Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа: Залезът на една икономическа сила

За първи път в историята си в края на годината ЕС с неговите над 400 млн. жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай

Европа: Залезът на една икономическа сила

Пустееща витрина на магазин в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Желанието и реалността винаги са били доста далечни съседи в европейския квартал на Брюксел. Европейският съюз трябва да се превърне в „най-конкурентния регион на земята“ през 2010 г., гласи Лисабонската стратегия от началото на хилядолетието. Последваха финансовата и еврокризата, които доведоха Европейския валутен съюз до ръба на пропастта. През същата година Брюксел провъзгласи „Програмата в областта на цифровите технологии за Европа“. Всички знаеха, че Америка управлява дигиталния бизнес, а днес го прави повече от всякога.

Преди няколко месеца председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви в речта си за състоянието на Европа, че гражданите са възприели пандемията като възможност и „са използвали момента, за да дадат на Съюза нова жизненост". 

Още по темата

Малко повече от година след избухването на кризата трябва да си признаем, че се случи точно обратното. Европа изостава особено в сравнение със САЩ и Китай - в борбата срещу вируса и най-вече икономически.

Поне на пръв поглед това е удивителна диагноза, тъй като пандемията избухна в Китай, а в началото на годината САЩ се управляваха от онзи Доналд Тръмп, който рекламираше инжекциите с белина като мярка за защита срещу епидемията.

Но статистиката е пределно красноречива: Европейският съюз не само претърпя по-голям спад от Китай и САЩ с понижение от 6,1% през 2020 г., перспективите за тази година също са лоши. Според Международния валутен фонд (МВФ) Китай ще отчете ръст от 8,4%, а Америка - с 6,4%.

Експертите от Вашингтон, от друга страна, вярват, че ЕС ще постигне увеличение от едва 4,4%. Има още по-прецизни и в никакъв случай по-положителни прогнози за еврозоната. През 2022 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната ще бъде само с 1% над стойността от 2019 г., докато в САЩ ще бъде със 7%, а Китай дори с 18% над тази стойност.

Средната стойност в световен мащаб не изглежда по-добре: еврозоната се срина над два пъти повече от световната икономика през 2020 г., а възстановяването през 2021 г. е с два процентни пункта по-слабо от средната глобална стойност.

Този път всичко трябваше да е различно

„Еврозоната очевидно изостава в кризата“, казва пред германския Handelsblatt Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика (IfW). Тъжното е, че така беше и през последната криза. Нормалният (коригиран спрямо кризата) темп на икономическо разширяване в Европа спада от около пет години и в близко бъдеще няма да достигне много повече от един процент, изчисляват от IfW.

Това е по-малко от половината от американския темп и една пета от китайския темп на растеж. При това този път всичко трябваше да е различно. Миналото лято европейските държавни и правителствени ръководители увериха, че са научили урока от еврокризата. Те се договориха за общ европейски фонд за възстановяване - Next Generation EU.

За първи път в историята си Европейската комисия трябва да може да издава мащабни облигации и да разпределя 750 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми на държавите членки. По-специално трябва да се облекчат силно задлъжнелите страни в Южна Европа и да се дадат нови перспективи за растеж, защото парите трябва да се влеят предимно в проекти на бъдещето: защита на климата и дигитализация.

Но дали първите средства могат да започнат да текат, както е планирано, през юли, е все по-съмнително. От друга страна, едно е ясно: американците правят всичко възможно по отношение на икономическата политика, докато европейците не успяват да се възползват от потенциала си. Това ще доведе до все по-голямото смаляване на икономическия отпечатък на ЕС. Както изчислява базираният в Мюнхен институт Ifo, делът на Европа в световната икономика ще намалее с 3,5% от 2019 г. до края на 2021 г.

Китайците, от друга страна, ще увеличат дела си с 10%, а САЩ поне ще запазят позицията си. Това би означавало, че за първи път в края на тази година ЕС с неговите 350 милиона жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай.

Какви са причините за тази тревожна тенденция?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (39)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
39
bvg
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Има отрасли в които Европа е лидер, френската козметика и парфюми, френските и италианска мода, дрехи и обувки, френските и италиански дизайн, коли, интериор, екстериор, мебели, сгради, въобще всичко в дизайн и ергономия, германските и италиански автомобили са предпочитани не самов европа а по цял свят, в Дубай се търсят ферарита, ламборгинита, мерцедеси, аудита, бугатита, руската богата класа също ги предпочита, средната класа пък предпочита vw, пежо... въобще основно европейски марки, в товарните превози в цял свят лидери пак са европа с камиони бусове и пикапи. Еърбъс е най-големия производител на самолети в света, по-качествени по-евтини самолети и по-голям пазарен дял. Лекарствените концерни може да не са на първо място, но са сред лидерите, шел, омв, ВР, шел има дори в щатите доколкото знам. Енергетиката на европа също е много силна. Френските ядрени централи, вецове и толоцентрали, сименс със проектите си в промишлено оборудване и енергетика. В мобилните комуникации нокия, моторола, ериксон, все още произвеждат по добро оборудване за 4-5g и диктуват стандартите. Европа първа постигна и за сега единствена успешен термоядрен управляем синтез, сащ, русия и китай, от 35 години работят също в тази насока, за сега без успех. Спциални сплави и материали европа все още е лидер, германия, швеция и франция. Металорежещи и металообработващи инструменти вие ми кажете кои са най-хубави... на прима виста толкова след малко ако се сетя ще добавя.
0
 
3
 
38
преди 4 седмици
Американците живеят за да работят, а европейците работят за да живеят
3
 
3
 
37
shinawatra до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изреди ги, хайде! То се вижда по фондовите борси колко са добри:D Всичко е стари лаври и старо минало. Европа е в тоталния си залез, това е епоха и време на Новият Свят. Занапред Европа ще се издържа основно от туризъм, затова искат да прокарат и зелена политика. Само виж университетите и научните постижения, прогресивно надолу. От супер сила и колониални държави е време за твърдо приземяване!
4
 
2
 
36
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и автомобила и ел мобила и хладилника първо са направени в Европа .. провери си информацията, първите полети са направени в Европа, първия реактивен самолет също.
климатика изобщо не го споменавай, никъв пробив не е :)... щото знаеш ли къде е изобретен първия чушкопек!
6
 
0
 
35
преди 1 месец
Сегашната неправилна държавна употреба на евра причинява неограничени щети.
Ръководството на Европейския съюз взима нови заеми за да плаща щети от съдбовната европейска грешка.
При запазване на злокобната процедура еврозоната е със съдба на жертва.
Ако не се допускаше неправилно ползване на евра, държавите от еврозоната нямаше да има сегашните дългове.
Предстоящите щети в еврозоната са последици от неправилна държавна употреба на евра.

В съответна държава, спасението от нови щети е възможно чрез подобрена държавна употреба на пари.

Още от Анализи
Трамваите се завръщат в Европа под натиска за декарбонизация