Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа може да бъде суперсила, трябва й само воля

ЕС не разполага с голям военен потенциал, но има нещо точно толкова страховито - най-големият пазар в света

Европа може да бъде суперсила, трябва й само воля

Снимка: gettyimages

„Колко дивизии има папата?”, е популярен цитат от Сталин, с който той отказва да се съобрази с желанията на Ватикана. ЕС също не разполага с голям военен потенциал, но има нещо точно толкова страховито. Властта над най-големия пазар в света и една от най-големите централни банки дават на съюза търговска сила, съпоставима единствено с тази на САЩ, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Въпреки това Европа или не е наясно със своята собствена сила или се страхува да я упражни. Основният европейски инстинкт все още е да се третират търговията и финансите като икoномически средства за пазарен достъп и предвидими условия за бизнес, както и за работните места и доходите, които се очаква да ги последват. Европа не е склонна да използва своето икономическо влияние за осъзнати политически цели, което би изисквало поставянето под риск на търговските възможности в името на по-големи приоритети.

Този дребнав манталитет е свързан с нежеланието на Европа да погледне в очите променената Америка. Много европейски лидери живеят с надеждата, че нещата ще се нормализират, когато Доналд Тръмп напусне поста си, и се опасяват да не изгорят мостове чрез прекалена конфронтация. Грешно е обаче да се гледа на Тръмп като на временно отклонение. Дори американците да сменят своя президент през 2020 г., това, което се случи, може да се повтори.

Основите на глобалния ред, основан на правилата, бяха необратимо отслабени – от САЩ, които изгубиха интерес в него, и от Китай, който се опитва да подчини реда на своята доминация. От осъзнаването, че Европа е сама, европейските лидери трябва да преминат към лозунга „Европа над всичко” – не по тръмписткия начин, според който печалбата на едни е загуба за други, а чрез борба за система, в която всички, които споделят ценностите на съюза, могат да преуспеят. Това означава осъществяването на международна икономическа политика с изричната цел за оформяне на глобалните правила по подобие на Европа.

ЕС е най-близо до осъзнаването и реализирането на потенциала си на суперсила в областта на търговията. Съюзът се придвижи към налагането на свои собствени екологични, трудови и инвестиционни правила в търговските споразумения. Европа обаче може да спечели повече, ако направи завой от предимно меркантиланта си търговска политика към геостратегическа, която цели да засили европейския отпечатък върху това как се управлява света.

Например, ЕС може да синхронизира в много по-голяма степен търговската си политика с климатичната. Европа не трябва да се свени да налага въглеродни данъци върху вноса от страни, чииято политика в областта на въглеродните емисии не е толкова стриктна. Търговската политика също така трябва да затвърждава властта на Брюксел, разширявайки допълнително европейските регулации.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
5
 
15
khao до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
твърдо съгласен с теб, или ставаме федерация или американосите и северните пияндета ще ни клатят цял живот !
6
 
4
 
14
Стефчо до: Стоян Петров
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
май ти е вече време да се изнасяш по посока на сайтчето на червенобузия усвоител на грантове от Америка за България откъдето си се пръкнал ти и твоите разклонения.
1
 
9
 
13
Sakamano до: studioaa
преди 4 седмици
Жабешко лице бил много принципен на приказки. Разбира се, днес това е лесно - нали никой не го заплашва с репресии. През социализма сигурно щеше да е по-нисък от тревата. А това, че нарича другите болшевици не доказва, че той не е. Щом иска да върне границите в Европа които паднаха след комунизма, значи е точно такъв човек.
9
 
1
 
12
studioaa до: Sakamano
преди 4 седмици
Ти си болшевик и до днес и даже не го осъзнаваш. Промиването на мозъци си е свършило работата. Който заменя свобода за комунизъм и прием във ВУЗ е обречен да умре в комунистическата система...
7
 
6
 
11
Стоян Петров до: Стефчо
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ти си останал на родово-общинно ниво. Мечове, ниви, оране, б'ахти примитивите дето пишете в Инвестора. Китай и Индия нямат спечелена една война, затова са и по една трета от населението на света. Разбра ли примитив?

Още от Анализи
Какво ще каже следващият британски финансов министър при встъпването си?