IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да използва еврото като геополитически инструмент

Засега обаче съюзът не е показал, че иска да направи каквото е необходимо за увеличаване на глобалната си роля

17:41 | 27.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Честите ми критики за политиките на ЕС са сравними само с адмирациите ми за неговите основатели, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

В своята декларация от 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман вмъква зрънце мъдрост, което днешните лидери би било добре да осъзнаят, във време на важни решения след европейските избори. Той написа, че световният мир изисква „съзидателни усилия, пропорционални на заплахите”.

Историята на ЕС отразява възходи и падения в политическата съзидателност. Има сходства между 1950 г. и сега. Европа отново е по средата на конфликт между Изтока и Запада. ЕС не може да гарантира сигурността си чрез единна еверопейска армия под общо командване. Франция уби тази идея през 1954 г., когато отказа да ратифицира предложение за европейска отбранителна общност.

Най-съзидателното нещо, което ЕС може да направи при сегашните обстоятелства, е да превърне инструментите, с които вече разполага, в геополитически. Сред тях най-мощният е еврото, особено ако се комбинира с общ европейски капиталов пазар и общи европейски облигации.

Това е най-важната причина за запазването на еврото. Именно глобалната роля на долара даде на САЩ „извънредно предимство”, както паметно се бе изразил бившият френски президент Шарл дьо Гол. С тази фраза той имаше предвид мощ отвъд очакваната. Дьо Гол имаше много по-дълбоко разбиране за връзката между международната роля на валутата и геополитическата сила от сегашното поколение европейски лидери.

Интересно би било да си представим какво би направил той, ако имаше на разположение такъв инструмент като еврото. Дипломацията, стояща зад провала на иранската ядрена сделка, е добър пример за това как финансовите инструменти се използват във външната политика през настоящия век. След като Доналд Тръмп се оттегли от сделката през миналата година, той наложи санкции както на Иран, така и на чуждите компании, които правят бизнес там.

Президентът на САЩ бе в състояние да направи това, защото имаше силата да отреже достъпа на тези компании до американските капиталови пазари, както и да ограничи доларовите им трансакции. Франция, Германия и Великобритания дадоха безсъдържателен отговор на тази реална заплаха – те създадоха Instex, организация със специална цел за защита на европйските компании, заплашени от санкциите.

Международните компании от Европа просто не могат да си позволят да се откъснат от доларовия пазар, дори и да им бяха обещани компенсации за загубата на бизнес с Иран. Банките, които ги финансират, също не могат да си го позволят. Instex е нефункционална застрахователна организация за малки търговци – красноречив символ на външната политика на ЕС.

Релаността е, че ЕС няма ефективен инструмент, за да се защити срещу вторични американски санкции. Няма съответен европейски капиталов пазар, който би позволил на ЕС да отвърне с реципрочни санкции, отрязвайки достъпа до него на американски компании и банки. Разбира се, ако еврозоната имаше голям и ливиден сигурен актив, глобалните инвеститори биха могли да диверсифицират доларовите си активи, намалявайки по този начин извънредното предимство на САЩ.

Засега обаче ЕС не е показал знаци, че иска да направи каквото е необходимо за увеличаване на глобалната си роля. Вместо това ЕС предпочита да обвинява Тръмп, но не той е отговорен за степента на америкаснкото предимство, а европейските пропуски. Когато ЕС създаде еврото през 90-те, той можеше да създаде придружаваща го инфраструктура, чрез която да се радва поне на част от американското предимство. Тогава обаче това не беше приоритет за лидерите.

Еврото беше въведено без мисъл за евентуални бъдещи кризи. Вместо да потърси силна международна позиция, ЕС изведе на преден план ценовата стабилност и фискалната консолидация, без да отчита последствията от тези тесни цели. Като пряк резултат от този избор сега асоциираме еврото по-скоро с криза, отколкото с успех.

