IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа няма оправдание за бавното ваксиниране

Европа трябва да вкара малко от така необходимата динамика в усилията си, защото животът на хиляди хора и репутацията ѝ зависят от това

15:07 | 10.01.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейските държави отдавна се гордеят със своите социални грижи, включително и със здравните си системи. Те също така са убедени, че държавата има голяма роля във възстановяването след пандемията.

Но болезнено бавното изпълнение на програмите за ваксиниране срещу Covid-19 в Европейския съюз подкопава твърденията, че държавата знае най-добре – било то на национално или наднационално ниво. Освен ако ЕС не осъществи програмата си добре и бързо, ще бъде трудно да се повярва, че неговият политически модел може да доведе до по-добри резултати от това, което е на разположение в останалата част от света, пише Фердинандо Джулиано в материал за Bloomberg.

Европа не беше точно сред успешните примери по време на пандемията. Континентът бе ударен от брутална първа вълна през пролетта, когато новият коронавирус разкри пробойни в здравните сектори на толкова много държави.

През лятото ЕС изглежда се справяше по-добре от САЩ, разпалвайки надеждите, че е развил ефективна система за проследяване на болните, която би могла да помогне за предотвратяване на нови блокади. Но втората вълна през есента разби всички твърдения за европейското превъзходство.

Само някои държави в Азия, както и Австралия и Нова Зеландия, се справиха с пандемията компетентно.

За съжаление обаче ЕС изглежда не се справя и с последния и най-важен етап от справянето с вируса – ваксинацията. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отдели значително време, за да одобри ваксина, която бе приета като надеждна навсякъде другаде. Бавенето на одобрение за препарата на AstraZeneca и Оксфордския университет е разбираемо – тестовете му бяха белязани от проблеми, което оправдава предпазливия подход.

Но бавното проучване на ваксината на Pfizer и BioNTech, както и тази на Moderna, е по-трудно за разбиране.

Прилагането на ваксините е дори още по-лошо. Германия, Франция, Италия и Испания – най-големите страни в ЕС, заедно са ваксинирали по-малко от половината хора, които са били ваксинирани в Израел, показват данни, събрани от Bloomberg News.

Това е така, въпреки че тези четири страни имат население с близо 30 пъти по-голямо от това на Израел.

И макар че забавянето на ЕМА и Коледните празници не помогнаха особено, има някои признаци за забързване въпреки бюрокрацията и недостига на обучен медицински персонал и оборудване.

Европа има и известен успех. Първата одобрена ваксина бе разработена в германска лаборатория, въпреки че бе необходима американска компания, за да увеличи мащаба ѝ на действие. Но не липсваха и провали – едно от тях е ваксината на Sanofi, която бе отложена поне до края на 2021 г. най-рано.

Европейската комисия не можа да прецени и кои ваксини изглеждат най-обещаващи докато даваше поръчки през лятото. Брюксел трябваше по-късно да увеличава заявките си за медикаментите на BioNTech/Pzifer и Moderna, на които САЩ заложиха отрано.

Необходимостта от бързо ваксиниране е толкова голяма, че човек би се зачудил защо Европа се бави. Ефективно и бързо масово ваксиниране може да спаси хиляди животи, ще позволи на страните да отворят икономиките си по-скоро и ще спести психологическата мъка от безбройните блокади. Също така ще намали и риска от мутации на вируса, които ще направят Sars-CoV-2 по-труден за контролиране.

Дори и производствените забавяния не оправдават мудния подход – логично е да се използва всичко налично, за да се имунизират колкото се може повече хора, а не неизползваните дози да стоят по хладилниците, докато правителствата сглобяват плановете си за разпространение.

Полагането на такива усилия не е лесно. Може да е необходимо обучението на допълнителен персонал, отварянето на нови медицински центрове и справяне в всички онези хора, които все още се страхуват, че ваксините не са преминали подобаващи тестове. Но всички тези усилия трябваше да започнат преди месеци – веднага щом стана ясно, че ще има една или повече ефективни ваксини.

