Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕС рискува сигурността си, като етикетира отбраната като социално неустойчива

Банките се отдръпват от сектора, след като съюзът обмисля нови критерии за устойчивото финансиране

ЕС рискува сигурността си, като етикетира отбраната като социално неустойчива

Снимка: Bloomberg

По-рано тази година германската Bayerische Landesbank тихомълком реши, че не иска повече да прави бизнес с отбранителни компании, пише Пеги Холингър за Financial Times.

„BayernLB все още не го е обявила пред обществеността“, ми каза говорител на банката наскоро. „Ние изтъняваме бизнес отношенията с компании, които имат над 20 процента от оборота си в отбранителния сектор”

Решението накара европейската отбранителната индустрия да изтръпне. В крайна сметка Бавария е дом на някои от най-големите отбранителни компании в Германия като Airbus Defense and Space и Hensolt. Ако контролираната от държавата банка на Бавария смята, че отбраната е твърде противоречива, за да работи със сектора, защо банките от частния сектор трябва да го правят?

Сега се задава по-голяма заплаха, този път от Брюксел, където се води дискусия за това какво представлява социално устойчивото финансиране.

Европейската класификационна система за зелени инвестиции - известна като екологична таксономия - скоро ще бъде публикувана. Но вече се работи върху „социална таксономия“, за да се определи кои дейности са полезни за обществото, кои не причиняват значителна вреда, и кои са вредни.

В проектопредложенията, представени тази година, отбранителната индустрия беше групирана с хазарта и тютюна като вредна и следователно потенциално неустойчива в социално отношение. Проектът ограничава етикета „вредно“ до дейности, забранени от международни договори, като химически или биологични оръжия. Но езикът остава неясен.

Друго предложение предлага да се забрани на компаниите да кандидатстват за „еко етикет”, който да се използва за финансови продукти на дребно, ако повече от 5 процента от оборота им идва „от производството или търговията на конвенционални оръжия и/или военни продукти, използвани за бойни действия“. Този път езикът е ясен.

Не е изненадващо, че европейската отбранителна индустрия бие тревога. ASD, търговската асоциация на европейската отбранителна индустрия, писа до ЕК, за да предупреди, че тези предложения могат да подкопаят сигурността на ЕС, като ограничават способността на отбранителните компании да си осигуряват финансиране и така да инвестират.

„Проблем е, ако ни определят като социално нежизнеспособни“, изтъква президентът на ASD Алесандро Профумо, който също е главен изпълнителен директор на италианския отбранителен гигант Leonardo. „Без сигурност не можем да имаме устойчиво общество.”


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
valentino29 до: evlogi
преди 4 месеца
Бъркате ,кашата в главите ше е за дълго :) .
0
 
3
 
3
преди 4 месеца
В ЕС според мен няма по-неустойчиво нещо от кашата в главите на "елита" в Брюксел..
1
 
4
 
2
ing5rov до: redcretin
преди 4 месеца
ние ше го проумеем по нататък , сега ше си поръчаме /и платим кеш/ поне още 8 самолета от ония ... нищо че кат ги /ако/ получим , няма да стават за нищо освен за музея на корупцията и простотията .
3
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Оръжията са излишни и идва време това да се проумее от всички. Струват прекалено много на тая планета във всеки един аспект.

Още от Анализи
Защо сме склонни да генерализираме?