Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Еврооблигациите не са отговор на сегашната криза

Германците и холандците с право се противят на този начин за споделяне на коронавирусната цена

Еврооблигациите не са отговор на сегашната криза

Снимка: Bloomberg

Стои само един въпрос: заедно ли сме, или не? Така се изрази френският финансов министър Бруно льо Мер като пледираше пред другите страни от ЕС, преди всичко Германия, за солидарност на фона на пандемията от коронавирус, пише Гидиън Рачмън за Financial Times.

Още по темата
За мнозина в Южна Европа солидарността означава преди всичко едно нещо: еврооблигации. Франция, Италия, Испания и още шест държави от ЕС застанаха зад създаването на общ финансов инструмент на Съюза като най-добрия възможен отговор на пандемията.

Аргументите, които те изтъкнаха, са както политически, така и икономически. Еврооблигациите имат за цел да предотвратят потъването в нови дългове на някои от най-засегнатите държави, като Италия и Испания. Те също така са предназначени да покажат на европейците, че „всички сме заедно в това” - елиминирайки ранната бедствена ситуация, при която Китай доставяше медицинска помощ на Италия, докато ЕС стоеше със скръстени ръце. Някои италиански и испански политици предупреждават, че ако ЕС не се задейства, техните страни могат завинаги да загубят доверие в европейския проект.

Натискът да се демонстрира европейска солидарност и да се облекчат страданията е правилен. Еврооблигациите обаче са грешното решение. Вместо да спасят ЕС, те в крайна сметка могат да го убият.

Защитниците на еврооблигациите акцентират върху потенциално пагубния ефект за общественото мнение в Южна Европа, ако северноевропейците не реагират, докато италианците и испанците преживяват трагедия. Северна Европа също трябва да се съобрази с политиката и общестеното мнение.

Взаимният дълг в рамките на ЕС винаги е бил най-ярката от всички червени линии за германците, холандците, автсрийците, финландците и някои други нации. Ако тя бъде премината сега - в условия на криза - може да се заложи тиктакаща бомба в съюза.

Опасността, че южноевропейците ще се почувстват изоставени от Севера трябва да бъде претеглена спрямо риска, че северноевропейците в някакъв по-късен момент ще се почувстват експлоатирани от Юга. Италианците и испанците с право негодуват да бъдат наричани мързеливи и разточителни южняци. Но обрисуването на северняците като богати и арогантни егоисти също е несправедливо - особено, когато е гарнирано с препратки към нацизма и обвинения в неморалност.

Избирателите в Холандия и Германия също се чувстват изцедени от дългите години на строги икономии. Двете държави също бяха тежко засегнати от коронавируса. Болниците в Холандия са на ръба да изпаднат в недостиг от легла.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Тръмп може да проправи пътя си към преизбирането чрез харчене