Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа ще съжалява, ако открадне финансовия бизнес на Лондон

На континента не трябва да се поддават на изкушението, предупреждава Bloomberg в редакционен коментар

Европа ще съжалява, ако открадне финансовия бизнес на Лондон

Снимка: Bloomberg L.P.

Излизайки от Европейския съюз, Великобритания предостави на бившите си партньори в лицето на Европейския съюз златна възможност: да се възползват от част от доходоносния бизнес с финансови услуги, който Лондон отдавна доминираше. Това е изкушение, на което европейските служители е добре да не се поддават, пише в редакционен коментар Bloomberg.

Сключената в последния момент сделка за Brexit през декември остави без отговор много важни въпроси, включително кое е това, с което ще се замени свободният достъп до пазарите на ЕС, от които някога се ползваха финансовите компании на Великобритания, цитира Bloomberg TV Bulgaria.

Двете страни се стремят да постигнат някакво споразумение до март. Междувременно базираните във Великобритания фирми не могат да предоставят редица услуги на клиенти от ЕС, включително кредитни рейтинги и търговия с акции и деривати. Търговията с акции на базираните в ЕС компании вече е прехвърлена почти изцяло в Париж и Амстердам.

Още по темата

Лесно е да се види загубата на Обединеното кралство като справедлив резултат: искахте да излезете, така че сега понесете последствията, посочва Bloomberg.

Тази седмица Европейската комисия разкри план за засилване на международната роля на еврото, намаляване на зависимостта от ненадеждни външни лица и осъществяването по-голяма финансова дейност в регулаторната си рамка.

Има причина Лондон да се превърне в глобален център: концентрирането на дейност на едно място има много предимства. Търговията е по-евтина и по-ефективна. Компаниите могат по-лесно да постигнат икономии от мащаба. Принудителното преместване към континента ще спечели на ЕС някои работни места, но също така ще навреди на клиентите и инвеститорите, които печелят от лондонския ефект на агломерацията. Да не говорим, че ЕС, със своите слабо капитализирани банки и непълен финансов съюз, е недостатъчно подготвен да се справи с това, допълват коментаторите.

Без съмнение с времето ЕС ще развие сравнително предимство в определени области особено ако успее да създаде по-дълбок политически и икономически съюз. Но бъдещите победители и губещи трябва да се определят чрез конкуренция, а не чрез ненужни бариери пред търговията.

Решението не е трудно. ЕС и Великобритания трябва взаимно да предоставят на фирмите си пълен достъп, стига техните регулаторни режими да останат приблизително еквивалентни. Двете страни вече са постигнали временни сделки за еквивалентност в няколко области, при които преходът от Великобритания към континента можеше да застраши финансовата стабилност. Такива споразумения трябва да се направят постоянни, да се разширят до възможно най-много услуги и да се засилят, за да се гарантира, че ЕС няма внезапно и едностранно да отмени достъпа. В замяна на това Обединеното кралство трябва да даде уверението, че няма да отслаби неправомерно разпоредбите в опит да привлече определени бизнеси.

Накратко целта трябва да бъде запазване на търговията толкова свободна, колкото беше, когато Великобритания все още беше част от ЕС. Ето защо на първо място щеше да е най-добре за всички засегнати, ако Великобритания не беше предприела Brexit, но след като това е факт, липсва призив за компенсиране на щетите.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
6
 
13
Боян до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Брутално си неграмотен откъм история да та светна Българи към 1000 година говорим, от тия 2, 5 милиона(техните наследници) за които говориш 5 - 10 милиона са турци, 3-4 милиона са гърци 1-2 милиона сърби 3-4 милиона румънци 1 милион украинци и 2 милиона македонци. За англичаните си пълен *** само *** в САЩ са 100 милиона, я сметни в другите държави колко са различни националности и ще разбереш че англичани има само в Англия и те са не повече от 35 мил
1
 
9
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аха! Значи капиталите да се движат свободно, но не и хората?
Сиреч дайте си паричките на наше разположение, пък вие го духайте!
Да, ама не!
Ингилизчетата да го духат сега!
4
 
5
 
11
Стоян Петров до: Един Българин
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Патриот съм, но си давам ясна сметка за какво иде реч. През средните векове и Анлия и България са имали по 2.5 милиона души население. В момента населенито на Великобритания е 65(цитирам по памет), на САЩ е 335, на Канада 35, а на Австралия 25 милиона. Поне 50% от народите на тези страни са с английки корени. Като ги сравним с нашите си 7 милиона и съм наясно, че има нещо грешно в показния ни национализъм.
1
 
12
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Съединението прави силата", но англичаните с тяхното високомерие не се учат от опита на другите. Бяхме сами срещу целия свят - нямаше как да спечелим. Англичаните сега ще го пробват - прав им път. Няма как хем да са извън ЕС хем да ползват всички облаги както вече се спомена и колкото и да е бюрократичен ЕС има 8 пъти по-голямо население, доста по-голям БВП, инвеститори и пр.
0
 
10
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Aз не разбрах, ако някой иска да си премести компанията, какво го спира?

Още от Анализи
Ще можем ли да насмогнем на роботите?