С появата на по-заразни форми на коронавирус и одобрението на ваксини, с които той да бъде борен, няма оправдания за забавяния. Европа трябва да вкара малко от така необходимата динамика в усилията си за ваксиниране на населението. Нейната репутация на компетентно управление – и така хваленият ѝ социален модел – зависят от това какво ще покаже на своите граждани и света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Тепърва ще ***. Земята ще се изчисти от ваксинираните ***.Нека поущрим другатите, които искат да се ваксинират. Напред другари! Смело и Безотговорно! Краткото бъдеще е ваше! Смело напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Прилепите са главните заподозрени за възникването на новия коронавирус, според експерти на СЗО."из бисерите на една паразитна и корумпирана шайка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
takiteasy
преди 3 години
Нека първи да минат другите! Ние по натам, аз ич и не бързам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Има оправдание - слабoyмието на управляващите Европа. Да напомням ли как дeбилната урсула (същата която като министър на отбраната на Германия прати войниците на учение с дръжки на метли, поради липса на оръжие), отряза Ангел Джамбазки преди година - когато той искаше да се затворят границите за китайски хора - че някакъв вирус не бил важен, щото сега обсъждали великите зелени политики? В един нормален свят такива политици ги осъждат на смърт или ги вкарват в затвора - тука ги преместват на по-висок пост !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
хората *** от ваксините вече има доста случаи ... ако некой иска да се спомине и има некви алергии да се вакса ... приятно пътуване в Отвъдното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Инспектор в училище, някога,когато имаше класове. Задава въпрос на класа "Как си представяте Европейския съюз?"Марийка:- Аз си го представям ,като един красив парк. Всички се разхождат под лъчите на слънцето и ядат сладолед.- Браво, Марийке! Друг?- Аз другарко! - викнал Иванчо.- Друг? - рекла учителката, знаейки си стоката.- Нека каже момчето! - намесил се инспекторът.- Аз си го представям, другарко! - почнал Иванчо.- Като един голям, бял кораб.- Браво Иванчо! - обнадеждила се учителката.- *** бурното море.- Браво Иванчо.- Вълните го люшкат, но той не спира.- Браво Иванчо!- На хората им е лошо, повръщат, ама не могат да слязат, другарко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
извинисебе европо, на файзер и бионтек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Pfizer"s Study on Vaccine Effectiveness Against new Variants and Claims are Misleading.https://***.thailandmedical.news/news/vaccine-news-pfizer-s-study-on-vaccine-effectiveness-against-new-variants-and-claims-are-misleading,-numerous--professional-experts-aghast-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Вирусчето една година вече си мутира като щръкляво. И - КАКЪВ КЪСМЕТ И УСПЕХ! - новите технологии на ваксините БЕЗКОМПРОМИСНО СЕ ДОКАЗАХА, като се оказаха НАПЪЛНО ЕФЕКТИВНИ срещу мутиралата, нова, ОЩЕ ПО-ЗАРАЗНА версия. Така че, не се притеснявам изобщо. Науката пак ни спаси. Мутациите не са проблем, щом за създадени преди 8 месеца ваксини, чисто новите мутации не са никаква спънка. Можете да махнете това от листа с притеснения. Също, можете да махнете "спестяването на психологическата мъка от безбройните блокади", понеже, за жалост, ваксинираните продължават да могат да се заразяват, и да разпространяват вируса, тоест, тук промяна не се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ing5rov е трагичен случай ... :)))като малък , рано осъзнава еднополовото си влечение и прави признание на баща си :- тате , аз съм (цензура) .. !!баща му го погледнал , па рекъл :- пари имаш ли ... ?!- ами не ...- образование имаш ли ... ?!- ами не ...- никакъв (цензура) не си , а си обикновен (цензура) .. !!минали години , нищо не се е променило за ing5rov оттогава ... продължава да си е обикновен (цензура) ... !! квото му е на акъла , това му е в постовете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още