IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се нуждае от производителност, а не от по-високи минимални заплати

Хронично слабият европейски трудов пазар би имал трудности да понесе напрежението от бързо нарастващите разходи за труд

08:26 | 17.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Новата година донесе нова Европейска комисия (ЕК), управляваща бюрокрацията на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, която представи първата си лоша идея за 2020 г.: въвеждане на хармонизирана минимална заплата в рамките на блока, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Планът, обявен във вторник от комисаря Никола Шмит, ще принуди държавите от ЕС да определят минимални национални работни заплати в размер на 60% от медианната заплата за страната. Идеята, съдържаща се в консултативен документ, трябва да помогне на новия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен да докаже пред скептичните европейски избиратели, че Брюксел може да направи нещо полезно за живота им.

Повечето работници няма да бъдат пряко засегнати, тъй като Комисията отбелязва, че по-малко от 10% от служителите в повечето страни от ЕС в момента получават приблизително националната си минимална заплата. За тези от тях, обаче, за които мярката се приложи, работодателите ще се сблъскат с натоварващи увеличения на разходите за труд.

Само шест от 28-те членки на ЕС (27 след Brexit) понастоящем определят минимални заплати над 60% от медианното за страната ниво чрез закон или универсално колективно договаряне. Много от останалите са далеч от това. Минималната работна заплата в Германия, равна на 1600 евро на месец, е по-малко от 50% от медианната стойност за страната. Минимумът в Испания от 1050 евро на месец едва надвишава 40% от медианната заплата.

Хронично слабият трудов пазар в Европа би имал трудности да понесе напрежението от бързо нарастващите разходи за труд на засегнатите работодатели. Брюксел се хвали, че заетостта е висока, но е по-точно да се каже висока за Европа. Безработицата в ЕС е 6,3% през ноември спрямо 3,5% в САЩ за същия месец. Безработицата в Испания е 14,1% дори при минимална заплата, която е най-ниската в Европа спрямо медианната.

Безработицата за хората под 25 години е още по-сериозна - 14,3% в целия ЕС през ноември в сравнение с 6,4% при 20-24-годишните в САЩ. Младите европейци, както младите работници навсякъде, са особено уязвими минималните заплати да ги изтласкат извън пазара на труда.

Kонсултациите, които Брюксел провежда, са все още в ранна фаза и ще бъдат обект на дебати в продължение на месеци или дори години, което предоставя предостатъчно възможности за изготвяне на по-добър план за европейците с ниски доходи. Работниците от всички възрасти биха могли да се радват на повишаване на заплащането, но то трябва да се осъществи чрез данъчни и регулаторни реформи, които стимулират бизнес инвестициите за повишаване на производителността. Ако фон дер Лайен иска да укрепи икономическата надеждност на ЕС, тя трябва да се съсредоточи върху това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ами те вече идват от други държави и работят тук---Ако е за някви тесни специалисти в малки бройки, ОК .... но не мислиш ли че ако една държава разчита на общаци от други държави е обречена в по дългосрочен план ? ... .. умишлено използвам държава, а не икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Не че не съм съгласен с казаното от теб или останалите в малка или по голяма част, но хайде да видим например това как ще стане?Аз лично не мога да си представя как 60 годишни лелки ще седнат да карата някакви машини за да чистят. А ако си мислите, че това ще го прави някой млад човек викам да се събудите от мокрите сънища. Младите хора не искат и няма да се хванат на нсико платени работи да не говорим, че ги считат за обидни. Младите хора на 99% искат да са директори дет се вика. Ако си мислите, че ще вкарате хора от чужбина да ви работят за 600-700 лева това пък вече е в сферата на фантастиката. да не говорим за онези от близкия изток, какво точно искат. Във всеки случай не и да работят, по голямата част от тях.Колкото до повишаване на производителноста съм съгласен че трябва но не може да се за сметка на заплатата. Дивия капитлиъм ширещ се в света в момента иска ако може човек да работи 24/7, ама ако може така без заплащане, че да реализираме по големата печалба, защото всичко се движи в момента за печалбата. За мен това е погрешно. И затова след време целия свят ще си изпати.За мен трябва сериозно да се помисли по въпроса да се набележат цели и какви акуратни мерки да се вземат и приложат, та цялата система след известен период от време да заработи и всички да са доволни и да печелят от това. На този етап не виждам това как ще стане, тъй като всичко се води в инетерес на колкото се може по голяма печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
производителността, особено в сферата на високите технологии---и защо реши че това е така ? Защото нямаме европейски фейсбук ... или ?Доста от топ компаниите във високите технологии са европейски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
V.At.
преди 4 години
Заглавието ме подведе за статията. Действително Европа рязко изостава в производителността, особено в сферата на високите технологии. Друг е въпросът дали това има каквото и да е отношение с минималната заплата. Но пък в статията нищо не се говори за производителност.Като пример - колкото и да увеличаваме минималната заплата на лелките с метлите улиците няма да станат по-чисти. Но пък ако ги обучим, доколкото е възможно, да чистят с машини, както на други места по света, не само в Европа, то и минималната заплата ще се увеличи и улиците ще станат по-чисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
ами те вече идват от други държави и работят тук ... :))) ... дип че икономиката ни набира още скорост и не е толкова видимо още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
abdul
преди 4 години
Капитализма изисква жертви, само незнам останаха ли още тук или ще трябва да си внесем от някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още