IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа вече не разбира САЩ

Опасенията относно продължаващия фокус на Америка към Индо-Тихоокеанския регион обаче са неоснователни

15:39 | 30.10.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След почти двегодишно пандемично отсъствие от Париж и Берлин, се върнах в стария свят, за да направя изненадващо откритие: Европа вече не разбира Съединените щати. На фона на акцента на Вашингтон към Индо-Тихоокеанския регион, продължаващите ефекти от президентството на Тръмп (заедно със страховете от негово завръщане през 2024 г.) и объркващите сигнали, идващи от администрацията на Байдън, нито германците, нито французите знаят какво да очакват. Тази несигурност допълнително усложнява трудната задача за преработване на атлантическия съюз за една бурна нова ера, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal.

Най-сериозното неразбиране включва продължаващия фокус на Америка към Индо-Тихоокеанския регион. След конфликта с Aukus (стратегическо споразумение между Австралия, Великобритания и САЩ – бел. прев.) през септември французите и германците вече не се съмняват, че този фокус е реален, но малцина в Европа са разбрали напълно какво означава. 

Много европейци, включително някои опитни наблюдатели на трансатлантическата сцена, вярват, че ако САЩ виждат Индо-Тихоокеанския регион като основен фокус на външната си политика, те би трябвало да отпишат останалия свят. Тези наблюдатели видяха изтеглянето на американците от Афганистан и смятат, че могат да очакват подобно безразсъдно отстъпление от Америка в Европа и Близкия изток.

Това е малко вероятно. Американските интереси са глобални и американските президенти, харесва им или не, не могат да ограничат вниманието си до един световен театър. По време на Студената война Западна Европа беше основният фокус на американската външна политика, но САЩ също водиха две големи войни в Азия. Енергийната криза вече принуди президента Байдън да обърне повече внимание на Близкия изток. Усилията на Китай да спечели влияние в Близкия изток и Европа ще привлече вниманието на Вашингтон към старите му партньори от НАТО, както и продължаващото сближаване на Москва с Пекин.

Китайското предизвикателство прави САЩ по-малко изолационистки, а глобалният характер на китайските амбиции ще принуди американските президенти да поддържат международни алианси и да работят съвместно със съюзници по целия свят.

На европейците също така им е трудно да разберат какво искат САЩ от старите си съюзници в тази нова борба. Тази година Великобритания, Франция и дори Германия изпратиха символични военни сили в Тихия океан. Американците оценяват духа зад тези жестове, но европейската помощ в Тихия океан означава по-малко за САЩ, отколкото очакват много европейци, свикнали с желанието на САЩ за съюзническо участие на места като Афганистан.

Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Хахахха - явно мумифицираният е противоестественик. Държава, в която извратенците имат повече права от хората, я чака само едно - ГИБЕЛ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Изпълзи ли Мумията, става просташки нагло..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
Имхотеп
преди 2 години
Ти не четеш ли бе мало умник? *** то всички руски тр олове сте такива.Абе майка ви да е ба проста.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
pe de ra s ти кой от тия 31 си ... *** *** ти шашава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
Имхотеп
преди 2 години
Абе руски т ролове, майка ви да е ба проста.Ха-ха-ха-ха-хаааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ами могат ли тогаз да покажат 31 различни вида полови органи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
как да ги разбираме, та те ни изпревариха, но Западната част на континета скоро ще ги настигне и разбере - В САЩ обявиха съществуването на 31 пола. Глоби от $ 250 000 за неспазване на наредбата. Ето го и пълният списък от 31 пола, които Ню Йорк различава. В техния официален документ има достатъчно място, оставено за нови попълнения:Bi-Gendered в различно време ту мъж, ту женаCross-Dresser човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит.Drag-King жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнесаDrag-Queen мъж, който се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнесаFemme Queen мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си чертиFemale-to-Male жена, добила мъжки облик след хирургическа намесаFTM жена, добила мъжки облик след хирургическа намесаGender Bender лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването имGenderqueer лице, което не пасва към никой от половите стереотипиMale-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намесаMTF мъж, добил женски облик след хирургическа намесаNon-Op лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуалниHijra южноазиатското название на транссексуалнитеPangender всеполовTransexual/Transsexual транссексуаленTrans Person трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския полWoman женаMan мъжButch лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стилTwo-Spirit двудушевен, с две душиTrans транссексуален, трансджендърAgender безполовThird Sex Трети полGender Fluid човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече женаNon-Binary Transgender транджендър лице без принадлежност към никой от половетеAndrogyne андрогин, хермафродитGender-Gifted трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половетеGender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването имFemme лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стилPerson of Transgender Experience лице с трансджендър опитAndrogynous андрогинен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
elinelinov
преди 2 години
Тук проблемът е, че авторът на статията не е разбрал с разпадането на Съветският съюз наивните,глупавите руснаци и предателите като Горби и пияницата Б.Елцин без един истрел ( в тези земи е пролята кръвта на милиони Съветски войни) го " подариха" на Запада по-точно " Световното зло" - Америка . Тя го възприе като победа не само Източна Европа но и много страни и почти голяма част от Африка и част от Южна Америка които бяха под влияние на Съветскит съюз.И всичко това бе " подарено" и престъпниците го възпреха като победа и Светът бе стана еднополярен. И тези престъпници искат това да продължава те да доминират но тая епоха остана в миналото .Много неща се промениха единствно което не се промени, че тези убийци и престъпници считат ,че "светът е техен на тях принадлижи !- Тъй като Господ обича Америка"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Буш беше същия *** като него. Плътно зад тях е Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
няма нужда да го търсим рижият китеник чак толкова . ако следиш интригата в кеч мания , е те там се подвизава ... има дарба ... ем ги ругае ем ги премета ... :))) ... м/у силиконките по прашки ... :))) ... нема в хамериканската история по проззззт президент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още