защо не можете да приемете, че една хетеро жена може да упражнява адвокатска професия в България. Дали не бъркате нонстоп България с Израел? “...Никога нема да чуеш от истински адвокат тези витиевати бози...“ Моля, обяснете на какъв език колегите са Ви обяснявали тълкуването напр. на един договор, без да използват и 1 юридически термин? Оставам с впечатление, че никога не сте ползвал професионалните им услуги. Апропо- в Израел не съществува ли професията „адвокат“ или жените -израелски гражданки, нямат право да упражняват тази професия?
1
 
7
 
48
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 10 месеца
P. S. На всичкото отгоре, му харесва да се кипри в женски гащи... :lol:
1
 
10
 
47
Mavi Goz до: pinoccio
преди 10 месеца
Друже, едва ли някой, който поне веднъж е говорил с жив, истински юрист, може да повярва, че този де бил, дето тука се е разпищолил под неколко ника, е помирисвал юридически факултет... Единият ми кумец е адвокат, съседката ми е адвокат от новините - от тях знам, че първия изпит, който държат, е по цинизъм! Никога нема да чуеш от истински адвокат тези витиевати бози - зад тях се опитва да се маскира обикновен трол или нещо още по-тривиално - смачкан комплексар, който крещи за (поне) виртуалната си реализация на нещо, различно от нищо... ;) :lol:
1
 
8
 
46
pinoccio до: юрист
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Добре, де - ирелевантно. Сега пък няма да правим републиканска олимпиада по четмо и писмо. И без това езикът е достатъчно профанизиран до степен да говорим неразбираемо един с друг. Въпросът е за международното право. Може ли международен съдия да свири мач от родното първенство или това може да стори и Цацаров?

Още от Анализи
Изтича ли времето на въглищата?