Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

"Европа на регионите"? Това би било пълен хаос за ЕС

За каталунците това може и да е изход, но за ЕС – съвсем не, коментира за Deutsche Welle Бернд Ригерт

"Европа на регионите"? Това би било пълен хаос за ЕС

Снимка: Ройтерс

Каталуния не е единственият регион в Европа, който се стреми към повече независимост. Шотландия, Южен Тирол, Фландрия, а може би и Бавария имат подобни помисли. Някои от регионите не се стремят към собствена държава, а само към по-голяма автономия, други - като Шотландия и Каталуния - искат да станат независими национални държави.

Брюксел се отнася със смесени чувства към тези центробежни сили, защото те поставят под въпрос установения ред сред съществуващите сега национални държави. А задължението да се защитава целостта на националните държави, които са членки на ЕС, е записано в Европейските договори. 

Още по темата

От гледна точка на ЕС проблем няма само тогава, когато една национална държава сама и по демократичен начин промени своето собствено устройство. Такъв беше случаят например с присъединяването на бившата ГДР към ФРГ през 1990 година или разделянето на Чехословакия на две независими държави през 1992 година.

Само че Чехия и Словакия доста по-късно влязоха в ЕС. Евентуалното откъсване на шотландците от Великобритания, макар и да е нежелателно от гледна точка на ЕС, не би представлявало правен проблем - тъй като Великобритания предварително беше дала съгласието си за провеждането на шотландския референдум. По друг начин стоят нещата в Каталуния, където испанската държава отказва на каталунците правото да провеждат референдум за независимост, коментира за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Помним, че Косово се отдели от Сърбия, но и до ден-днешен не е признато като държава от всички членки на ЕС. Помним и разпадането на бившите многонационални държави Югославия и СССР: части от тях днес са членове на ЕС. От днешна гледна точка изглежда изключено някоя от държавите в ЕС да признае евентуалната бъдеща независимост на Каталуния. В това отношение каталунското правителство няма какво да се заблуждава.

Но как биха могли да се избегнат бъдещи конфликти между регионите и стоящите над тях национални държави? И има ли някакъв общ европейски отговор? Та нали има вече наченки на предлаганата от мнозина "Европа на регионите"? Тъкмо през тази седмица в Брюксел заседава и "Комитетът на регионите", в който участват 350 представители на регионите от всички 28 страни-членки на ЕС. Той обаче има само консултативни функции.

Законодателната власт в ЕС си поделят националните държави в Европейския съвет и пряко избираният Европейски парламент. Предложението да се обезвластят националните държави и да се увеличат правата на региони като Каталуния, Каринтия или Шлезвиг-Холщайн и да се превърнат те в същинските носители на европейската идентичност притежава известен чар, но едва ли е изпълнима на практика.

Твърде трудно би било да се федерализират исторически създалите се национални държави. Та нали има не само регионален патриотизъм, а и национална идентичност, която не може да бъде пренебрегната с лека ръка.

А и отцепниците в Каталуния не искат да са просто някакъв регион в Европа. Те искат да са пълноценна държава, тъй като вярват, че каталунците представляват отделна нация. Ясно е, че има разнобой между различни понятия и представи: какво е нацията, какво е регионът, какво е конфедерацията.

Днес в Брюксел са представени 28 държави, чиито 750 евродепутати трябва да взимат съвместни решения. Ако в бъдеще националните държави са представени там със всичките си региони и области, на срещите на върха на ЕС ще преговарят не 28 държави, а стотици и дори хиляди европейски региони. Подобна Европа би се превърнала в напълно неуправляем механизъм.

Раздробяването на отделни региони не може да реши политическия проблем както си го представят в Каталуния. На онези самообявили се нации, които по подобие на част от каталунците, се смятат за "потиснати", навярно трябва да им се поясни, че многодържавието и разпокъсаността в наше време не могат да донесат истински прогрес.

Каталунците по-скоро би трябвало да се опитат да променят Испания, а шотландците - Великобритания. Европа в случая е грешният адрес.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (8)

1
 
4
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Федерализацията е логичната следваща стъпка в развитието на Европа и тя не е толкова далече във времето. Явно каталунските политици си правят сметка, че когато дойде момента за окончателното обединение, те като независима държава ще могат да отхапят по-голямо парче от общата баница. ЕС обаче бързо им отряза тези мераци и ясно даде да се разбере, че отцепниците ще бъдат изхвърлени от съюза. Затова сега дават заден.
2
 
3
 
7
Стоян Петров до: george353
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Моите уважения, но движението за отцепване на Тексас е силно, колкото това за отделяне на пиринска Македония от България.
4
 
3
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Поне аз не съм чел някой в Германия да се опасява от отцепване на Бавария. Всички пишеха как Шотландия желае независимост, а референдума показа по-различна картина. Народът предпочете 50 милиарда лири субсидия от Лондон(толкова е годишната дотация) пред собствена държава. Бавария със сигурност не е реципиент на средства, но хората са наясно че няма икономическа логика за отделянето им. А между другото интересно ми е дали Чечня би пожелала независимост от Русия сега. Те са на хранилка 85% от федералния бюджет.
0
 
9
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
И в САЩ баланса е дост изкуствен. В Тексас се правят опити за отцепване от 150-160 години насам. Едно от най-силните обществени течения е това за независим Тексас. А и не само в Тексас. Нещата се поразклатиха политически след изборите и Калифорния веднага издигна лозунги за отцепване.
Каталунците 300г не са станали испанци та тепърва, и с времето нещата ще стават по-сложни. Както руснаците в Крим не станаха украинци и при първите етнически сътресения отидоха там където винаги им е било мястото.
Географията ще се променя, къде мирно къде със сила. С увеличаването на глобалната мизерия, културно-етническите съюзи ще вземат превес над изкуствено създадените такива. Различни народи които живеят под шапката на изкуствено създадени държави вече търсят своята идентичност извън границите на тези държави.
1
 
6
 
4
ratten до: dr.5rov
преди 5 месеца
виж границите на отделните щати и ще разбереш как са ги определили с молива и линийката на карта.

Още от Анализи
След преизбирането малко сигурни неща остават за Путин