IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа определя темпа на глобалната климатична политика

Всеобхватният подход е разумен, но се изправя срещу политически предизвикателства

17:30 | 17.07.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индустриален комплекс в китайския град Лиуджоу. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Индустриален комплекс в китайския град Лиуджоу. Снимка: Bloomberg

С изтичането на времето за избягване на катастрофални климатични промени ЕС засилва усилията си за декарбонизация на европейската икономика. На 14 юли ЕК постави началото на своя пакет от мерки „Готови за 55" за намаляване на въглеродните емисии с 55% под нивата от 1990 г. до 2030 г., по пътя към нетни нулеви емисии в средата на века.

Задачата е грандиозна, но необходима. Трябва да се признае на Брюксел този първи пакет от политики на голяма юрисдикция, който отговаря на мащаба на предизвикателството, пише Financial Times в редакционен коментар.

Той прави това предимно чрез разширяване ценообразуването на въглерода до повече въглеродоемки сектори и дейности - за първи път включвайки авиацията, корабоплаването и сградите - чрез разширяване на системата за търговия с емисии и въвеждането на свързани с въглерода вносни мита. Това е правилният подход. Ценообразуването на въглерод предлага един от най-евтините и най-ефективни пътища за декарбонизация, създавайки стимули за намаляване на емисиите там, където е най-лесно да се направи, и възнаграждавайки нисковъглеродните технологии.

Брюксел също предлага значими цели и ангажименти, със строги въглеродни стандарти за автомобилния транспорт, край на продажбите на нови превозни средства на изкопаеми горива през 2035 г. и насърчаване на залесяването.

Този вид цялостен подход е единственият с надежда за успех. Той предвидимо  предизвика настръхването на много бизнес лобита. Но справянето с изменението на климата изисква трансформация на нашата производствена структура. Икономически и политически, това е по-добре да се направи, като се действа на много фронтове наведнъж - като се мобилизират всички групи по интереси - вместо стъпка по стъпка.

Най-шумните бизнес критици са тези, които не са успели да се подготвят за прехода, който трябва да дойде. За разлика от тях лидерите, проявили прозорливост да се позиционират за промяната, до голяма степен приветстват плановете. Брюксел с право смята, че решителните действия са добри за европейското технологично лидерство.

Политиката обаче остава ахилесовата пета на тези похвални планове. Засега те са точно това: предложения, които ще бъдат обект на интензивни пазарлъци преди да станат ангажименти със законова сила. Сега националните правителства трябва да поемат тежестта. Държавите членки могат легитимно да се борят за своите специални интереси, но не и да се поддадат на изкушението да „обвинят Брюксел“, че просто кристализира какво означава на практика декарбонизацията. Съществува колективно задължение за договаряне на конкретни мерки - и то скоро. Обструкциите само ще направят забавените действия по-болезнени и ще налеят вода в мелницата на евроскептиците и отрицателите на изменението на климата.

Насъщно е да се успокоят хората, които ще бъдат най-изложени на нарастващите разходи за гориво. Комисията разумно предлага фонд за подпомагане на доходите и за подкрепа на хората да преминат към въглеродно по-ефективно оборудване. Но може да е необходимо много повече.

Адресирането на глобалната страна на климатичната политика е жизненоважно. По-специално, въглеродните мита ще бъдат зле приети от износителите на стоки с висока въглеродоемкост извън ЕС. Съюзът е прав да бъде подозрителен към трети държави без толкова амбициозни собствени политики, които се стремят да подбият неговата индустрия. Но най-добрата стратегия ще бъде да се привлекат други, така че такива мита да не се налагат да бъдат прилагани.

В навечерието на ноемврийската конференция по климата (COP26) трябва да се свърши много дипломатическа работа. Неотдавнашното сближаване между ЕС и САЩ по отношение на политиките в областта на климата трябва да се задълбочи, като се привлекат големите развиващи се икономики - включително като богатите държави най-накрая изпълнят обещанията си за климатично финансиране на бедните. Ако Европа успее с тази инициатива, тя може да се надява да види други да следват нейното амбициозно водачество - а междувременно нейната индустрия би трябвало да бъде възнаградена с предимството на първия в един по-зелен свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
града на снимката е от 100г пр н.е. не знам преписвача кво иска да покаже с тва нещо, 4 млн. души и БВПто е повечко от Булгаристания .... Геййропа отдавна не е мерило за нищо освен за педдали на глава от населението, тъй че ше ви замола Пешо хои си легай ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D1%83
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Докога ще навлизате бе - и докога потреблението на ВЪГЛИЩА в световен мащаб ще нараства главоломно? А, Зелев? Зеленашеството се крепи само на едни огромни ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. За негов естествен венец, връх и лидер можем да посочим мошшшшшеникът мъск, чиято компания за 13 години няма и цент печалба от основна дейност. Е, виж - ако някой съумее да измисли двигател, захранван с празни приказки, направо ще реши енергийният проблем на човечеството. Кухавел без мозък, може би ти разбираш от природни закони? Знам, че вярваш, че енергия се появява от нищото, че вятърът е препетуум мобиле, че от водородът може да се добие 638 пъти повече енергия, отколкото е нужна за неговото производство, ама ако си имаш личен проблем с физиката, аз нямам нищо общо с тая работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
За съжаление - само по-високи разходи, това ще е тази зелена сделка. "...... да се успокоят хората, които ще бъдат най-изложени на нарастващите разходи за гориво." Товарене на народите на ЕС със нови такси и данъци. Инфлацията, която върви - и тя е един данък и преразпределя богатството, разни данъци на мултинац.компании и технологични данъци, данък печалба и прочие разходи - еко емисии, търгуване на емисии. Как тези бюрократи смятат да избягат от законите на физиката ... Просто нищо не трябва да се прави , само да се ограничи нарастването на земното население, това е единственото което трябва да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
импе , масовото навлизане на водородни технологии е пред вратата ... :))) ... да не упуснеш влака , щото се кандилкаш на каручката с въглеводородите ... я виж тука : https://***.powerup-tech.com/products/up400
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не говори за закони от коото не разбираш, жалко полуидиоотче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Частният проект "Зелен Трилион" - https://green-trillion.alle.bg , за генериране на мулти-трилионни средства и блиц-финансиране на иновативни зелени проекти, набира скорост . Все повече инвеститори се обаждат и питат . Май ще се окаже, че Зелената Сделка ще се удави в добре познатата бюрокрация и бумащина, която удави и Проекта Юнкер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тоест: Европа е лидер в иди0тството? И предизвикателствата не са политически - а физически. Ного политически лидури си въобразяват, че са по-големи от физическите закони... еми: НЕ СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
след здравеопазването сега и климатът се политизира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още