Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕС може да преглътне горчив хап, за да прекрати търговската война на Тръмп

Брюксел признава, че може да се стигне до компромис за износа на европейска стомана и алуминий, вкл. квота, обвързана с мита

ЕС може да преглътне горчив хап, за да прекрати търговската война на Тръмп

Снимка: Bloomberg LP

Европа стига до горчивото осъзнаване, че вероятно ще трябва да направи немислима отстъпка, за да сложи край на търговската война, разпалена от президента на САЩ Доналд Тръмп и поддържана от неговия наследник Джо Байдън.

Много европейци се надяваха, че Байдън ще отмени митата върху стоманата и алуминия, въведени от Тръмп. Той не го направи, въпреки че те бяха наложени през 2018 г. поради силно съмнителното основание, че защитават националната сигурност, пише онлайн изданието Politico.eu.

Оттеглянето на щита, който митата на Тръмп осигурява, би изложило Байдън на удар от политически чувствителни металургични общности като тези в Охайо и Пенсилвания.

При Тръмп ЕС обвини Вашингтон в тормоз, защото се опитва да принуди Брюксел да приеме ограничения за износ на стомана и алуминий. Европейците сега признават, че може да се наложи да преглътнат компромис при Байдън, който е неудобно подобен на този, който те категорично отхвърлиха при Тръмп.

„Всички искат това да спре, защото това е остатък от Тръмп и застава на пътя на по-добрите отношения между ЕС и САЩ“, според търговски дипломат на ЕС, пожелал анонимност. На фона на помирителния тон се роди нов дипломатически формат - Съветът по търговия и технологии, в рамките на който Вашингтон и Брюксел се опитват да оставят антагонизма от ерата на Тръмп зад гърба си и да си сътрудничат в различни области. Първата му сесия се проведе на 29 септември.

Звучен шамар

По времето на Тръмп Брюксел твърдеше, че пълното оттегляне на митата би удовлетворило ЕС, тъй като според европейските власти те са шамар в лицето на съюзник. Бившият еврокомисар по въпросите на търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом заяви през 2018 г., че ЕС „ще се противопостави на насилниците“.

Още по темата

Нейният наследник Валдис Домбровскис обаче звучи доста по-прагматично, защото се състезава с времето. Ако до 1 декември не бъде намерено решение, митата ще се удвоят. Това би навредило на трансатлантическите отношения и потенциално би подкопало формата на Съвета по търговия и технологии.

Брюксел също разбира натиска, пред който е изправен Байдън от стоманодобивната промишленост, синдикатите и собствената му партия, особено преди предстоящите междинни избори.

„Очевидно има много трудни въпроси, важно е какво всъщност може да се направи, за да се поддържа американската стоманена промишленост или строителната индустрия жива пред този свръхкапацитет, като същевременно не се наказват европейците“, казва Рупърт Шлегелмилх, който работи по отношенията ЕС-САЩ в търговския отдел на Европейската комисия (ЕК).

Сделката също така ще проправи пътя на САЩ и ЕС да реагират съвместно на излишъка от стомана от Китай, който и двете правителства признават, че нарушава световните цени на стоманата и подкопава техните местни производители. Това може дори да доведе до „съюз на зелената стомана“, като двете страни работят за по-екологична стоманодобивна промишленост.

Квоти?

През лятото Домбровскис коментира пред FT, че възможно решение може да не успее да премахне всички бариери. Това се разглежда като управление на очакванията към страните производители на стомана в ЕС.

При посещението си във Вашингтон Домбровскис намекна за по-конкретен компромисен сценарий. „Разглеждаме и споразуменията, постигнати от САЩ, включително с Канада и Мексико. Със сигурност елементи от тези споразумения също могат да бъдат полезни за случая на ЕС. Така че по същество това не е нещо, което не бихме искали да погледнем. Разбира се, ние трябва да оценим всяка ситуация по своя собствена заслуга“, коментира той пред репортери.

В случаите с Канада и Мексико от 2019 г. САЩ се съгласиха да преустановят митата върху стомана и алуминий, като в замяна следят вноса на търговските им партньори. Ако вносът се повиши над историческите нива, САЩ могат да наложат отново митата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
3
 
1
 
16
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
хех ... импе , колко да не се е случил зеленият преход ... уругвайците за 20 години го обърнаха на възобновяеми , нова зеландия им остават 5-10% , етиопия са на ВЕИ нема и да започват въглища и газ , коста рика са на ВЕИ , и о чудо! ... канадците , 38млн канада произвежда 650TWh електричество , БВП 1,7трлн , от което 80% беземисионно ... :))) ... до 2050 ще е 100% , инсталират перки и плочки яко ... щото са с южно изложение ... а матушката дето всичко е безплатно в нея , 144млн , 1050ТWh електричество , БВП 1,6трлн ... и 60% енергия от фосили , и никакви изгледи това да се намали ... и гледам цената на ток за бизнеса в канада колкото тази в рассия ... :))) ... нещо ти се чупи безплатното ток в рассията ... що така ... ?!
3
 
1
 
15
ing5rov до: korn
преди 1 месец
корнуто , ти на луната ли живееш ...?!
4
 
1
 
14
korn до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
''като останат без топлина и работа и светлина и хляб''. хахахаха Ти сериозно ли? Руснаци чакали хахаха тази смешна Русия, която знае само да продава суровини, бензиностанцията на Европа и Китай. На това ли се възхищаваш, на бензиностанции?
2
 
4
 
13
преди 1 месец
Зеленият преход няма да се осъществи - а налагащите го изобщо не правят сметка дали това ще стане или не. Те просто искат да гепят парите !!! Руснаците ги чакай да дадат фира - то тия дето ги погребват, сами падат в него - както беше поговорката. Тая зима Европа и вероятно големи районни от Китай ще бъдат като дискотека - Русия ще грее като слънце и руснаците ще се смеят до припадък. Последно четох, как от ЕС натискали укрите да им дават огромни количества дърва - явно ги е срам и дърва да искат от Вовата. по конкретната тема, която започнах - напоследък поинвестирах именно в стоманодобив, сигурно се сещаш къде... там където токът е - от наша гледна точка - направо без пари !!! И тъй като Царевичаков е отчасти прав - и цените се вдигат дори от тия, които могат да не правят това, ще инвестирам и в тези, които произвеждат токът, който още е като за без пари !!!
2
 
5
 
12
преди 1 месец
Кукуруз - НИКАКВИ зеленашески простотии не могат да обезпечат енергопотреблението на един континент като Европа - в умереният пояс, гъсто населен, че искаш да живее и в съвременността, а не в ранното средновековие. Мисля, че предвид случващото се - това го разбраха всички, без такива като грета, урсулата и тимерманс... е, явно още не всички - ама и другите ще го разберат, като останат без топлина и работа и светлина и хляб. Тук не говорим за покачвания и спадове поради някакви пазарни машшшшшинации или временни спорове между производителите. Говорим за тотален иди-0тизъм. Няма как търсенето на нещо да расте непрестанно, а ти с насилствени мерки да ограничаваш добивът му. Три подобни пеpвеpзии цената има само един път - нагоре !!!

Още от Анализи
Улавяне на СО2 - окуражително начало или отново фалстарт през 2021 г.?