Допълнителен проблем е големият и устойчив търговски излишък на ЕС с останалия свят. Като разчита на другите да купуват неговия износ и да инвестира спестяванията си, ЕС става по-уязвим при бъдещ конфликт.

Какво би направил Шуман в тази ситуация? Струва ми се, че не би се фокусирал твърде много върху това кой ще е следващият председател на Европейската комисия. По-вероятно би било да осъзнае, че ЕС има проблем, и че трябва да покаже кураж и творчество, за да го реши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Пак пишеш глупости, не само че цял континент използва евро, но това е и втората най-търгувана валута в света, има статут на резервна валута, много държави извън ЕС, както и практически всички големи банки съхраняват еврови резерви. За голямото търсене на евро говори и факта, че ЕЦБ печатат като луди за да предотвратят поскъпването му спрямо другите валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
хммм ... това с камъка трябва да го препоръчаме на хората дето пишат теорията и икономическите закони , да ги осветлим един вид завалийте ... икономиката е сложна материа , тъй не се срива лесно ... а държави дето да докарат като жан виденов 300-400% инфлация в невоенно време да ти кажа на пръсти се броят ( общо за 100 години 29 случая ) ... значи ако тръгнеш за сибир , да не те мислим , отиваш по здравословни причини , а не за системно несправяне с опорките и тяхната интерпретация за обикновенните читатели на форумите ? п.с. и днес ли са ръсили кемтрейлс , г а д о в е . ама ти беше с каскета с алуминиевата изолация и не те фана , нали ? аз пък цел ден кихам , май ме е поразило ... ще взема да си предпиша една бира за облекчаване на симптомите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Вкиснала зелко,като хвърлиш камък към небето, рано или късно пада.Тъй е и с икономическите закони.Аз гледам коя икономика е на плюс, т.е. профицитен бюджет.Всичко друго е кьорфишек.Едно сътресение и Жан-Виденовата зима ще ви се види пролет...Споко, в Сибир има сибирско здраве и никак няма кемтрейлс,на който НАТОвските васали се наслаждават зримо и незримо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
АВВА , ти да не взе насериозно онова от оня ден за смяната на траверсите на железопътната линия :))) и започна да пишеш под всеки материал за европа ... стига , дръж се сериозно , не си го мисля , дори и да решат от посирано да те пратят в сибир , ние от козяк няма да те пуснем , ще те вземем при нас ... споко , няма да ходиш в сибир . това по работа , а сега за еврото , я виж тази класация :https://***.thebalance.com/world-currency-3305931рублата я няма , това си го знаем , виж къде го юана , мексиканците с песото аха-аха и ще го обърнат :))) , даже шведската крона стои добре . тия в китай са толкова далече от световна валута , че ... даже в самият китай се разплащат в долари и евро :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
korn
преди 4 години
ЕС се движи много добре.Европа никога не е била толкова обединена.Еврото е втората най изпоузвана валута в света.Ситуацията е като през Втората световна война-Европа пак е изправена срещу САЩ,Русия и подлите англичани.Този път нещата трябва да се изпипат и да се чака удобния момент.Нека САЩ да се поизморят от войната с Китай.До тогава ЕС може да продължи с реформите и най важното-приемане на всички европейски държави в съюза за може да се затвори външната граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Китай започна да бие САЩ по завета на Мао (Руслан Осташко)https://***.youtube.com/watch?v=l0IQUy59ML4Иии където атовете се ритат, де се намества еврото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Еврото няма никаква роля в световната търговия извън самия ес. Може би имате в предвид еврото да се използва като геополотическо оръжие срещу "популистите" в Италия, Франция, Полша или Унгария, защото еврото е твърдо слабо, за да се сравнява с $ или дори твърде слабо за да се сравнява с йената. Страхувам се обаче, че това също няма да се получи защото "популистите" просто ще се върнат обратно към националната си валута, а еврото ще се разпадне. Не е разумно да се реже клона, на който самото евро седи, защото последствията ще са неочаквано лоши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още