Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа си вкарва автогол с цифровия данък

Дигиталните налози, насочени към американските гиганти, удрят и по местните фирми

Европа си вкарва автогол с цифровия данък

Снимка: Ройтерс

Европейските политици умират от желание да облагат с данъци американските технологични гиганти, но малцина на Стария континент се питат какво означават тези планове за европейската икономика, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Ново изследване се опитва да отговори на този въпрос, като резултатите са смущаващи за европейските данъчни ентусиасти. 

Още по темата
Трима икономисти от университета в Манхайм и института ZEW в Германия изследват как инвеститорите са реагирали на обявяването на новите предложения на Европейската комисия (ЕК) за дигитален данък през март 2018 г. Те установяват, че в деня на обявяването и в деня след това глобалните пазари са изтрили около 52 млрд. евро от пазарната капитализация на фирми, които инвеститорите смятат, че най-вероятно ще бъдат засегнати от данъчния план. Въпреки че 40% от тази загубена пазарна капитализация се пада на американските компании, европейските фирми също са пострадали.

Икономистите предупреждават европейците, че цифровите данъци ще се прилагат за много повече компании, а не само за Apple, Facebook, Amazon и Alphabet - компанията майка на Google. Изследователите заключават, че поне 222 фирми ще попаднат в обхвата на тези предложения. По-малко от половината - 88 - са американски. Данъците на 7 германски и 11 френски компании ще се повишат. Седем италиански компании биха се изправили пред дигитален данък, както и 15 британски.

Проучването установява също, че при равни други условия цените на акциите на засегнатите компании спадат толкова повече, колкото по-голям е делът на приходите, които те печелят в Европа. Това може да се очаква, тъй като данъчният план е насочен към продажбите в ЕС, но той представлява особена опасност за европейските компании, тъй като Съюзът е техният дом и най-голям пазар.

Следва да се направи и напомнянето, че данъчната политика формира стимулите за инвестиране. Икономистите се притесняват, че феноменът на борсовия пазар, който разкриват, означава, че инвеститорите ще бъдат по-малко склонни да финансират по-рискови технологични начинания в светлината на по-високото дигитално данъчно облагане. Цената на задушаването на инвестиции, които създават работни места в Европа, би могла да надвиши приходите, които правителствата ще получат от такива данъци.

Предложенията на ЕС не успяха да се превърнат в закон, след като европейските лидери отхвърлиха идеята тази година. Но някои правителства, по-специално тези на Франция и Великобритания, така или иначе настояват за цифрови данъци. Германското проучване предупреждава, че това е грешка, която би навредила на техните икономики.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Какви данни за инфлацията ще накарат Фед да промени курса си?